A Big Brother beperelte a Való Világot

2005.09.06. 16:55
A Big Brothert gyártó Endemol Horvátországban már pert nyert egy hamisítvány ellen, most a Való Világ cseh- és szlovák mutációjára csapott le.

A Big Brother licenctulajdonosa a holland Endemol beperelte a Való Világot Csehországban és Szlovákiában is értékesítő Iko Kft.-t.

Wim Hoen, az Endemol illetékese úgy tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy a televíziós formátumokat értékesítő cég egyéb jogi lépéseket is fontolgat az RTL Klubon már a negyedik szériájára készülő valóságshow tulajdonosaival szemben.

Lenyomta a Nagy Testvért

A Big Brother 2002 őszén indult Magyarországon a Tv2-n, majd nem sokkal később az RTL Klub a saját fejlesztésű Való Világgal jelentkezett. A két műsor együttes nézettsége a hirdetők szempontjából fontos 18 és 49 év közötti korosztályban elérte a 80 százalékot is, ezért számítani lehetett arra, hogy a valóságshow-k hosszú évekig folytatódnak mindkét kereskedelmi csatornán.

A Big Brother második szériája azonban a Tv2 rossz döntése miatt két héttel később indult, mint a Való Világ 2, és a kezdeti előnyt az RTL Klub végig meg tudta tartani, így a Big Brother 2 csúfos bukással zárult, az utolsó hetekben már csak késő este jelentkezett, és a döntőt is meglepően kevesen nézték.

A Való Világ sikerét sokak szerint a sorozatos törvénysértéseknek köszönhette, amelyek végül odavezettek, hogy távozni kényszerült Árpa Atilla, az RTL Klub kreatív igazgatója is, és amelyek miatt több mint 400 milliós bírságot szabott ki az ORTT a csatornára.

A Való Világ licencét tavaly értékesítették Szlovákiába és Csehországba is, a műsorok jelenleg is futnak a két országban, ahol a konkurens adókon ugyancsak a Big Brother küzd meg a magyar realityvel. Az Index információi szerint Csehországban már meg is kezdődött a per, amely előreláthatólag év végéig tart.

Megkerestük az Iko Kft. tulajdonosát Rákosi Tamást, aki azonban a folyamatban lévő bírósági tárgyalás érdekeire hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Rákosi pár nappal korábban a Napi Gazdaságnak még elmondta, hogy "az Iko a Való Világ című műsort jogszerűen gyártotta az RTL Klub részére és gyártja cseh és szlovák partnerei részére is. Minden lehetséges eszközt fel fogunk használni jogaink megóvása érdekében".

A horvát precedens

Az Endemol nem csak az Iko ellen indított per a térségben, hiszen a hrovát Nova Tv-ben 2003-ban vetített Big Brother-klón licencének tulajdonosait is a bíróság elé ráncigálta a holland cég.

Idén májusban az Endemol meg is nyerte a pert, mivel a Zágrábi Bíróság úgy találta, hogy a Nova Tv-n sugárzott valóságshow képi elemi, szabályrendszere és felépítése is túlzottan hasonlít a Big Brotherre.

"Tovább folytatjuk a küzdelmet a közép-európai piacon egyre szaporodó klónok és hamisítványok ellen" - nyilatkozta akkor Wim Hoen, az Endemol jogi osztályának vezetője, aki szerint a horvát ítélet után minden esélyük megvan, hogy Csehországban és Szlovákiában is pert nyerjenek a Való Világ ellen.

Az ügy érdekessége, hogy a Big Brother közép-európai licenctulajdonosa éppen az RTL Klub anyacége, az RTL-csoport.