Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre kevesebben panaszolják be a tévéket az ORTT-nél

2004.09.15. 14:51
Az utóbbi három hónapban a legtöbben a közszolgálati televízióra panaszkodtak, de például Foxi Maxit is feljelentették vallásgyalázásért.
Az előző három hónaphoz hasonlóan a harmadik negyedévben is jelentősen csökkent az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához érkezett beadványok száma - közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Zsigmond Béla, a testület soros elnöke, aki szeptember végén köszön le posztjáról.

Zsigmond Béla a vakációs negyedévvel magyarázta, hogy csupán 57 beadvány érkezett hozzájuk, ami "meglehetősen csekély" szám; "a Balaton mellől vagy az Égei-tenger partjáról nem valószínű, hogy panaszbeadványt fognak szerkeszteni" - jegyezte meg.

A soros elnök úgy vélekedett: az "ügy-apályhoz" az is hozzájárult, hogy nyáron nem jelentkeztek valóságshow-k, amelyek "rengeteg ilyen beadványt indukálnak", míg a tévéműsorok jelentős részét elfoglaló olimpiai közvetítések miatt csupán egyetlen esetben fordult egy néző a panaszbizottsághoz.

Élen az MTV

Zsigmond Béla megemlítette, olyan eset is volt, amikor vallásellenes kijelentés miatt panaszoltak be egy rajzfilmet, ám a testület elutasította azt; "valószínűleg nem volt olyan súlyos a derék Foxi Maxi bűne" - kommentálta az esetet a soros elnök, akit október elsejétől Bodrovich Jenő követ három hónapra a tisztségben.

A testület összefoglalója szerint az esetek 70 százalékában magánszemélyek fordultak a testülethez, csak négy beadványt jegyzett párt vagy annak frakciója; 19 esetben a Magyar Televízió, 6-ban a Hír Televízió ellen érkezett panasz, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán - 4-4 üggyel - az RTL Klub és a TV2 áll.

A Magyar Rádió, a Sláger Rádió és a Viasat3 valamely műsorát 3-3 esetben, a Budapest TV-t 2, a Duna Televíziót egy alkalommal citálták a testület elé, míg nyolc ügy más műsorszolgáltatókat érint.