Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Egyre kevesebben panaszolják be a tévéket az ORTT-nél

2004.09.15. 14:51
Az utóbbi három hónapban a legtöbben a közszolgálati televízióra panaszkodtak, de például Foxi Maxit is feljelentették vallásgyalázásért.
Az előző három hónaphoz hasonlóan a harmadik negyedévben is jelentősen csökkent az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához érkezett beadványok száma - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Zsigmond Béla, a testület soros elnöke, aki szeptember végén köszön le posztjáról.

Zsigmond Béla a vakációs negyedévvel magyarázta, hogy csupán 57 beadvány érkezett hozzájuk, ami "meglehetősen csekély" szám; "a Balaton mellől vagy az Égei-tenger partjáról nem valószínű, hogy panaszbeadványt fognak szerkeszteni" - jegyezte meg.

A soros elnök úgy vélekedett: az "ügy-apályhoz" az is hozzájárult, hogy nyáron nem jelentkeztek valóságshow-k, amelyek "rengeteg ilyen beadványt indukálnak", míg a tévéműsorok jelentős részét elfoglaló olimpiai közvetítések miatt csupán egyetlen esetben fordult egy néző a panaszbizottsághoz.

Élen az MTV

Zsigmond Béla megemlítette, olyan eset is volt, amikor vallásellenes kijelentés miatt panaszoltak be egy rajzfilmet, ám a testület elutasította azt; "valószínűleg nem volt olyan súlyos a derék Foxi Maxi bűne" - kommentálta az esetet a soros elnök, akit október elsejétől Bodrovich Jenő követ három hónapra a tisztségben.

A testület összefoglalója szerint az esetek 70 százalékában magánszemélyek fordultak a testülethez, csak négy beadványt jegyzett párt vagy annak frakciója; 19 esetben a Magyar Televízió, 6-ban a Hír Televízió ellen érkezett panasz, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán - 4-4 üggyel - az RTL Klub és a TV2 áll.

A Magyar Rádió, a Sláger Rádió és a Viasat3 valamely műsorát 3-3 esetben, a Budapest TV-t 2, a Duna Televíziót egy alkalommal citálták a testület elé, míg nyolc ügy más műsorszolgáltatókat érint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!