Egymilliárd forint állami támogatást kapott Pécs

2006.09.18. 11:18
Egymilliárd forint vissza nem téritendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa program előkészítésére a szombaton aláírt szerződés értelmében.

"Mérföldkőhöz érkezett az Európa Kulturális Fővárosa program az előkészítés költségeire nyújtandó állami támogatás aláírásával" - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 projekt támogatási szerződésének aláírásával egybekötött sajtótájékoztatón.

Nagy a tét

Az előkészítési költségek részleges finanszírozásáról szóló szerződést Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Bajnai Gordon, a Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai kormánybiztosa és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Kunszt Márta alpolgármester írta alá.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy 1989 óta a legnagyobb kulturális beruházás valósul meg Pécsett. Hangsúlyozta, hogy a tét nagy, a siker az egyes szereplők - Pécs és a régió, Pécs és a kormányzat, valamint Pécs, Essen és Isztambul - együttműködésén, összefogásán múlik.

Kilencven százalék

Az előkészítő munka a finanszírozási szerződés aláírásával ténylegesen elindult. A megállapodás értelmében a város önkormányzata egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, ami az előkészítés költségeinek 90 százalékát fedezi. Pécs 100 millió forinttal járul hozzá a költségekhez. Az aláírt szerződés meghatározza az előkészítési eljárások pontos ütem- és költségtervét, amelynek tervezett kezdete 2006. szeptembere és várhatóan 2008. májusában fejeződik be.

Az előkészítő tevékenység magában foglalja a Regionális Tudásközpont, a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, valamint a Nagy Kiállítótér nemzetközi tervpályázatának lebonyolítását, valamint a nyertes tervek megvásárlását, meghívásos közbeszerzés keretében az engedélyezési tervek elkészítését és engedélyeztetését. Az előkészítés része a Zsolnay Kulturális Negyed tanulmányának aktualizálása, és annak alapján az engedélyezési tervek elkészítése, engedélyeztetése.

Kulcsprojektek, attrakciók

Az előkészítő munka során a Közterek és parkok újjáélesztése elnevezésű kulcsprojekt részeként lebonyolításra kerül három ötlet-, négy nemzetközi terv, valamint hét meghívásos pályázat, valamint befejeződik a teljes engedélyeztetési folyamat.

Az előkészítési folyamat végére elkészül valamennyi kulcsprojekt teljes pályázati dokumentációja. Az öt részprojektből álló nagyprojekt keretében Magyarországon egyedülálló kulturális infrastruktúra és nemzetközi szinten is versenyképes idegenforgalmi attrakciók valósulnak meg.