Politikai aktivitás

2004.03.12. 11:19
A Fidesz és az MSZP Most mutasd meg!-et játszik az országot kettészelő árok felett, Selmeczi Gabriella Doszpot Péterrel közösködik, Szijjártó Péter lassú tangóba kezd Juhász Gáborral. Az Index az Activity show felvételén járt, hogy meglesse, van-e még emberi arcuk a politikusoknak.
Vajon hogy mutogatná el, hogy kiflicsücsök?, kíváncsiskodik kajánul a bennem bujkáló kordzakós KISZ-titkár, miközben Selmeczi Gabriella autóján éppen a TV2 Activity című műsorának felvételére hajtatunk, ahol az MSZP és a Fidesz képviselői Szulák Andrea irányítása alatt megpróbálják majd bebizonyítani, hogy az árkokon azért át lehet néha ugrani, és nem is utálják ők egymást annyira.

Türelemjáték

Már az autóút kezdete óta próbálom elképzelni, hogy milyen is lesz az, amikor Selmeczi Gabriella megpróbálja lerajzolni az egészségügyi konszolidáció fogalmát Doszpot Péternek, de a fejemben pergő jeleneteknek valahogy mindig egy zsíros becsületsértési per lesz a vége, sőt a fiktív eseménysor végén egyszer maga Mádl Ferenc csimpaszkodik, amint a történtek miatt a közélet tisztaságára és a méltóság megőrzésének fontosságára hívja fel a politikusok figyelmét.

Nézze meg képeinket!
Pedig a Fidesz egészségügyi kabinetjének vezetője már az út elején biztosít, hogy tulajdonképpen bármelyik MSZP-s politikussal szerepelne a műsorban, hiszen ez mégis csak egy játék, ami talán segít megértetni a szavazókkal, hogy a politikában nincs helye gyűlöletnek.

„Talán még Horn Gyulát is elfogadtam volna párnak” – mondja, közben sportosan bevesz egy bal kanyart, és talán észre sem veszi, hogy azért értettem a mondatban rejlő sósavtöménységű iróniát.

Tömegek szava

A stúdió előtt találkozunk Simcskó Istvánnal, a Fidesz nemzetbiztonsági szakértőjével, érkezésünkkor éppen a bejárati ajtó zárját vizsgálja nagy szakértelemmel. Később kiderül, a képviselő – aki azzal írta be magát a történelembe, hogy a négypárti konszenzusnak beintve egyedül szavazott nemmel az Európai Unióra – azért érdeklődik élénken a stúdió biztonságtechnikai megoldásai iránt, mert érintett az iparágban: nemcsak lakat-nagykereskedése van, de saját fejlesztésű, Simicskó-rendszerű zárakat is gyárt.

„Csak nem Kunczéra vártok?” – kérdezi Simicskó pár perccel később, csak úgy mellékesen a stúdió büféjében üldögélő Pa-dö-dő-lányoktól. Én már szinte látom a felénk repülő székeket, és a kétségbeesett biztonsági őröket, akik megpróbálják a két egykori popdíva alól kimenekíteni az óvatlan fideszes politikust, de Lang Györgyi végül csak csendesen bólint: „Mi mindig Kunczéra várunk, nem tudtad?”

Aztán belekezd a „Nekem nagyon sok jobbos barátom van” kezdetű népi rigmusba. A magyar popélet óriásai és Simicskó ezek után lapátot ragadnak, hogy szórjanak pár köbméter földet a két politikai oldalt elválasztó mély árokba. A könnyed smúzolás csak akkor szakad félbe, amikor Falusi Mariann kifejti, hogy a jelenlegi politikai elit tagjai közül csak Kuncze Gábor alkalmas miniszterelnöknek.

Szerencsére nemsokára feltűnik Szijjártó Péter, az országgyűlés legfiatalabb képviselője. Arcán őszinte büszkeség, amiért ő lett az év első ellenzéki képviselője, akit rágalmazással vádolt egy miniszter. „Pereljen be téged a Gyurcsány Ferenc!” – vág vissza Szijjártó, amikor Simicskó megjegyzést tesz szürke pulóverére, majd Selmeczi Gabriellával elindulnak a sminkes szoba felé.

Családi kör

A játékosoknak fenntartott váróban tűnnek fel először a szocialisták. Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese heves napirend előtti felszólalások és viszontválaszok nosztalgikus felemlegetésével próbálja oldani a fellépés előtti feszültséget, pár pogácsa után odáig merészkedik, hogy elmeséli, a Nap-Keltében egyszer a vita hevében azt mondta Szijjártónak, hogy biztos szerelmes, hiszen képtelen figyelni az apró részletekre, a fideszes politikus viszont a színfalak mögött bevallotta, hogy tényleg odavan mostani barátnőjéért.

Kattintson a képre!
A jelenet leginkább egy amerikai romantikus drámára emlékeztet, legfeljebb a háttérben halkan vonyító hegedűk hiányoznak az összhatáshoz, meg persze, hogy Szijjártó „Mintha az apám lennél!” kiállással, könnyeivel küszködve magához ölelje Juhászt.

Az érzelgős pillanatnak Doszpot Péter és Gy. Németh Erzsébet egykori szocialista polgármesterjelölt érkezése vet véget, a játékosok még a felvétel előtt gyorsan elismétlik a legfontosabb szabályokat, és a szerkesztő utasítása alapján megpróbálnak kitalálni azt a szívatást, amit majd a nyertesnek végre is kell hajtania. A legtöbben arra szavaznak, hogy a legsikeresebb párost nyíltszíni tangóval szégyenítsék meg, Szijjártó persze erősen ellenkezik, hiszen konzervatív politikusi karrierjét akár kerékbe is törheti, ha egy férfival, ráadásul egy szocialista férfival lassúzik majd a kamerák előtt.

Üzemlátogatás

Az Activity stúdiója a felvétel előtt pár perccel még leginkább egy alternatív darab díszletére emlékeztet: a nézőtértől pár lépésre rikító színű pultok sorakoznak, a háttérben hidegen csillogó fémfelületek zárják le a teret. „Mintha valaki kuplerájt nyitott volna egy elhagyott csirkeüzemben” – összegzem a látványt, de aztán bekapcsolják a reflektorokat, és színek öntik el a csupasz fémlapokat.

Belép Szulák Andrea, aki médiatörténeti eseményről beszél, közben a hátam mögött fojtott baszdmegeléssel tiltakozik a fizetett közönség szakközépiskolákban toborzott része. „Az ott nem Orbán Viktor?” – kérdezi egy némiképp ittas srác Doszpot Péterre bökve, de a választ már nem értem, mert az irányítószobából felhangzik az adásrendező hangja:
„Felvétel!”