Lopott milliárdosok bulvárszószban

2004.12.17. 16:00
Pörgős idénye van a milliárdosok hazai rajongóinak/gyűlölőinek. Egymás után a második 100 leggazdagabb magyar-típusú kiadvány jelenik meg, alig néhány hét eltéréssel, gyakorlatilag azonos címmel. Az ember önkéntelenül is összehasonlítja a kettőt, főleg annak tudatában, hogy a két kiadó - a Manager Magazin és a Ringier - között oda-vissza pereskedés folyik, sőt büntetőeljárás is indult, mivel a Manager listájának egyik szerkesztője a Ringier korábbi két toplistáját szerkesztette. A kérdés persze az összes ügyben az, hogy ki lopott kitől.
Arany fedőlappal, bíztatóan bulváros alcímekkel és Vigyázat! Hamisítják! feliratú pecséttel nyit a Ringier kiadványa. (Tudják, tavalyelőtt és tavaly ez futott a Magyar Hírlap mellékleteként, aztán ősszel megszűnt a Hírlap, de a toplista maradt. Aki eddig szerkesztette, az átment a konkurenciához.)

Turkáló

A szerkesztői beköszöntőben Werner Péter azt magyarázza, hogy már mér lenne más zsebében turkálás egy ilyen lista publikálása. A védekezés értelmetlen, hiszen azért veszünk meg egy ilyen nyomdaterméket 960 forintért, mert szeretünk más zsebében turkálni. Werner azt is mondja, hogy a listára nem vették fel azokat a milliárdosokat, akik nem bizniszelésből gazdagodtak meg, hanem mondjuk örököltek. A szerkesztő eszerint nem lapozott tovább, özvegy Fenyőné Kristyán Judit ugyanis a top 20 egyetlen női tagjaként ott villog a 15. helyen.

Eltérő becslések

A 20 leggazdagabb magyar
Ringier - 2004
01. Várszegi Gábor 46*
02. Széles Gábor 45
03. Demján Sándor 45
04. Leisztinger Tamás 37,5
05. Csányi Sándor 30
06. Nagy Elek 29
07. Veres Tibor 28
08. Bige László Tibor 25
09. Wáberer György 24
10. Kovács Gábor 18
11. Erdős Ákos 16
12. Futó Péter 16
13. Lakatos Péter 15,6
14. Sinkó Ottó 15,6
15. Kristyán Judit 15
16. Szeremley Huba 15
17. Béres család 11
18. Felcsuti Zsolt 11
19. Temesfői István 12,1
20. Bolgár György 9
* milliárd forint
A Ringier Top 100-a valamivel ügyesebben szerkesztett kiadvány a Manager-félénél. Összefoglaló cikkel indít, amiben elmagyarázzák, hogyan becsülték meg a milliárdosok vagyonát. Néhol a tulajdonolt cégek saját tőkéje (Demján Sándor), néhol becsült értékük (Széles Gábor), néha ingatlanvagyonuk (Várszegi Gábor) alapján. Jól hangzik, bár az szöget ütött a fejünkbe, hogy a videotonos Széles bukszáját a 85 milliárdos becsült cégérték alapján lőtték be 45 milliárd forintra, ám a későbbi Széles-szócikkből az derül ki, hogy maga az érintett 120 milliárdra teszi saját vállalata értékét. Vagyis a fenti sémát követve (a részvények 48 százaléka az övé) hatvanmilliárdnál is többre jönne ki a vagyona, amivel óriási fölénnyel ő lenne a leggazdagabb magyar. A szerzők nem jelezték, hogy túlzónak tartanák az érintett önbecslését.

Jó ötlet, hogy Wernerék körkérdést intéztek magukhoz a listán szereplő milliárdosokhoz arról, hogy szerintük ki a leggazdagabb magyar. Több mint 80 százalékuk szerint az OTP-s Csányi Sándor, akiről még a pórok is úgy tartják, hogy ő a legvagyonosabb ember a rumos meggyel töltött kókuszgolyók földjén. Hogy akkor miért csak ötödik a rangsorban jelentéktelen 30 milliárddal? Mert nem lehet többet bebizonyítani a nyilvános cégadatok alapján - mondja a szerző. Teljesen érthetetlen viszont, hogy a lista összeállítói azt már nem kérdezték meg a milliárdosaiktól, hogy a leggazdagabb néhánynak szerintük mennyije is van.

Hol a pina?

Most már vessük be magunkat a toplistába, fél szemmel arra figyelve, hogy a szöveg alapján akkor itt lopásról van-e szó.

A Ringier listáján harmadjára is Várszegi "Fotex" Gábor a leggazdagabb magyar 46 milliárddal. Ehhez képest azzal a nehezen értelmezhető mondattal indul a róla szóló rész, hogy A Fotex alapítója továbbra is az ország egyik leggazdagabb embere. (Ehhez képest a Managernél ő csak harmadik, hatmilliárddal laposabb zsebbel.) Utána viszont kellemesen pletykálkodó-bulváros leírást kapunk, sok ténnyel és informatív ismertetéssel vegyítve. Ahhoz képest, hogy a bevezetőben még mosakodtak, hogy ez a lista nem kukkolás, simán leírják azt a pletykát, hogy Várszegi Amerikában bekerült a gyémántkereskedők zárt világába. Következetességből egyes, viszont olvasóként semmit sem szeretünk jobban a zaftos, bizonyítatlan feltételezéseknél. Kár, hogy a szex-pina-vonal egyelőre tabu a gazdaglistáknál.

Ugyanaz, mínusz nyalás

Derricket rákötötték a kompresszorra - kiáltottam fel a 45 milliárddal második Demján Sándor fotója láttán, aztán akkor kiáltottam legközelebb, amikor világossá vált, hogy a legendásan elhanyagolt ruházatú ingatlanmogulról szóló rész gyakorlatilag egy az egyben megegyezik a Manager Magazin kiadványának vonatkozó cikkelyével. Kihúzták a legfelháborítóbban benyalós jelzőket, kicsit átfogalmazták a mondatokat és egy-két bekezdést máshová raktak, de a vérrokonság nehezen tagadható.

Megegyező mondatok

A 20 leggazdagabb magyar
Manager Magazin - 2004
01. Széles Gábor 50*
01. Demján Sándor 50
03. Várszegi Gábor 40
04. Leisztinger Tamás 37
05. Dr. Csányi Sándor 30
05. Veres Tibor 30
07. Nagy Elek 27
08. Bige László Tibor 25
09. Wáberer György 23
10. Lakatos Péter 17
10. Sinkó Ottó 17
12. Tolnay Lajos 16,5
13. Futó Péter 16
14. Erdős Ákos 15
14. Kovács Gábor 15
14. Kristyán Judit 15
14. Szeremley Huba 15
18. Petrusz Béla 12,5
18. Bakonyi Árpád 12,5
20. Temesfői István 12,1
* milliárd forint
Ha rosszmájúak lennénk, arra tippelnénk, hogy ha a Ringier kiadványának korábbi szerkesztője tényleg lenyúlta a gyakorlatilag kész szöveget és átvitte a Managerhez, a korábbi kenyéradónál azért maradt egy biztonsági másolat. Öncsonkító merészséggel végigpörgettem ugyanis a szócikkek nagy részét és több, az utolsó betűig azonos mondatot találtam a két konkurens toplistában.

A demjános részben például a következő két mondat: A TriGránit csoport magyarországi beruházásainak értéke meghaladja az 1,5 milliárd dollárt, amely tartalmazza a most formálódó Milleniumi Városközpont tervezett költségeit is., illetve E nagyszabású külföldi beruházásokra a cégcsoport összesen mintegy 3 milliárd eurót kíván költeni. szó szerint azonos. A Ringiernél hatodik (29 milliárd) , a Managernél hetedik (27 milliárd) Nagy "Vegyépszer" Elek ismertetője előbbinél az utóbbi átfogalmazott, de azonos felépítésű klónja. Futó Péter Fundy-alapító befektetési- és ingatlanmogulról a két toplista ugyanazt írja, a Ringier-féle kicsit átfogalmazva közli a pár hete megismert szöveget. Kristyán Juditról is majdnem szó szerint ugyanazt gondolja a Werner- és a Kertész György-féle csapat.

Azért ezzel együtt messze nem mindenkiről írja ugyanazt a Ringier listája. Feltűnő, hogy a budapesti tőzsdén aktív mágnásokról érdekes és informatív anyagokat hoznak, szerencsére pletykáktól sem mentesen. Napi Gazdaságos tőzsdei újságírókat gyanítunk a háttérben. Az arany fedeles újdonság frissebb híreket tartalmaz, pedig elvileg nem lehetett óriási különbség a lapzárták időpontja között. Mégis jó néhány olyan eset van, ahol a Ringier kiadványa múlt időben beszél, ahol a Manager Magazin még jövő időt használt. Például a Vegyépszer tervezett romániai útépítőcég-vásárlásáról a most vizsgált listából már megtudhatjuk, hogy Nagy Elekék hoppon maradtak. A Ringier listája összetételében eléggé hasonlít a másikra, ami egyfelől természetes. Az első húsznál a sorrend persze nem ugyanaz, de az élmezőny összetétele szinte megegyezik a két helyen. Akad azért érdekes eltérés. Ahhoz képest, hogy a becsült vagyonok a két helyen általában majdhogynem megegyeztek, az ugyanabban a cégben tulajdonos Petrusz Béla-Bakonyi Árpád-Tolnay Lajos trió az új listán 4,6-4,6 és 6 milliárd forinttal a 47., 46. és 32. helyre volt jó, a Managernél a 18. és 12. helyen állnak 12,5-12-5, illetve 16,5 milliárd forinttal. Vagyis majdnem háromszoros a különbség a becsült vagyonokban a két lista között. Vannak még további különbségek is, de azokat bogarássza ki Ön, ha van olyan lelkes, hogy pár hét eltéréssel két hasonló toplistára is kiad majdnem ezer forintot.