Schwarzenegger fel akarja virágoztatni Hollywoodot

2004.04.16. 16:31
Arnold Schwarzenegger szeretné, ha minél több filmet forgatnának az általa kormányzott Kaliforniában, és céljai eléréséhez most többek között filmbeli ikertestvére, Danny DeVito és Clint Eastwood segítségét kérte: mindkét jelesség a Kaliforniai Filmbizottság tagja lett.
"Rendkívül fontos, hogy itt tartsuk a produkciókat, Hollywoodot ismét azzá a virágzó várossá kell tennünk, amely egykoron volt" - jelentette ki Arnie azon a sacramentói sajtótájékoztatón, ahol a demokrata DeVito (mint ismeretes, Schwarzenegger republikánus) és Eastwood mellett a 26 fős Kaliforniai Filmbizottság három másik új tagját, Bill Duke színészt (A ragadozó), Tom Werner televíziós producert, valamint Lili Zanuck producert (Miss Daisy sofőrje) is bemutatta.

Kalifornia, Kalifornia de csodás, te vagy nékünk a szívdobbanás!
Kalifornia, Kalifornia de csodás, te vagy nékünk a szívdobbanás!
Schwarzenegger kifejtette: azt szeretné, ha a bizottság minél aktívabban lobbizna az állami és szövetségi törvényhozóknál. Szerinte eddig senki sem figyelt Washingtonban a szórakoztatóiparra, holott az csak Kaliforniában 33,9 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a tavalyi évben, és 250.000 embert foglalkoztatott. A 250.000-es számot a mindig nagyot álmodni merő Schwarzenegger 500.000-re akarja feltornázni.

A kormányzó úgy látja, a produkciókat különböző kedvezményekkel lehet Kaliforniában tartani, illetve oda visszacsábítani. A legvonzóbbak természetesen az adókedvezmények lehetnek, de Schwarzenegger szerint a produkciók úgy is sokat faraghatnának le a költségvetésükből, ha ezentúl például ingyen forgathatnának egyes állami tulajdonban levő helyszíneken.

Schwarzenegger eldicsekedett vele, hogy a Terminátor 3. - A gépek lázadását is Vancouver helyett végül Los Angelesben forgatták (ehhez lemondott a gázsija egy részéről), továbbá megdicsérte Danny DeVitót, aki a Szóljatok a köpcösnek című film folytatását, a Be Coolt Kaliforniában tartotta.

Cinematrix