Heller Ágnes a New York-i magyar kulturális évad testületében

2007.06.05. 16:37
Kedden hirdették ki a New York-i magyar kulturális évad tanácsadó testületének tagjait. A 2009-ben tartott, az állam által 700 millió forinttal támogatott eseményre Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője válogatott munkatársakat.

Megalakult a 2009-es New York-i magyar kulturális évad tanácsadó testülete, aminek tagjait a programtervek ismertetése mellett mutatták be a sajtó képviselőinek kedden Budapesten.

Heller

A nyolc tagot Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet vezetője mutatta be. A testület tagja Heller Ágnes szociológus, Kornai János közgazdász, Rockenbauer Zoltán volt kulturális miniszter, Bíró Yvette filmdramaturg, Karvalits Ferenc közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Szántó András New Yorkban élő kulturális szakértő, Kőrösi Orsolya kulturális tanácsadó. Állandó meghívottként Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója segíti a testület munkáját.

Orsós László Jakab elmondta, az európai országokban szervezett magyar kulturális évadok mintájára szervezik a New York-i rendezvénysorozatot is. Az évad célja, hogy a modern szemlélettel kiválasztott programok segítségével olyan tónust adjon a magyar kultúra bemutatkozásának, ami feltűnővé, megjegyezhetővé teszi azt - tette hozzá.

"A magyar kultúra magas színvonalon áll, de meg kell tudni mutatni, hogy mi a legjobb, mert a New York-iak számára nem okvetlenül az a legjobb, ami a magyarok számára az" - mondta az MTI-nek Heller Ágnes. "Ligetit a legnagyobb kortárs zeneszerzőnek tartják, Kurtágot is kezdik szeretni, Tarr Béla filmjeit imádják a diákok" - számolt be tapasztalatairól.

Hiller

A rendezvény mintegy 700 millió forintos központi támogatásból valósul meg, az összeg fejezeti pénz lesz a 2009-es költségvetésben - ismertette Hiller István kulturális és oktatási miniszter ígéretét Orsós László Jakab, hozzátéve, hogy szponzorokra is számítanak. A körvonalazódó programokról szólva Orsós hangsúlyozta, hogy a fő rendezvények mellett számos kisebb programról is tárgyalások folynak. A magyar képzőművészetet a Museum of Arts and Designban az Iparművészeti Múzeum Bauhaus-gyűjteményének kiállítása képviseli. A Szépművészeti Múzeum Majovszky-rajzgyűjteményével lesz jelen a Morgan Libraryban, Zsolnay-kiállítást pedig egy magyar származású pittsburghi műgyűjtő segítségével rendeznek.

Fesztiválzenekar, Kurtág, Krétakör, Palya Bea

A Carnegie Hallban magyar koncertsorozat kap helyet: az évad nyitánya a Budapesti Fesztiválzenekar január 24-i fellépése lesz, de Kurtág György és Kurtág Márta is szerepel majd ott. A világzenei koncertet Palya Bea, Szalóky Ági és Herczku Ágnes triója adja, emellett további fellépőkről is tárgyalnak.

A Lincoln Centerben négy magyar színdarab előadásáról folynak tárgyalások, míg a Krétakör Színház egy Amerikáról szóló darab előadását tervezi, amelynek helyszíne még nem tisztázott.

A programokat 2007 végéig le kell tárgyalniuk a szervezőknek. A döntéseket a Balassi Intézet koordinálásával zajló rendezvényekről a kinti rendezvényhelyszínek producereinek igénye szerint a New York-i Magyar Kulturális Intézet hozza a tanácsadó testület javaslatai alapján.