Árpád
-1 °C
9 °C

Tarantino a Kill Bill 3-ról vall

2004.05.03. 14:27
Min vérzik el egy sor hongkongi kung-fu film? Miért nem szabad ragaszkodni a forgatókönyvhöz? Honnan kapta a Menyasszony az igazi nevét? Mi a helyzet Michael Madsen cowboykalapjával? Milyen lesz a Kill Bill Vol. 3? Hogyan került a Pussy Wagon, a Punicmerci Missy Elliot klipjébe? Az alábbi interjúban Tarantino minden kérdésre választ ad.
- Látta a Missy Elliot-videoklipet a Pussy Wagonnal, a Puncimercivel?

Nem, de baromi kíváncsi vagyok rá. Pedig bekapcsoltam a tévét, hadd menjen, de még nem sikerült elcsípnem. De tudok róla. Találkoztam vele a Grammyn, és beszéltünk róla. Különben a Puncimerci az enyém, tőlem kellett kölcsönkérniük. Nagy megtiszteltetés volt. (nevet)

- Drága volt a Puncimerci?

Fillérekért megkaptam, mert a forgatások végén mindentől meg kell szabadulni, és így a legmenőbb cuccokon is olcsón túladnak. Egyébként mi dekoráltuk ki az egész kocsit.

#alt# - Valaki azt mondta, ön mániákusan imádja a női verekedéseket.

Nem, egyszerűen csak lenyűgöznek. Umáéknak egy csomó olyan kung-fu filmet mutattam, amiben kegyetlen jó női harcosok vannak, mint például Angela Mao. Meg van egy csodálatos japán színésznő, Meiko Kaji, hát ő is hatalmasakat verekszik a filmjeiben. Darylnek (Daryl Hannah-nak - a szerk.) megmutattam a They Call Her One Eye-t (Akit félszeműnek hívnak), ami egy nagyon dögös női bosszúfilm.

- Úgy hallottam, voltak harcjelenetek, amiket újraírt.

Igen, mert az nem működik, hogy az ember megír valamit az íróasztalánál, aztán körömszakadtáig ragaszkodik hozzá. Ami az íróasztalomnál okénak tűnt, arról a forgatási helyszínen, mondjuk Kínában vagy a Barstow-sivatagban kiderült, hogy nem az. De teljesen soha nem dobtam ki semmit, ugyanakkor azt sem hagytam, hogy gúzsba kössenek az eredeti elképzeléseim. Egyébként én ezt nem is improvizációnak, hanem inkább a hely adta inspirációnak, ihletnek tartom. Ez a rendező dolga, észre kell vennie a pillanatot, látnia kell, hogy a helyszín vagy egy színész, egy statiszta, de akár egy kutya is valami pluszt vihet a filmbe. Erre van a forgatás, én nem hiszek abban a hitchcocki izében, hogy mindent pontosan úgy csinálsz, ahogy előre kigondoltad. Nem, én ihletet akarok, elkapni az életet.

- Lesz harmadik rész is?

Nem zárom ki, gondolkoztam már rajta. De ha lesz is, nem most. Az jutott eszembe, hogy játszódhatna tizenöt évvel később. És nem a Menyasszony lenne a főhősnő, hanem Nikki, Vernita lánya Már mindent kitaláltam, persze nem a teljes történetet, csak az alapokat, a mitológiát, és szerintem nagyon ütős volna. Sofie Fatale-nak (Julie Dreyfus karaktere - a szerk.) az első részből is nagy szerep jutna, mert ő nevelné fel. Igaz, kéz nélkül. (nevet) A Japánban bemutatott változatban ugyanis Sofie-nak mindkét kezét levágják. A mi változatunkban is, csak nem mutatjuk. Valamikor az elkövetkező években szeretnék is pár jelenetet felvenni Julie Dreyfusszal, amíg ilyen korban van, aztán eltenni a felvételeket, hogy amikor szükségem van rájuk, csak elő kelljen vennem. De a lényeg az, hogy a harmadik részben Nikki indulna bosszút állni, tizenöt év múlva, húszévesen. És meg kellene ölnie a Menyasszonyt. Más nézőpontból látnánk a sztorit.

- Uma és a férfiak között nincsenek akkora harcok, mint Uma és a nők között. Ez véletlen vagy szándékos?

Nem, ez tudatos. Budd lényege eleve nem a harc. Budd nem tud kung-fuzni, és a kardozásban sem valami nagy ász. Ugyanakkor herkulesi ereje van, ennek ellenére nem terveztem vele nagy harcot. Bill-lel más a helyzet, hiszen kell valamilyen lezárásnak lenni, de szerintem a film végén már senki nem akart volna egy újabb hatalmas csatát. Egyébként épp ezen vérzik el egy csomó hongkongi film: az utolsó harc túl nagy, pedig addig már annyi verekedést láttunk, hogy egyszerűen belefáradunk. A Kill Bill végére mindenesetre mindig is egy nagy párbeszédet terveztem. De hát ezért vagyok az, aki vagyok, ezért vagyok Quentin. Ez az én elképzelésem egy három óránál is hosszabb akciófilmről: egy negyvenperces dialógussal végződik.

#alt# - Tényleg utálta Michael Madsen cowboykalapját?

Hát, eléggé. De Michaelnek tetszett, úgyhogy nem vitatkoztam vele, inkább megkértem Larry Bishopot (ő Larry Gomez megformálója - a szerk.), hogy vetesse le vele. És ez a kalaplevétel meghatározó lett az egész karakter számára. Na, ez például olyasmi, amit nem terveztem el előre, nem szerepelt a forgatókönyvben. Michael teljesen odavolt, ez a jelenet lett a film egyik nagy pillanata, pedig csak viccnek indult. Megkérdeztem Davidet (David Carradine-t, Bill alakítóját - a szerk.) is, melyik a kedvenc jelenete, és ő is azt mondta, hogy az, amikor Michael leveszi a kalapját. Az én kedvenc pillanatom viszont az, amikor észreveszem a szemében, hogy le fogja venni. Mindenkit kinyírhatna, ha akarna, ő mégis úgy dönt, leveszi a kalapját, és megy.

- Úgy hallottam, hogy a forgatókönyv írásakor Bill szerepét David Carradine-nek szánta, aztán mégis mást (Warren Beattyt - a szerk.) keresett meg vele. Miért?

Ez így nem teljesen stimmel, mert nem rá gondolva írtam a forgatókönyvet, de miközben ezzel a másik színésszel konzultáltam, közben épp Carradine önéletrajzát olvastam. Az a címe, hogy Endless Highway, és az egyik kedvenc életrajzom, mert mire a végére értem, baromi közel éreztem magamhoz Davidet. Bámulatosan tud írni, és én teljesen beleszerettem, de már előtte is nagy rajongója voltam a színészetének, mindig is az egyik nagy bálványom volt. A könyv olvasása közben arra is rájöttem, hogy ugyan teljesen ellenkező irányba vinné Billt, de hogy iszonyú jó lehetne a szerepben. Szóval egyfolytában róla morfondíroztam, de közben folytattam a munkát a másik színésszel. Aztán végül mindketten rájöttünk, hogy ez nem a mi közös filmünk, ezért búcsút intettünk egymásnak, és nekem szerencsére volt kivel folytatnom.

- Volt valami, amit a második résznél máshogy csinált, mint az elsőnél?

Ez érdekes. A két részt ugye egyszerre forgattuk, de az első rész után jöttek a premierek, az interjúk, a kritikák, a világot járva megtudtam, hol mit gondolnak az emberek, hogy mondjuk mi a vélemény Koreában, és kíváncsi voltam, mindez befolyásolni fog-e. De amikor visszamentem a vágószobába, kiderült, hogy nem befolyásol. Mert ez a film az volt, ami. Akkor sem tudtam volna változtatni rajta, ha tényleg akartam volna. De nem akartam.

- Miért volt kisípolva a Menyasszony igazi neve a filmben?

Egyszerűen azért, mert nem akartam, hogy hamarabb kiderüljön a neve, mint ahogy én szeretném.

#alt# - És miért ez a neve?

Umának jutott eszébe a Beatrix. Még '93-ban találta ki, amikor a Ponyvaregényt forgattuk. A vezetéknév, a Kiddo pedig onnan jön, hogy szeretem így szólítani azokat a csajokat, akiket bírok. Szia, Kiddo, hogy vagy? (a "kiddo" jelentése magyarul kb. csibém, szivi - a szerk.) Ez olyan kedves megszólítás a barátnőimnek, de Bill már akkor Kiddónak szólította a Menyasszonyt a forgatókönyvben, mielőtt eszembe jutott volna, hogy ez lesz a vezetékneve.

- Milyennek tervezi a két rész DVD-kiadását?

Na, ez nagy meló lesz. Amikor végeztem a második rész promóciójával is, és végre visszatér az életem a megszokott kerékvágásba, akkor csinálunk egy hatalmas gyűjtői kiadást. Megihlettek az Amerikai pité-sek Behind the Crust dokumentumfilmjei, én is valami hasonló nagyot szeretnék, bemutatni az egész Kill Bill-mitológiát. De most még úgy beszélek erről az egészről, hogy igazából nem is tudom, miről beszélek. Meg kell várnom, hogy vége legyen ennek a nagy pörgésnek, és normálisan összpontosíthassak.

Cinematrix

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!