Túl alacsony ár miatt csúszik a Vár átépítésének eredményhirdetése?

2010.07.26. 15:50
Csak két cég versenyez azért, hogy kidolgozhassa a Budai Vár teljes felújításának koncepcióját. Zobokiék nagyon magas, a Közti nagyon alacsony árat adott. A határidő lejárt, a zsűrit nem hívták össze, eredmény még nincs.

Két héttel később derül ki, melyik pályázó készítheti a Budai Vár teljes felújításának építészeti és várostervezési koncepcióját, tudtuk meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. A pályázatot kiíró szervezet állítja, „a szervezeténél lezajló szervezeti és személyi változásokra tekintettel” tették augusztus 3-ára az eredményhirdetést. Miközben úgy tudjuk, az MNV továbbra sem hívta össze a zsűrit, nem szakmai vita miatt csúszik az ügy.

A Dísz tér
A Dísz tér

Az előző rész tartalmából

Érdeklődésünk a szakmáéhoz hasonlóan azért ilyen felfokozott, mert nem mindennapi pályázatról van szó. Az indulóknak a teljes vár felújítására kell terveket kidolgozniuk: a hatalmas és értékes fejlesztési terület a Dunától egészen az Attila útig húzódik. Bár jelenleg csak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről van szó, egyértelmű, hogy a koncepciókészítés lehetőségét elnyerő iroda helyzetbe kerülhet a teljes, több tízmilliárdos projekt terveinek elkészítésére is.

Az építész szakma belső információi szerint a csúszásnak más okai vannak. Kiszivárgott, hogy csupán két pályázó adott be anyagot az érthetetlenül szigorú indulási feltételeket előíró pályázatra. A pletykák szerint a pályázatot a Zoboki és Demeter építészirodának kedvezve írták ki, és váratlanul került képbe a másik nagyágyú, a Közti. Éppen ezért Zobokiék taktikai húzásként nem adnak be hiánypótlást, új pályázat kiírására kényszerítve az MNV-t. (A jelenlegi közbeszerzési törvény szerint ha több pályázatból végül csak egy lesz érvényes, nem hirdethető ki győztesként.)

Nagyon sok és nagyon kevés

A képet tovább zavarja, hogy megtudtuk: míg Zobokiék a megadott 70 milliós maximumár közelében adtak árajánlatot, a Közti feltűnően alacsony összegért készítené el a Vár átépítésének koncepciótervét. Egyes forrásaink szerint most azt vizsgálják, egyáltalán lehetséges-e a Közti 21 milliójáért elvégezni a munkát. Akár önköltség alatti ár vállalása is lehet racionális, mert így a rövid távon ráfizető iroda a nagyobb megrendeléseket hozó beruházás közelében maradhat.

Az izgatott építészszakma másik elmélete szerint az MNV jelenleg egyszerűen időt ad a hiánypótlásra Zobokiéknak, és csak akkor döntenek új pályázat kiírásáról, ha a megadott idő lejárt.

Annyi biztosnak látszik, hogy az MNV-ben nem a beadott pályázatok elbírálása zajlik, a zsűrit ugyanis továbbra sem hívták össze.