Fesztivál és éhségsztrájk Szerbiában

2004.06.10. 16:01
Mégis megrendezik a vezetőinek letartóztatása miatt válságba került Exitfestet Szerbiában. A szervezők a börtönben éhségsztrájkolnak, habár erre nem kaptak engedélyt. Továbbra sem tudni, hogy adócsalás vagy a politika áll a rendőrség váratlan lépése mögött.
Mégis megtartják Szerbia legnagyobb zenei fesztiválját. A vezetőinek váratlan letartóztatása miatt válságba került Exitfesttel kapcsolatban azonban ez az egyetlen biztosnak látszó hír. Továbbra sem világos, hogy a szervezők politikai okokból, vagy gazdasági visszaélések miatt kerültek börtönbe, éhségsztrájkolna-e, vagy csak úgy tesznek, és hogy a kormány a fesztivál mellett, vagy ellene foglal állást.

Nyomásgyakorló koncert

Szerdán este mindenesetre szimpátiakoncertet szerveztek az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előtt, ahol egy nyilatkozatban szólították fel a miniszterelnököt, Vojislav Kostunicát, és a parlament szóvivőjét, Predrag Markovicsot: nyilatkozzanak az Exit fesztivál letartóztatott vezetőinek ügyében, mert szerintük csak így kerülhetik el annak a látszatát, hogy maguk is részesei "a piszkos, politikai kampánynak".

Mint arról beszámoltunk, hétfőn őrizetbe vették a 2000 óta rendezett, évente több tízezer nézőt megmozgató, elsősorban elektronikus zenére szakosodott fesztivál két vezetőjét. A vádak szerint Dusan Kovacsevics és Bojan Boskovics nem fizetett adót 7500 elővételben árusított jegy után. A szervezők ezzel szemben állították, hogy a vádak hamisak. A letartóztatások mögött politikai okok állnak, hiszen már egy éve folyik vizsgálat, így csak a közelgő választásokkal magyarázható a váratlan lépés. A kormány állítólag így szeretné kommunikálni keménykezűségét, és elkötelezettségét "a szerb értékrendet megrontó" idegen kulturális hatások ellen.

Kostunica Szerbiai Demokratikus Pártjának újvidéki vezetője, aki a letartóztatások után örömének adott hangot, most úgy vélte: az újvidéki bírósághoz közel rendezett koncert valójában a nyomásgyakorlás eszköze.

Éhségsztrájk engedély nélkül

Az Exit kedden még kilátásba helyezte, ha a vezetőket nem engedik szabadon, elmarad a négynapos fesztivál. Szerda esti sajtótájékoztatójukon ugyanakkor pozitív hírekről számoltak be a Cypress Hill-, Massive Attack- és Iggy Pop-rajongóknak: az Exitet megtartják, annak ellenére is, hogy Dusan Kovacsevics és Bojan Boskovics még harminc napig előzetes letartóztatásban marad.

Mint elmondták, a két vezető döntött a szervezés folytatásáról. Bejelentették továbbá, hogy a letartóztatottak éhségsztrájkba kezdtek. A börtön igazgatósága ezt azonban cáfolta, olvastuk az Exit hivatalos oldalán. A két őrizetbe vett állítólag átvette az ételt, és ráadásul nem jelentette be írásos formában az éhségsztrájkot, ami így hivatalosan nem is létezik tehát.

A kormány egységes állásfoglalásának hiányát jelzi a szerb gazdasági miniszter nyilatkozata. Mladjen Dinkics ugyanis reményét fejezte ki, hogy főszervezőket hamarosan szabadon bocsátják. "Felháborító, hogy egyeseket adócsalás vádjával letartóztatnak, miközben valódi bűnözők szabadon sétálhatnak Szerbia utcáin" - szólt a nép nyelvén a miniszter a liberális B 92 rádió honlapján.

Megjegyezte ugyanakkor, nem hiszi, hogy politikai okok állnának az ügy mögött. Meglátása szerint Újvidék "helyi problémái" vezethettek az őrizetbe vételhez.