Bakács beköltözne, Demszky védené a Kultit

2008.02.07. 15:43
A bezárás ellen tiltakozók sajtótájékoztatóján az antiszemita-homofób ellentüntetés elmaradt, de azért így is volt egy kis provokáció. A Kultiplex jelenlegi helyzete eléggé reménytelennek tűnik, az új hely keresésében azonban a főváros támogatja őket.

Bakács Tibor Settenkedő fenyegető beszéddel, és gitártöréssel fejezte ki a Kultiplex megmentése iránti elkötelezettségét. Bejelentette, hogy ha az önkormányzat tényleg ledózerolja az épületet, akkor ő és több Kultiplex-támogató házfoglalást hajt végre, azaz saját testével védi meg az épületet a vasgolyótól.

"Legyen a szlogen, hogy haldoklás közben jön meg az étvágy" - kezdte Bakács. Két hete egy sajtótájékoztatón bejelentették, hogy végleg vége, de mint elmondta, azóta a Dózerfesztivál nagy sikere miatt megerősítést kaptak, hogy van értelme küzdeni a helyért, így továbbra is keresik a megoldást. "A civil semmi, mi semmik vagyunk" - vonta le a következtetést a jelenlegi politikai helyzetet elemezve, majd a médián keresztül fenyegető üzenetet küldött a politikának, hogy ne akarja, hogy szóljanak a barátaiknak (például a Critical Mass tömegét említette). "A jog nem az isten" kijelentését követően bemutatta, hogy mi fog történni 28-án (amikor bezár a Kultiplex), és állatias erővel három darabra tört egy amúgy is rossz állapotú gitárt. "Vannak pillanatok, amikor széttörik a gitár" - zárta a sajtótájékoztatót. A médiaesemény idejére a Kurucinfón meghirdetett "buzik és drogosok" kezeinek eltörésére nem került sor.

A házfoglalás, vagyis squattolás lehetőségének felcsillantásának ellenére a Kultiplex is és a Tilos rádió is a főváros segítségével keresi a lehetséges új helyeket, illetve még abban is reménykednek, hogy az épület műemléki védettséget kap.

Hova?

A Kultiplex nyitása óta a Tilos Rádió stúdiójának is helyt ad. Csabai Gábor, a Tilos Rádió ügyvivője elmondta, hogy ő nem lát reális esélyt arra, hogy a Kultiplex maradjon ott ahol van. A Tilos nem feltétlenül a Kultiplexszel közösen képzelik a jövőt, egyelőre külön keresgélik hogy hova tudnának költözni. Számos a főváros által felkínált alternatívát megtekintettek már, de eddig egyik sem bizonyult megfelelőnek. Legtöbb esetben a kifogás az volt, hogy a lakókat zavarták volna tevékenységükkel, hiszen főleg lakóházak pincehelyiségeit ajánlották fel nekik. A Kultiplex helykeresése viszont sokkal bonyolultabb dolog. Az ügyvezető szerint a Kultiplex egyébként nem egy nyereséges vállalkozás, inkább ráfizetéses, de a Sziget Kft. támogatásával működni tud az alternatív kultúra helyszíneként. Költözhetnének új helyre, de nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol megfelelő koncertterem van, illetve a többi adottsága is megfelel egy hasonló intézmény kialakítására.

A sajtótájékoztatón Bakács szájából hangzott el egy olyan lehetőség, miszerint, hogy a volt Erzsébet téri buszpályaudvar (most Design Központ) jelenleg üresen álló, felújított szocreál stílusú épületét adnák ki a Kultiplexnek, erről azonban még megerősítés nem érkezett.

2005-ben a fővárosi kézben lévő Kultiplexet a IX. kerületi önkormányzat 160 millió forintért vette meg. Információink szerint a közgyűlés ekkor még arra szavazott, hogy a SOTE egyik új épülete fog a helyén megépülni, de közben egy ingatlancsere folytán a SOTE épülete máshol, a Tűzraktár utcai Tűzraktérrel szemben fog megépülni. A Kultiplex védelmezői szerint a SOTE az még hagyján, de hogy egy szálló vagy lakópark épüljön a volt Blue Box mozi helyett, az vérlázító.

Az önkormányzat 1,5 milliárd forintért adta el a Kultiplex szomszédságában lévő Üllői úti foghíjtelket, a pénzre mindenhol nagy szükség van, és ennek eshet most áldozatául sok kultikus hazai intézmény után ez is. Ez a milliárdos üzlet pedig egy önkormányzati szabályozás értelmében csak akkor jöhetett létre, ha a Kultiplex helyét zöldterületté nyilvánítják, hogy a meglévő zöldek aránya ne csökkenjen. Az ügyben az önkormányzat részéről illetékes Hardi Tamás korábban a Quartnak elmondta, hogy azért döntöttek úgy, hogy a Kultiplex területén legyen a park, mert a környéken ez messze a legrosszabb állapotban lévő épület, illetve a legkönnyebben ezzel a területtel tudnák a Markusovszky teret nagyobb parkká bővíteni.

John Emese, a SZDSZ fővárosi frakcióvezetője szerint a főváros vezetői leültek tárgyalni a problémáról az illetékesekkel, és annyit tudtak segíteni, hogy a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozó Zrt.-vel (FIMŰV) (ami a fővárosi ingatlanok bérbeadásával foglalkozik) közösen segítenek új helyet találni a Kultiplexnek és a Tilosnak is. A FIMŰV már számos ajánlatott tettek a Tilosnak (a Kultiplex még nem kereste meg őket), a kérdés az, hogy melyiket választják. "Mindkét intézményt megmentendőnek tartjuk, csak a Tilosnak reálisabban tud a főváros segiteni. A Kultinak tevékenységéből, helyigényéből adódóan nehezebb lesz. Ők eddig is piaci áron bérelték a helyet, és nem is szándékoznak nem piaci áron bérelni. A Tilos pedig rosszabbul biztos nem fog járni" - mondta. Az említett Erzsébet téri helyszínnel kapcsolatban pedig elmondta, hogy az nem fővárosi, hanem állami tulajdonú ingatlan, ezért erre nincs rálátásuk.

Mű emlék

A Kultiplex épületével kapcsolatban felmerült, hogy esetleg műemléki értéket képviselhet. Az ÓVÁS! Egyesület szerdán kiadott egy közleményt, miszerint kiáll a bontásra ítélt épület megmentéséért, ami azon kívül, hogy a harmincas évek bauhaus stílusának egyik emléke, kulturális értéket képvisel. Az épület vezetősége szerint ez Kende Ferenc építész utolsó ma is álló épülete. A Kultiplex ügyvezetője, Dirner László elmondta, hogy lát lehetőséget arra, hogy az épület esetleg ideiglenes védettséget kapjon, amíg a műemlékvédelem dönt az épület esetleges megmentéséről.

A védettséggel kapcsolatban az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője elmondta, hogy januárban Demszky Gábor nevében a főpolgármesteri hivatal kérte az épület védelmét a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A kérésre az a válasz érkezett, hogy az épület kevésé értékkel bír, az átalakítások miatt az eredeti állapota szinte felismerhetetlen, ezért nem védendő. Ezután a főpolgármester még ideiglenes helyi védelemért folyamodott, ami egy évig védhetné az épületet, de erre a kérdésükre még nem érkezett válasz. John Emese ezt azért nem tekinti megoldásnak, mert a telek már a IX. kerület tulajdonában van, ha levédetik az épületet, azzal maximum a Ferencvárosnak tennének keresztbe, de a Kultiplex akkor sem maradhatna, hiszen úgy is a IX. kerületi önkormányzattal kéne megegyezniük.

A Kultiplexet február 28-án zárják be, addig a Dózer fesztiválon búcsúztatják az épületet.