Hajnalka
0 °C
14 °C

Fesztivál és éhségsztrájk Szerbiában

2004.06.10. 16:01
Mégis megrendezik a vezetőinek letartóztatása miatt válságba került Exitfestet Szerbiában. A szervezők a börtönben éhségsztrájkolnak, habár erre nem kaptak engedélyt. Továbbra sem tudni, hogy adócsalás vagy a politika áll a rendőrség váratlan lépése mögött.
Mégis megtartják Szerbia legnagyobb zenei fesztiválját. A vezetőinek váratlan letartóztatása miatt válságba került Exitfesttel kapcsolatban azonban ez az egyetlen biztosnak látszó hír. Továbbra sem világos, hogy a szervezők politikai okokból, vagy gazdasági visszaélések miatt kerültek börtönbe, éhségsztrájkolna-e, vagy csak úgy tesznek, és hogy a kormány a fesztivál mellett, vagy ellene foglal állást.

Nyomásgyakorló koncert

Szerdán este mindenesetre szimpátiakoncertet szerveztek az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előtt, ahol egy nyilatkozatban szólították fel a miniszterelnököt, Vojislav Kostunicát, és a parlament szóvivőjét, Predrag Markovicsot: nyilatkozzanak az Exit fesztivál letartóztatott vezetőinek ügyében, mert szerintük csak így kerülhetik el annak a látszatát, hogy maguk is részesei "a piszkos, politikai kampánynak".

Mint arról beszámoltunk, hétfőn őrizetbe vették a 2000 óta rendezett, évente több tízezer nézőt megmozgató, elsősorban elektronikus zenére szakosodott fesztivál két vezetőjét. A vádak szerint Dusan Kovacsevics és Bojan Boskovics nem fizetett adót 7500 elővételben árusított jegy után. A szervezők ezzel szemben állították, hogy a vádak hamisak. A letartóztatások mögött politikai okok állnak, hiszen már egy éve folyik vizsgálat, így csak a közelgő választásokkal magyarázható a váratlan lépés. A kormány állítólag így szeretné kommunikálni keménykezűségét, és elkötelezettségét "a szerb értékrendet megrontó" idegen kulturális hatások ellen.

Kostunica Szerbiai Demokratikus Pártjának újvidéki vezetője, aki a letartóztatások után örömének adott hangot, most úgy vélte: az újvidéki bírósághoz közel rendezett koncert valójában a nyomásgyakorlás eszköze.

Éhségsztrájk engedély nélkül

Az Exit kedden még kilátásba helyezte, ha a vezetőket nem engedik szabadon, elmarad a négynapos fesztivál. Szerda esti sajtótájékoztatójukon ugyanakkor pozitív hírekről számoltak be a Cypress Hill-, Massive Attack- és Iggy Pop-rajongóknak: az Exitet megtartják, annak ellenére is, hogy Dusan Kovacsevics és Bojan Boskovics még harminc napig előzetes letartóztatásban marad.

Mint elmondták, a két vezető döntött a szervezés folytatásáról. Bejelentették továbbá, hogy a letartóztatottak éhségsztrájkba kezdtek. A börtön igazgatósága ezt azonban cáfolta, olvastuk az Exit hivatalos oldalán. A két őrizetbe vett állítólag átvette az ételt, és ráadásul nem jelentette be írásos formában az éhségsztrájkot, ami így hivatalosan nem is létezik tehát.

A kormány egységes állásfoglalásának hiányát jelzi a szerb gazdasági miniszter nyilatkozata. Mladjen Dinkics ugyanis reményét fejezte ki, hogy főszervezőket hamarosan szabadon bocsátják. "Felháborító, hogy egyeseket adócsalás vádjával letartóztatnak, miközben valódi bűnözők szabadon sétálhatnak Szerbia utcáin" - szólt a nép nyelvén a miniszter a liberális B 92 rádió honlapján.

Megjegyezte ugyanakkor, nem hiszi, hogy politikai okok állnának az ügy mögött. Meglátása szerint Újvidék "helyi problémái" vezethettek az őrizetbe vételhez.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.