Hideg sátrak a Szigeten

2001.07.10. 21:54
"Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne" - írta Tarlós István, óbudai polgármester július 3-án, egy álláspontja szerint magánlevélben. A III. kerületi önkormányzati vezető kedden - a hivatalos levél kelte után egy héttel - külön megállapodást íratott alá a Sziget szervezőivel arról, hogy "semmilyen homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsor nem lesz" az augusztusi rendezvény műsorkínálatában. A meleg civil szervezetek jövő hétfőn tüntetéssel tiltakoznak a kirekesztő megállapodás ellen.
Nem járul hozzá a homoszexuális felvilágosító programokat is tervező szivárvány-sátor felállításához Tarlós István - derül ki abból a levélből, melyet a III. kerületi független polgármester írt július 3-án a Sziget szervezőinek. "Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne" - írja döntésének indoklásaként Tarlós a levélben.

A polgármester mindezt arra reagálva írta, hogy az önkormányzatnál Szivárvány-sátor néven próbálta engedélyeztetni szigetes programját egy meleg civil szervezet. Tarlós István az Indexnek elmondta: bár levelét magánemberként írta, vállalja, hogy számára a heteroszexualitás a természetes. Hozzátette ugyanakkor, hogy polgármesterként tisztában van azzal, hogy mit tehet és mit nem. Éppen ezért nem hozott olyan döntést, amely diszkriminatív lenne. Tarlós István szerint az emberek egy része genetikai alapon, míg másik része a környezet által befolyásolva válik homoszexuálissá. A polgármester az utóbbi csoportot szeretné intézkedésével megóvni, amivel álláspontja szerint a többség véleményét képviseli.

"Felháborító ez a döntés" - kommentálta a történteket Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért szóvivője, akik más szervezetek mellett szintén készültek a Szigetre. Ők, a HBTM - Meleg Jogsegély Szolgálat, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és Habeas Corpus Munkacsoport már korábban is közösen szerveztek programokat a Civil Szervezetek utcájában, és a homoszexuális témák mellett a nők és gyerekek társadalmi helyzetéről és más emberjogi kérdésekről is esett szó.

A fenti szervezetek és több jogvédő társaság kedd este közleményben tiltakozott a kirekesztő megállapodás ellen, mert az szerintük nyíltan sérti az emberi jogokat, a Magyar Köztársaság Alkotmányába ütközik, ellentétes a Magyar Köztársaság által nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségekkel, és intézményes módon kizárja a meleg és leszbikus szervezetek jelenlétét a Pepsi Szigetről. A meleg szervezetek demonstrációt is szerveznek jövő hétfőn az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatala és a Sziget Kft. irodája előtt.