Pótforgatás a Hídemberhez

2002.01.07. 15:11
Pótforgatásra van szükség a Hídember című magyar megafilm befejezéséhez. A produkció a szakemberek szerint kimagasló nézettséget érhet el, de a kritikusok és a szakma részéről már nem számíthat ilyen kedvező fogadtatásra. Sőt.
Hivatalosan véget ért a magyar filmgyártás legdrágább alkotásának számos botránnyal tarkított forgatása, de a stáb kedden még egy napra leutazik a gödöllői kastélyba, hogy pótolják a még hiányzó vágóképeket.

Téni Gábor, felvételvezető az Indexnek elmondta, egy szűk, 40 fős stáb utazik Gödöllőre, mivel a vágási munkák során kiderült, néhány jelenet esetében szükség lehet "jobbító" képekre, és ezeket a kastélyban fogják elkészíteni. Az illetékes nyilatkozó nem tudta megmondani, hogy a bemutató tervezett időpontja, április 4-e tartható-e. Mint mondta, az utómunkák során számos számítógépes filmtrükköt kell elkészíteni.

Nagy számok, nagy pénzek

Az 1,8 milliárd forint összköltségvetésű filmben 175 színész, 6000 statiszta, és 150 fős technikai személyzet vett részt. A forgatás három év előkészítő munka után 2001. május 22-én kezdődött el, és a tervek szerint idén április 4-én mutatják be. A Hídember, Széchenyi István címszerepét Eperjes Károly színész alakítja.

A párizsi Libération a Hídember kapcsán nemrégiben arról írt, hogy a magyar kormány bőkezűen támogatja a hazafias történelmi szuperprodukciókat, amelyek a közönség körében átütő sikert aratnak ugyan, de a magyar filmszakma kifogásolja a nemzeti filmgyártásban érvényesülő kettősséget.

Elégedetlen filmesek

A forgatás ideje alatt kialakult botrányok (gázsi-ügy, történelmi hitelesség) között a szakmai kifogások érdemelnek említést. A Hídember című új megaprodukció, amely iránt a francia újságíró szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is elkötelezett, egymilliárd forint állami támogatást kapott. A filmesek többsége körében nagy az elégedetlenkedés, a többi játékfilm ugyanis összesen 400 millió forint állami szubvención osztozkodik, miután az elmúlt tíz évben egyharmadával csökkent a filmgyártáshoz való állami hozzájárulás.

Nemzeti giccs?

Baron Görgy rendező véleménye szerint a kormány a "nemzeti giccs" műfaját akarja ösztönözni, a filmgyártás egésze viszont haldoklik: nincs egyensúly a két-három történelmi szuperprodukció és a többi film között, amelyeket szinte alig lehet kihozni a rendelkezésükre álló költségvetésből.

Magyar hősök menetrend szerint

A miniszterelnök - elengedve a füle mellett a bírálatokat - azt ígérte, hogy az állam minden évben meg fog rendelni egy történelmi filmet, jövőre Mátyás királyról, két év múlva a húszas évek miniszterelnökéről, Bethlen Istvánról készül történelmi tabló.

Ünnepi dekor a kormány-partykhoz

Tamás Gáspár Miklós elemzésében úgy vélte, hogy a mostani kormány a volt kommunisták mintájára "egy új, egészséges és nemzeti kultúra létrehozását hirdette meg, ez a kultúra azonban nem más, mint dekoráció, ami a kormány önünneplését szolgálja".

Elődök

A Libération szerint az NKÖM-től jelentős szubvenciókat kapott Szentkorona című didaktikus alkotás másfél hónap alatt 180 ezer nézőt vonzott a mozikba, a kritika azonban könyörtelenül lehúzta. A cikk idézi a Népszabadság kritikusát, aki egyenesen úgy találta, hogy a "Szentkorona nem film - tévedés".

A legújabb Koltai-alkotás abba a sorba illeszkedik, amelyet a rendező 1996-ban született, Honfoglalás című történelmi szuperfreskója nyitott meg, amelyet az akkori baloldali kormány talált alkalmasnak támogatásra. A kritika annak idején ezt a filmet is végtelenül unalmasnak találta, a nemzeti érzelmekre érzékeny közönség azonban lelkesen fogadta: 800 ezren váltottak rá jegyet, ami az amerikai Gladiátor 700 ezres nézettségét is felülmúlta - emlékeztet a szerző.