Több helyen is leszakadhat a budai várfal

2010.06.03. 21:20

Az esőzések miatt hétfőn megcsúszott a budai várfal egy jelentős szakasza. Bejártuk a területet, ahol rohammunkában távolították el a földet, hogy ne dőljön ki a fal. Kiderült, hogy nem ez az egyetlen kríziszóna, a Vár szemközti oldalán egész bástya dőlhet ki, ráadásul lakóépületekre. Az első kerület évek óta nem foglalkozott a területtel, de most megkezdi a felmérést.

Kattintson, kérjük

Nem a hétfőn megingott várfalszakasz az egyetlen veszélyeztetett zóna a budai Várban. Az esőzések miatt több olyan hely van még, ahol az 5-15 méter magas kőfalak meginoghatnak, vagy megindulhatnak a meredek lejtő irányába. Mindez a várfalon futó sétány megsüllyedésével, a házak alapjainak megrogyásával is járhat. De a megcsúszó fal veszélyezteti azokat a lakóházakat is, amelyek több helyen csak néhány méterrel arrébb állnak.

Öt olyan pontot is találtunk a Várban, ahol a fal komolyabb repedései miatt a közeljövőben beavatkozásra van szükség. A helyszínen felmérést végző statikus szerint a közelmúlt monszunszerű esőzései sokat rontottak a várfalak helyzetén, de a repedések nem most keletkeztek. Egyes szakaszokhoz évtizedek óta nem nyúltak hozzá, amit az első kerület is elismert csütörtöki közleményében: többek közt „az elmúlt évtizedekben elmaradt karbantartási és állagmegóvási munkái” is tehetnek a helyzetről.

A problémákat egyébként az okozza, hogy a falba épített vízelvezetők eldugultak, vagy ki sem építettek ilyeneket, vélte a szakember. Mivel a fal mögé beszivárgó víz nem tud hol távozni, kimossa a téglák, kövek közti kötőanyagot, és a jelenleg az Ellyps sétányon tapasztalható, kritikus helyzetet teremthet.

Nem erős bástya

A Lovas út feletti bástyákat találtuk legaggasztóbbnak. A Vár Buda felé eső oldalának állapotára az Octogon.hu hívta fel a figyelmünket. A 10-15 méteres bástyák egész hosszán repedések futnak végig. Különösen vészes képet mutat a sarokbástya. Itt a repedés olyan széles, hogy a kezünket is be tudtuk volna csúsztatni. A bástya út felőli oldalán ráadásul két, egymástól 6-8 méterre futó, párhuzamos repedés van, így a köztük húzódó kőfal akár ki is dőlhet, ha folytatódnak az esőzések, vagy még évekig hagyják romlani az állapotokat. A beavatkozást sürgeti, hogy a faltól néhány méterre, az út túloldalán már lakóházak állnak. A szakértő szerint ezt a részt már most el kellene keríteni, és megjegyezte: „Addig sem parkolnék ide az autómmal.”

Klikkeljen!

Hasonló, a mellvédről a földig futó repedést láttunk egy szomszédos bástyán, feljebb pedig a várfal sarka volt magasan berepedve. Ez az 5-7 méteres szeglet szintén a rossz vízelvezetés miatt indult el kifelé a várfalból. A statikus számos olyan kimosott falszakaszt, hiányzó köveket, repedést mutatott a várfal további pontjain (a Halászbástya és a Bécsi kapu környékén), amelyek akut veszélyt nem jelentenek ugyan, de ha nem történik beavatkozás, akkor életveszélyessé válhatnak. Egyes szakaszokat pedig már most lezárna, mivel a meglazult mellvédről kövek eshetnek le.

Úgy tudjuk, az első kerület már tervezi, hogy felméri a várfal állapotát. A szakember szerint erre szükség is van, mert egyelőre nem csak arról nincs adat, hogy hány helyen kellene beavatkozni, hanem arról sem, hogy miként viselkednek a régen rakott, jellemzően törmelékanyagból, újra felhasznált kövekből, téglából emelet falak. Pontos mérések hiányában nem tudható, hogy a falak a helyükön állnak, vagy esetleg lassan tolódnak kifelé. Mint tette azt a hétfőn megrogyott, Sándor palota mögötti fal.

Az életveszély elmúlt

Ahogy arról beszámoltunk, a nagy mennyiségű csapadék hatására a hét elején megcsúszott a Karmelita Udvar Duna felé néző oldalán található Ellyps sétány. A várfallal egybeépített utca körülbelül ezer négyzetméteres területe öt centimétert csúszott egy hét alatt.

Csütörtöki látogatásunkkor a várfal mögül markolókkal már eltávolították a földet, hogy így állítsák meg a fal dőlését. A helyszínen dolgozó földmérők elmondták, éjszaka kétóránként mérték a fal mozgását. Korábban ugyanis aggodalomra adott okot, hogy a fal hétfő óta további 3 centit mozdult kifelé. Csütörtökre virradó hajnalra azonban megállt a kifelé történő mozgás. A kerület közleményben jelentette be, hogy az életveszély elmúlt.

Nézze meg kattintás után a veszélyesebb helyeket

Sőt, a fal visszamozdult eredeti pozíciójába, számolt be a földmunkát végző cég egyik vezetője. „A földnyomás miatt nagy feszültség volt a falban. – mondta. – Az ázott, nagyobb súlyú föld nyomta kifelé a köveket. De a falnak van valamennyi rugalmassága, így most, hogy eltávolítottuk a földet, visszaállt eredeti helyére.”

Ennek ellenére a sarkot vissza fogják bontani, és újraépítik, itt ugyanis széles repedés jelent meg, amit máshogy már nem tudnak rendbe hozni. A fal ezen szakasza nem műemléki terület, mivel a második világháború után építették, így nincs szükség arra, hogy az eredeti téglákat építsék vissza, tudtuk meg a helyszínen. A megmaradó falrészek mögé betonalapot építenek, amelyre támasztóelemeket rögzítenek, hogy a föld súlyát majd azok tartsák.