Megvan a jelölt a kulturális főváros művészeti igazgatói posztjára

2006.09.25. 17:02
Öt pályázó közül Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát találták a legalkalmasabbnak az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának, így Pécs közgyűlése az ő megválasztását indítványozza.

Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa kulturális fővárosa program művészeti igazgatójának a direktor megválasztására hivatott szakértői bizottság, közölte Pécs alpolgármestere hétfőn a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

A héttagú grémium öt pályázó közül Kőrösi Orsolyát találta a legalkalmasabbnak a poszt betöltésére, így a városi közgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén az ő megválasztását indítványozzák, mondta Kunszt Márta, hozzátéve, hogy az igazgató kedvező döntés esetén 2007 január elsején áll munkába, feladata a kulturális események terveinek összefogása lesz.

Komplex tudás


Kőrösi Orsolya
Az alpolgármester szavai szerint a művészeti igazgatói poszta olyan komplex tudású személyt kerestek, aki a kultúra valamennyi ágában jártas, menedzserszemléletű, jó kapcsolatokkal rendelkezik, átlátja a programsorozat finanszírozását, idegen nyelven is beszél, és önálló elképzelései vannak a rendezvényeket illetően. Kőrösi Orsolya ilyen személy.

Elmondta: a 44 éves jelöltnek magyar-történelem és portugál szakos egyetemi diplomája van, portugálul és angolul beszél. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium Nemzetközi Hungarológiai Központjában 1989-től kiadványszerkesztő, majd igazgatóhelyettes és igazgató is volt.

Később a Magyar Újságírók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatójaként, 2000-2002 között a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának művészeti és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó helyettes államtitkáraként tevékenykedett.

Öt jelentkező

Az alpolgármester emlékeztetett rá: a művészeti főigazgatói posztra öten pályáztak. Egy svájci marketing-tanácsadó céget és egy személyt formai okok miatt kizártak.

A szakértői bizottság a pályamunkák és a meghallgatások értékelése alapján Kőrösi Orsolyát az első, Rubovszky Ritát, a Millennium Intézet Alapítvány igazgatóját a második, Máté Pétert, a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-road programjainak szervezőjét pedig a harmadik helyre sorolta.