Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Harry Potter illegálisan, magánfordításban

2003.07.15. 11:48
Már több ezren juthattak hozzá ingyen az ötödik Harry Potter-regényhez az internet segítségével, a kalózmásolatok megállíthatatlannak tűnnek. A magyar, kínai és német rajongók türelme elfogyott: saját kezükbe vették a fordítást.
Több változatban is letölthető J. K. Rowling legújabb, ötödik ifjúsági regénye, a Harry Potter és a Főnixrend. Neil Blair, Rowling ügynökségének vezetője a New York Timesnak elmondta, igyekeznek közbenjárni a tárhelyszolgáltatóknál, és levetetni a szöveget az egyre szaporodó illegális webhelyekről.

Blair arra is hivatkozott, az ingyenesen letölthető könyvek megtévesztik a gyerekeket, akik azt hihetik, az eredeti művet olvassák. A brit könyvkiadók szövetségének elnöke, Ian Taylor megjegyezte: a fájlcserélő hálózatokon terjedő illegális zenéről mindenki tud, ám a könyveket eddig nem fenyegette az internetes kalózkodás.

A rajongók nem várnak

Mivel az angol nyelvű Potter-könyv már megjelent, más nyelveken viszont csak ősszel lesz kapható, egyes országokban a rajongók maguk vették kezükbe a fordítás ügyét. Németül, csehül és kínai nyelven is olvashatók már egyes fejezetek, az amatőr fordítók gyakran az internet segítségével osztják meg ötleteiket. A magánfordítások minősége általában gyenge, sőt néha félrefordításokat is tartalmaznak, ám a rajongók szorgalma így is árthat az üzletnek, hiszen miattuk a sztori nem maradhat titokban.

A német internetes fordítóközösségnek 16 000 tagja van, ebből ötezren foglalkoznak aktívan a mű átültetésével. Rowling németországi kiadója nemrégiben - jogi lépéseket helyezve kilátásba - arra kérte a Potter auf Deutsch website üzemeltetőjét, vegye le az eddig elkészült öt fejezet szövegét. A rajongók erre furfangos módon válaszoltak: a fordítást már csak azok érhetik el, akik - ingyenesen - regisztrálják magukat; az ilyen terjesztés ugyanis nem számít publikációnak.

Természetesen a magyar Potter-rajongók sem pihennek: az Index fórumában szerveződött fordítóklub már dolgozik saját változatán. A hivatalos magyar Főnixrend november végére, legkésőbb karácsonyra várható.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!