A kulturális minisztert manipulálná az Ismeretlen Kiszivárogtató

2005.07.06. 19:55
Kampánycélok szerint dönt a kulturális miniszter a Műcsarnok új igazgatójáról, vagy az intézmény környékéről próbálják befolyásolni Bozókit? Az Index egy jól értesült névtelen levelező nyomában.
Provokáló levél jelent meg szerda délután az internet több pontján, amelyben az Ismeretlen Kiszivárogtató a Műcsarnok főigazgató-választásának titkos részleteit hozza nyilvánosságra. A levél szerint Bozóki András kulturális miniszter semmibe veszi a bíráló bizottság javaslatát, és nem a jelenlegi igazgatót, Fabényi Júliát nevezi ki igazgatónak. A kulturális miniszter választottja a levél szerint Bencsik Barnabás lesz, akit állítólag MTV-s hátszele segít az igazgatói székbe.

Bencsik úgy véli, a levél célja, hogy a sajtón keresztül gyakoroljon nyomást Fabényi újraválasztására. A jelenlegi igazgatónő a levélről nem tud, arról viszont igen, hogy a titkos szavazáson bizalmat kapott. A miniszter hangsúlyozza, hogy a bizottság csak véleményez, és ő ráadásul még meg sem hozta döntését.

Áldozat a kampány oltárán

Az Index fórumán feltűnő, konspiratív levél szerint a szakmai bizottság a jelenlegi igazgatót, Fabényi Júliát javasolja a Műcsarnok igazgatójának, Bozóki András azonban egy másik pályázó, Bencsik Barna győzelmét fogja kihirdetni a csütörtöki sajtótájékoztatón (Az egymással versengő pályázatokról olvassa el összefoglalónkat >>>). A szakma döntését az Ismeretlen Kiszivárogtató szerint azért hagyja figyelmen kívül a miniszter, mert saját választottja bírja az MTV programigazgatójának, Simon Andrásnak a támogatását, aki a választások idején hajlandó lesz majd burkoltan kampánycélú műsoroknak is helyt adni.

A levelet valószínűsíthetően nem az egyik pályázó írta, mivel a bizottság tagjainak névsora titkos volt. Az Index egy korábbi cikkéhez szerette volna megkapni a listát, de mivel a tagok a minisztériumon belül sem voltak széles körben ismertek, még tippeket sem kaptunk. A fórumban megjelent levél azonban nem csak a bizottság névsorát ismertette, mint később Bozóki Andrástól megtudtuk, helyesen, de azt is, hogy melyik pályázó hány szavazatot szerzett. A dokumentum szerint a nyolctagú testületből öten Fabényi Júliát választanák újra.

A levél elfogulatlansága mindazonáltal megkérdőjelezhető. Az amúgy több oldalról támadott Fabényiről csak annyit jegyez meg, hogy "a Műcsarnok jelenlegi főigazgatója". Miközben egy másik pályázót, Petrányi Zsoltot a "tönkrement és bezárt Dunaújvárosi Galéria igazgatójaként" emlegeti, (alaptalanul, hiszen a galéria működik), Bencsik Barnabásról pedig megjegyzi, hogy "egy másik magánintézményt már tönkretett (MEO), most jöhet az állami is".

A negyedik pályázó, Szilágyi Gábor nem kapott kritikát, de a levélíró nem is szentel neki nagy figyelmet. Helyette a jelenlegi igazgatót méltatja: "Természetesen ha demokrácia lenne akkor ezek után (azaz az öt szavazat után. a szerk.) Fabényit nevezné ki Bozóki András miniszter úr. A Műcsarnok jól működik, hatalmas népszerűségnek örvend, programja színes, sok a látogató."

A névtelen levélíró szerint "a politika szembe megy az általa felkért bizottság döntésével. Bencsik Barnabás pályázó (aki csak két voksot kapott a nyolcból) sok energiát fektetett a minisztérium hetente való meglátogatására Simon András MTV programigazgató társaságában. Bencsik pályázata tartalmazza Simon együttműködő ígéretét közös műsorokra . Úgy tűnik, hogy tetszeni fog a kormányzatnak Bencsik szándéka, hogy a választásokon feláldozhassák a Műcsarnok auráját, történelmi méltóságát, kulturális értékét a választások és a kampány oltárán."

Kötődések

"A levél a jelenlegi vezetés kétségbeesett igyekezetét tükrözi pozíciójának megtartására" - vélte Bencsik Barnabás, aki nem tagadta, hogy pályázatában szerepet kapott a köztévé. A félreértéseket pályázatának későbbi nyilvánosságra hozatalával kívánja eloszlatni, mondta a pályázó az Indexnek.

A bizottság egyik tagja környezetében születhetett a levél, osztotta meg velünk meglátását Bencsik. Az elfogultság pedig nem véletlen bizottság nyolc tagjából ugyanis ketten kötődnek a Műcsarnokhoz: a gazdasági igazgató és a Műcsarnok szakszervezetének titkára is helyet kapott a grénumban.

Bencsik feltételezése egy Műcsarnokból induló, konspirációs kampányról furcsának tűnhet, ugyanakkor az Index két éve, a Velencei Biennále anyagi gondjai kapcsán már utánajárt egy névtelen emailekkel operáló akciónak, ahol a szálak szintén az intézményhez vezettek.

A Műcsarnok jelenlegi igazgatója nem találkozott a levéllel, tudtuk meg. Fabényi Júlia leszögezte azt is, hogy nem ő írta az interneten olvasható szöveget. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy a szakma bizalmat szavazott neki. Az igazgatónőnek a bizottságban résztvevő kollégái ugyanis elmondták, hogy a többség őt javasolta vezetőnek.

Nyitott kérdés

Bozóki miniszter csak ma este hozza meg a döntést, tudtuk meg a miniszter sajtósától, Olt Boglárkától. Az információ a levél írójának jól értesültségét jelzi, hiszen így érthető, miért volt értelme a hivatalos bejelentés előtti napon előjönni a nyomásgyakorló levéllel, vontunk le gyors következtetést.

Belső kiszivárogtatót sejtetett, hogy az amúgy titkos bizottság névsorát is helyesnek találta a miniszter. A sajtós hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a bizottság - ahogy azt előző cikkünkben is írtuk - csak javaslatot tesz, és a miniszter más szakmai körökkel is folytat konzultációt az ügyről. Bozóki András az MTV-t érintő kérdést nem kívánta kommentálni. A döntést csütörtök délelőtt hozzák nyilvánosságra.