Folytatódik a harc a Holokausztközpont pályázatán

2005.06.21. 21:52
A MÁV-tender forgatókönyve szerint zajló ügyben ismét az első forduló győztese, a Trifolium Kft. nyert. A Mafilm nem adja fel. A Holokauszt Emlékközpont szerint "Holokausztközpont-pályázat" nevű tender nem létezik, az intézményben nincsenek harcok.
Ismét az előzőleg érvénytelenített nyertes, a Trifolium Hungary Kft. kapta meg a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának rendezési jogát, tudtuk meg az elbukott Mafilm Szcenikától. A döntést ugyanaz a bizottság, a Nemzeti Múzeum irányítása alatt működő, és a pályázatot is kiíró programiroda hozta meg, akik előzőleg is a Trifolium mellett rakták le voksukat.

A Mafilm Szcenika pályázatát a bizottság - a MÁV-tenderből ismert módon - érvénytelenítette, mivel a csökkentett árajánlatot aránytalannak találta, ismertette a döntést a cég vezetője, Gárdonyi László.

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisít

Mint arról beszámoltunk, a Holokauszt Emlékközpont - a Nemzeti Múzeumhoz tartozó - programirodája pályázatot írt ki állandó kiállításának kivitelezésére, amelyet a Trifolium Hungary Kft. nyert meg. A pályázatból kizárták a világ egyik leghíresebb kiállításszervező cégét, az Event Communicationt, és alulmaradt az Auschwitz-kiállításáról ismert Rajk László tervével induló Mafilm Szcenika is.

Az angol cég vizsgálódott is az ügyben, a Mafilm pedig megtámadta a pályázatokat elbíráló bizottság döntését. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata két ponton adott igazat a Mafilmnek, és megsemmisítette az eredményt.

Lehetővé vált, hogy a pályázat közönségvezető hangrendszerre, az úgy nevezett audio guide-okra vonatkozó részét megváltoztassák. Az audio guide-ok olyan - a látogatók által egyénileg használható - lejátszók, amelyek, a kiállítás éppen látható részéről nyújtanak tájékoztatást.

Érvénytelenített pályázat

A Közbeszerzési Döntőbizottság azt kifogásolta, hogy a bíráló bizottság az előírtnál olcsóbb megoldást fogadott el a Trifolium esetében, de erről nem tájékoztatta a másik pályázót. A Mafilm Szcenika eközben a kiírásban meghatározott műszaki rendszerrel pályázott, ami miatt 30 millió forinttal lett nagyobb tervük költségvetése.

Az új ajánlatuk tehát 30 millióval volt olcsóbb, azaz 500 helyett 470 millióért készítették volna el a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítását, ha a programiroda az általuk javasolt, drágább megoldást választja.

A programiroda azonban úgy értékelte, az új költségvetéssel a kiállítás nem kivitelezhető, így a Mafilm Szcenika pályázatát érvénytelennek tekintették, és ismét a Trifoliumot hozták ki győztesnek, tudtuk meg Gárdonyitól.

A Mafilm Szcenika nem fogadja el a döntést, és hamarosan ismét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordul.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni a programiroda vezetőjét, Dr. Molnár Juditot, és a Trifolium Kft. igazgatóját, Tóth Lászlót, de nem jártunk sikerrel.

Holokauszt Emlékközpont: Nincsenek harcok
Cikkünkre reagálva a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: "A Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány állandó kiállítására vonatkozó pályázatát a Nemzeti Múzeum szervezetén belül működő Kiállítási Programiroda írta ki, s bonyolítja le. Az Emlékközpont a győztes pályázó által megvalósított tervek befogadója lesz, ezen kívül a pályázat más szakaszaira befolyással nem bír. Az Index hírportál 2005. június 21-i cikkében közölt "Holokausztközpont-pályázat" nevű tender nem létezik, az intézményben nincsenek harcok. Az Emlékközpont szakmai és adminisztratív vezetése abban érdekelt, hogy az állandó kiállítás megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás mielőbb eredményt hozzon, a kiállítás megépítése a lehető legrövidebb időn belül megkezdődjön."