Egymillióra büntették a Hír tv-t

2006.10.11. 17:56
Az ORTT szerint a Hír tv megszegte a médiatörvényt, amikor forradalomnak állította be az MTV ostromát. Az ORTT döntését bíróságon támadhatja meg a csatorna.
Az Országos Rádió és Televízió Testület egymillió forintra büntette a Hír tv-t, amiért szeptember 18-án éjjel az MTV ostromáról szóló tudósításokban megszegte a médiatörvényt. A testület szerint a csatorna megszegte a törvényben megfogalmazott tényszerű és tárgyilagos tájékoztatás, valamint a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének tiszteletben tartását előíró követelményét.

Az ORTT szerint problematikus, hogy a Hír televízió helyszíni tudósítója az incidenseket forradalmi eseményekként próbálta bemutatni, és eközben több alkalommal kritika nélkül fogadott olyan értesüléseket, amelyek szerint a rendőrség indokolatlanul alkalmaz erőszakot a tüntetőkkel szemben, valamint, hogy a karhatalmi erőket terheli a felelősség az atrocitásokért.

Emellett a testület szerint sértette a médiatörvény előírásait, hogy több alkalommal adásba kerültek az elkapott telefonbeszélgetések információi, és a műsorszolgáltató többször azt sugallta, hogy a rendőrség fegyverrel fogja leverni a megmozdulást.

"A Hír TV forradalmi, háborús helyzetként számolt be a történésekről, miközben teljes mértékben megfeledkezett a demonstrációk törvényes kereteiről, az események jogállamban szokásos értelmezéséről. A műsorszolgáltató nem tájékoztatott tényszerűen és tárgyilagosan akkor, amikor háborúról, forradalomról, új '56-ról beszélt" - áll az ORTT közleményében.

"Azt kell mondanom, hogy amit a Kossuth téren Wittner Mária mondott, hogy forradalom van, az most valóra vált. Wittner Mária október 23-ára akarta az újabb rendszerváltozást, vagy az igazi rendszerváltozást, de úgy látszik, a tömeg ezt már nem bírta kivárni" - idézi a Hír tv tudósítójának szavait az ítélet.

Az ORTT határozata ellen fellebbezni nem lehet, de a Hír tv bíróságon támadhatja meg a döntését. Liszkay Gábor, a Hír televízió elnöke közölte, a döntésről írásos értesítést a televízió még nem kapott, de bírósági úton megtámadja azt.

Az Országos Rádió és Televízió Testület döntésének teljes szövege

A rádiót vizsgálja az ORTT a Lamperth-beszéd miatt
Hatósági ellenőrzést rendelt el szerdán az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Magyar Rádió (MR) vasárnap és kedd között sugárzott hír- és politikai műsorait illetően; az intézkedésre Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter múlt hétvégi beszédének közreadása miatt került sor. Az ORTT ellenőrzésének különösen arra kell kiterjednie, hogy a médium eleget tett-e az átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatás követelményének, amely a médiatörvény szerint a közszolgálati műsorszolgáltatókra vonatkozik - áll az MTI-hez eljutott dokumentumban. A határozat - amelynek meghozatalát az ülés egyik résztvevőjének tájékoztatása szerint az egyik testületi tag kezdeményezte - részleteket nem tartalmaz. Az MR a múlt hétvégén tett közzé részleteket a szocialista párt országos választmányának szombati ülésén elhangzottakból; kedden pedig lemondott a testületben betöltött pozíciójáról az a szocialista politikus, aki bekísérte a terembe a riportert.