Leváltották a Pécs 2010 főigazgatóját

2008.10.09. 13:21
Újabb vezető távozott a kulturális főváros éléről Pécsen, és már az utódot is kiválasztották. Mészáros András menesztését többek között azzal indokolták, hogy nem tudott változtatni a programsorozat negatív megítélésén.

Menesztették Mészáros Andrást, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa 2010 program főigazgatóját az EKF csütörtöki közgyűlésén, jelentette a Baranya Megye Online. Az igazgató szerződését azonnali hatállyal felbontják, és megszüntetik a főigazgató-helyettes és az ügyvezető általános helyettese címeket és munkaköröket is.

Új ügyvezetőnek ifj. Ruzsa Csabát választották meg bruttó 900 ezer forintos díjazással, a szerződése 2008. október 31-ig szól. Ruzsa jelenleg az EKF pénzügyi igazgatója, korábban dolgozott a Pénzügyminisztérium tanácsosaként és az Ernst & Young Tanácsadó Kft. menedzsereként is.

A programok jók, csak a kommunikáció rossz

Mészáros András menesztését Tasnádi Péter polgármester azzal indokolta, hogy az általa vezetett Menedzsment Központ nem tudott hathatós lépéseket tenni annak érdekében, hogy az EKF kitörhessen a negatív kommunikációs környezetből. Állítása szerint Mészáros a kultúra területén meghatározó személyiségekkel is kifejezetten rossz viszonyba került. A közgyűlésen később azt is megállapították, hogy Pécs színvonalasabb kulturális programokat kínál, mint más kulturális fővárosok, például Linz és a norvég Stavanger, csak ezt a rossz kommunikáció miatt kevesen tudják.

Mészáros: méltatlan ez az eljárás

A leváltott főigazgató viszont méltatlannak nevezte az eljárást, és kijelentette, hogy nem lepődött meg, amiért egy személyben rá akarják hárítani a felelősséget, de ezt nem fogja hagyni. Páva Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője Mészáros védelmében elmondta, hogy a szocialista frakció EKF-re vonatkozó kritikájával nagyrészt egyetért, de nyilvánvaló, hogy a helyzet kialakulásáért nem csak egy személy a felelős, hanem a városvezetés, amely töretlenül bizalmat szavazott a mai napig a főigazgatónak.

Mészáros menesztéséről az MSZP frakciója már tegnap este döntött. A lap információi szerint Tasnádi Péter polgármester akkor megkérdezte a főigazgatót, hogy csütörtökön nyilvános vagy zárt ülésen tárgyalják-e a napirendet, és Mészáros a nyilvánosságot választotta.

Akik önként távoztak

A pécsi projekt élén már több vezető megfordult, Méhes Márton művészeti igazgató tavaly novemberben mondott le, miután nem látta biztosítottnak a feladat ellátásához szükséges feltételeket. 2007 elején Tarrósy István, a projektet koordináló Európa Centrum Kht. vezetője mondott le, és addigra már szinte senki nem is maradt az ötletet kidolgozó csapatból. 2006 júniusában a nyertes pécsi terveket kidolgozó civilek vezetője, Takáts József távozott önként.