Ugyanaz a műsor indul a Tv2-n és az RTL-en?

2008.02.19. 10:31
A Hal a tortán című főzős valóságshow és a Vacsoracsata szinte pontról pontra megegyezik, az egyiket a Tv2 adná, a másikat az RTL Klub. A Tv2 saját fejlesztésről beszél, az RTL viszont külföldi licencet vásárolt. Egyelőre nem tudni, hogy perel-e bármelyikük is, és hogy egyáltalán adásba kerül-e mindkét műsor.

A Tv2 a Blikken keresztül hivatalosan is bejelentette, hogy márciustól új, saját gyártású valóságshow-t indít Hal a tortán címmel, amiben csatornaközeli celebek látják vendégül egymást, és főznek-sütnek. A hétköznaponként jelentkező műsorban hetente öt híresség tűnik majd fel, akik ellátogatnak egymáshoz, majd a vendéglátást pontozzák, így minden hétnek lesz egy győztese is. A műsort a Tv2 Gombos Edina műsorvezetővel, Béres Alexandriával és Koós Jánossal reklámozza, de állítólag színészek, művészek, sőt politikusok is szerepelnek majd a valóságshow-ban.

„Hosszú előkészítés után kerül képernyőre a Tv2 új, saját fejlesztésű műsora, a vendégjáró sztárvalóságshow, amely exkluzív betekintést nyújt egy zárt ajtók mögötti ismeretlen világba, ahova hétköznapi emberi szem be nem téved" - áll a Blikk hétfői cikkében, amit a zárt ajtók mögötti világ illusztrálásául rögtön egy, Gombos Edina titkos konyhájában készült képpel illusztráltak.

Ugyanaz

Azonban a Tv2 saját gyártású valóságshow-jához megtévesztésig hasonló műsort tervez az RTL Klub is. A Vacsoracsata című műsorra a csatorna már egy ideje honlapján keresi a jelentkezőket, sőt január óta a műsor beharangozó reklámszpotjai is futnak a tévében, ellentétben a Tv2 show-jának - amit ugye állítólag nagy titokban, hosszú előkészítő munkával fejlesztettek - most indult kampányával. Ráadásul az RTL már a műsor címét is elárulta másfél hónappal ezelőtt.

Az RTL Klub castingra hívó reklámszövege alapján a műsor egyetlen dologban tér el a Tv2 műsorától: nem sztárok szerepelnek benne, hanem hétköznapi emberek.

Az RTL Klub műsorában is öt játékos látja vendégül egymást, szavaznak, hogy ki főz a legjobban, és a nyertes a nagy összegű fődíjjal zárja a hetet.

Részletek az RTL Klub fehívásából

"5 ember, akik talán mindenben különbözhetnek egymástól, de egyvalami biztosan összeköti őket. Szeretnek jókat inni és enni, szívesen látnak másokat vendégül egy kellemes estére, és bármit megtesznek, hogy ez a vacsora tökéletes legyen.

5 este, amikor megismerkednek egymással- és saját lakásukban, saját főztjükkel egy héten át felváltva vendégül látják egymást.

5 versenyző, akik eldöntik, hogy közülük, ki a legjobb házigazda, ki rendezte meg a tökéletes estét, tehát ki fogja megnyerni a vacsoracsatát, és az ezzel járó díjat.

Információink szerint ráadásul az RTL Klub valóságshow-ja nem saját fejlesztésű produkció, hanem licenc, amit az angol Granada adott el nekik. Az eredetileg The Perfect Dinner címen futó formátumot mérsékelt sikerrel sugározzák éppen most is az RTL-csoporthoz tartozó német Voxon és a francia M6-on, és a műsor ismertetőjéből az is kiderül, hogy ennek a valóságshow-nak is van celebeket felvonultató verziója.

Az RTL Klubtól nem tudtunk meg az esetről semmit, a Tv2 pedig csak annyit válaszolt a kérdéseinkre, hogy a Hal a tortán saját fejlesztésű műsor, így nem világos, hogy a két műsor azonos formátumra épül-e, vagy csak nagyon hasonlítanak egymásra.

Perel valaki?

Ilyen esetekben egyébként a magyar jog szerint nagyon nehéz szerzői jogi pert indítania bármelyik félnek is, mivel a bíróság általában csak a teljes formátumegyezés esetén ad igazat a felperesnek. Így nem lehet egyelőre tudni, hogy perel-e bármelyik tévécsatorna.

A Big Brother és a Való Világ kapcsán sem nyújtott be pert annak idején a Tv2, vagy a Big Brother fomátumát tulajdonló holland Endemol. A környező országokban azonban több per is volt (a Való Világot ugyanis több országba értékesítette az Iko Kft.), Csehországban és Szlovákiában elutasították az Endemol keresetét, Horvátországban azonban az Endemol meg tudta akadályozni egy Big Brother-klón adásba kerülését.

Kérdés az is, hogy az RTL Klub műsorra tűzi-e a Tv2 valóságshow-ja előtt a Vacsoracsatát, és ha igen, szembeküldi-e majd a konkurens hasonló programjával. A Big Brother és a Való Világ harca ugyanis megmutatta, hogy azonos formátumok sikerét könnyen eldöntheti, hogy melyik kerül előbb adásba, egyelőre nem lehet azonban tudni, hogy az RTL Klub vállalja-e az ezzel járó kockázatot.