Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Nyomoznak a 'Száz leggazdagabb' miatt

2004.12.08. 15:45
Nyomozóhatósági meghallgatással folytatódik szerdán a Száz leggazdagabb című kiadvány ügyében kirobbant jogi konfliktus - értesült a hvg.hu. A rendőrség tanúként idézte be Szakonyi Pétert, aki a Magyar Hírlap munkatársaként szerkesztette az előző hasonló kiadványokat.
A rendőrség tanúként idézte be a Száz leggazdagabb szerkesztőjét, aki korábban egy másik kiadó hasonló jellegű kiadványában is szerkesztett - erősítette meg forrásunk a hvg.hu értesülését. A Manager Magazin kedden jelentette meg a Száz leggazdagabb című kiadványát. Ennek szerkesztésében azonban az a Szakonyi Péter vett részt, aki a Magyar Hírlap ugyanilyen kiadványánál is részt vett szerkesztőként.

Kié a jog?

Mint az Index korábban megírta, a Magyar Hírlap korábbi kiadója, a svájci Ringier kiadó a napilap megszüntetése előtt és után többször is leszögezte, hogy megtartja a kiadványokat (100 leggazdagabb magyar, 50 legsikeresebb fiatal). Sőt, a Top 100 leggazdagabb emberről szóló újságot a jövőben is kiadja.

Számításaikat azonban keresztülhúzta a Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin. A Ringier kiadó perrel fenyegette meg a konkurens céget. A kiadó szerint Szakonyi Péter még a Magyar Hírlapnál elkészíttetett interjúkat ajánlotta fel a másik kiadónak, továbbá a társaságnál dolgozó fotósoktól az elkészített fényképek kiadását sürgette. A Ringier ezek után küldött felszólítást a Manager Magazinnak. A kiadó szerint a top 100 önálló időszaki kiadvány és egyedi termék, a kiadó tulajdonát képező know how-t, az általa megrendelt, kifizetett és elkészített anyagokat önkényesen, a Ringier engedélye nélkül nem adhatják át másnak a munkavállalók.

"Senki sem formálhat jogot arra, hogy csak ő írhassa le a száz leggazdagabb magyar nevét" - nyilatkozta a hvg.hu-nak az MM főszerkesztője. Kertész György szerint egyébként az MM már hónapokkal az MH bezárása előtt tervezte egy top100-as lista megjelentetését; a projekt szervezése akkor el is indult.