A király visszatér minden idők második legsikeresebb filmje

2004.02.19. 13:05
Harry Potter már csak a harmadik, csak Di Caprio és Kate Winslet targikus románcának bevételeit nem tudja megközelíteni senki.
A 11 Oscarra jelölt A Gyűrűk Ura - A király visszatér bevétele elérte a 981,9 millió dollárt, és ezzel az 1,8 milliárd dollárt kasszírozó Titanic mögött már minden idők második legsikeresebb filmje. A Harry Potter és a Bölcsek Köve 975,8 millió dollárral ezentúl már csak a harmadik.

A negyedik a Star Wars első epizódja 986,9 millió dolllárral, az ötödik a Tolkien-trilógia második része 921,6 milliós bevétellel, a hatodik pedig a Jurassic Park szerény 919,37 millió dolláros forgalmával.

Számítottak rá

A hír nem érte váratlanul a szórakoztatóipari elemzőket, akik már a decemberi bemutató előtt megjósolták, hogy a Tolkien-trilógia befejező része megelőzi majd az első Harry Potter-filmet, és túllépi az egymilliárd dolláros bevételi határt.

A Gyűrűk Ura - A király visszatér bevételi rekordokat döntött szinte minden országban, ahol eddig bemutatták, és szakami díjakból is rengeteget söpört be: legutóbb öt Baftát kapott, köztük a legjobb filmnek járót is, így szakértők szerint a film a február 29-i Oscar-gálán is tarolni fog.

Sikerei ellenére azonban Peter Jackson rendezőnek kevés az esélye, hogy Oscar-díjjal távozzon a gáláról, miután a legjobb rendezésért járó Bafta-díjat, azaz a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémiá elismerését nem ő, hanem Peter Weir vitte el a Kapitány és Katona című filmért.