Nem engedi melegsátor felállítását a Szigeten az óbudai polgármester

2001.07.10. 16:21
Nem engedélyezi melegsátor felállítását Tarlós István, óbudai polgármester az idei Pepsi Szigeten. A III. kerület vezetője a keddi egyeztetést követően írásos megállapodásban rögzítette, hogy a Szigeten nem szerveznek olyan helyszínt, ahol homoszexuális felvilágosító program is lesz. Tarlós az Indexnek nyilatkozva kijelentette: intézkedése ellenére semmi kifogása nincs az ellen, hogy "a homoszexuálisok a saját géntérképüknek megfelelően éljenek".
Kisebb botrány pattant ki azt követően, hogy egy meleg érdekvédelmi egyesület a napokban engedélyezésre nyújtotta be az idei Szigetre tervezett programját a III. kerületi önkormányzathoz. Tarlós István, óbudai polgármester a tervezetre reagálva több médiumnak is kijelentette, hogy nem engedélyezi melegsátor felállítását az idei Pepsi Szigeten.

A konfliktus tisztázására Tarlós kedd délután tárgyalt Gerendai Károllyal, a Sziget ügyvezetőjével, aki tájékoztatta a programokról a polgármestert. A szervezők írásban is megerősítették, hogy a Szigeten nem terveznek olyan helyszínt, ahol homoszexuális felvilágosító programok is lesznek. A félreértést kiváltó új helyszín ezzel szemben kizárólag kulturális programokat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket kínál - tájékoztatta lapunkat a Sziget Kulturális Szervezőiroda.

A megállapodás szövege
Az Óbudai polgármester kezdeményezésére alulírottak a következőben állapodnak meg:

Az évek óta sikeres Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkozók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek. Az elnevezés e tekintetben közömbös. A lényeg, hogy a Diáksziget az legyen, ami. Zenés, kulturális fesztivál. Jelen megállapodás az érvényben lévő szerződés melléklet képezi!

Komáromi Endre
ezredes, BRFK

Dr. Simon Tamás
ezredes, Óbuda-Békásmegyer rendőrkapitányság

Gerendai Károly
Sziget Kft. ügyvezető

Müller Péter (Sziámi)
Sziget Kft.

Tarlós István
Óbuda-Békásmegyer polgármestere

- Évek óta jó munkakapcsolat van köztem Gerendai és Müller között, idén is megoldunk minden problémát - nyilatkozta Tarlós az Indexnek. - Az írásos megállapodást nem csak a fiatalkorúak védelmében, hanem a homoszexuálisok biztonságáért is született - tette hozzá. Tarlós szerint rendeletével nem diszkriminálja a melegeket, sőt - mint kifejtette - semmi kifogása nincs az ellen, hogy "a homoszexuálisok a saját géntérképüknek megfelelően éljenek".

Meleg programok egyébként évek óta - incidensek nélkül - szerepelnek a Sziget programjában. A civil szervezetek utcájában rendszeresen rendeznek programot más társadalmi egyesületekkel együtt, így tervezték ezt az idei évben is.