Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Putyint gúnyolja Harry Potter?

2003.01.22. 13:10
Orosz jogászok egy csoportja pert fontolgat a Harry Potter és a titkok kamrája című film készítői ellen, mivel vádjuk szerint a hollywoodi filmesek Vlagyimir Putyin orosz elnökről mintázták a potteriáda második részének egyik nem igazán bizalomgerjesztő hősét, Dobbyt, a házi manót.
Jan Peter Balkenende
Egy ifjú kereszténydemokrata sorstragédiája
A csoport szerint egyértelműen jogellenes ez az eljárás, és ezért az alkotóknak felelniük kell. Az összehasonlítás csak első hallásra tűnik komikusnak: az államfő és Dobby fotóját nézve valóban még a külső szemlélő is könnyen Putyin vonásainak karikatúráját fedezheti fel a manóban. Az orosz hazafiak nemcsak azért háborognak, mert a zöld színű, lógó fülű, dülledt szemű Dobby külsejét méltatlannak tartják az elnökhöz, hanem mert a furcsa lény kimondottan rosszindulatú, bajkeverő kópéként jelenik meg a filmben.

Potter a politikusok között szedi áldozatait

Egyébként nem Putyin a Harry Potter-őrület első politikus-áldozata: Balkenende holland miniszterelnök életét valósággal megkeseríti állítólagos hasonlatossága magához Harry Potterhez. A szerencsétlen kereszténydemokrata politikus számára külön megpróbáltatást jelentett, hogy a sorozat második részének bemutatója éppen a hollandiai választási kampány idejére esett: Balkenende kénytelen volt kezében a Harry Pottert alakító gyermekszínész fotójával is lefényképezkedni, hogy cáfolja a hasonlatosságot.

Ha pedig a holland miniszterelnöknek ennyire derogál a kellemes külsejű, okos és bátor Harry, akkor mit szóljon az ellenszenves kis vakarékkal hírbe hozott Putyin? - teszik fel a kérdést az orosz elnök védelmezői. A Kreml ugyanakkor elzárkózott az újságírók ostromától, és nem hajlandó kommentálni a Dobby-ügyet.

Balról jobbra: Dobby, Vlagyimir Putyin
Ez felháborító?

Oroszországban a Harry Potter sorozat első része már adott munkát az ügyészségnek: több más országhoz hasonlóan itt is a keresztény-ellenesség vádja érte a varázslófiú történetét. Egy kisvárosban élő buzgó ortodox keresztény nő feljelentést is tett azzal a váddal, hogy a roxforti varázslóiskola tanulóinak története a mágiát, boszorkányságot reklámozza azzal a céllal, hogy eltérítse a serdületlen ifjúságot a keresztény hittől. A moszkvai ügyészség lelkiismeretesen megvizsgálta az ügyet, de arra a következtetésre jutott, hogy a hölgy aggodalmai túlzottak.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.