Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy hétre elsötétítenék a Budapest Tv-t

2004.07.20. 16:30
A Budapest televízió 9 éve nem fizet szerzői jogdíjat, ezért az ORTT egy hétre felfüggesztette a csatorna műsorszolgáltatási jogát. A televíziós társaság bíróság előtt fellebbez az ítélet ellen.
A szerzői jogról szóló törvényben foglaltak folyamatos megsértése miatt egy hétre felfüggesztette a Budapest Televíziót működtető társaság műsorszolgáltatási jogát a médiahatóság - tudta meg Vékony Évától, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivőjétől kedden az MTI.

Az ORTT által július közepén kiszabott, most nyilvánosságra hozott szankciót csütörtökön, a nap első percétől kell végrehajtania a Budapest Televíziónak, közölte, hozzátéve, a médiahatóság "felhívta a műsorszolgáltatót a jogsértés megszüntetésére, illetve arra, hogy a jövőben tartózkodjon a jogsértéstől".

Tájékoztatása szerint foglalkozott a testület a Budapest Televízióval, mert az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület megkereste a médiahatóságot: a műsorszolgáltató - jogerős bírósági döntés és folyamatban lévő végrehajtói eljárás ellenére - mindeddig nem kötött megállapodást a szervezettel a szerzői jogvédelem alatt álló művek sugárzásáról.

Vékony Éva emlékeztetett arra, a médiahatóság - ugyanennek a kérdéskörnek a kapcsán - három évvel ezelőtt már 24 órás elsötétítést szabott ki a csatornára.

Soha nem fizettek

Az Index megkereste az Artisjust, ahol Szinger András jogász kérdésünkre elmondta, hogy a Budapest Televízió megalakulása óta, azaz kilenc éve nem fizet jogdíjat a sugárzott zeneszámok után. Az Arisjusnak egy három évvel ezelőtti jogerős bírósági döntés alapján joga van behajtatni az elmaradt jogdíjakat : a hatályos jogszabályok alapján egy televízióadónak reklám- és szponzorációs bevételeinek négy százalékát kell az Artisjusnak befizetnie, de az összeg behajtását nehezíti, hogy a Budapest Televízió még azt sem árulta el, hogy mekkora bevétele származik a hirdetésekből.

Vékony Éva, az Index kérdésére elmondta, hogy a Budapest Televízió bíróságon fellebbezhet a döntés ellen, amely egyébként a magyar kereskedelmi televíziós történetének leghosszabb felfüggesztése. Információnk szerint a Budapest Televízió él ezzel a lehetőséggel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?