'Itt lesz a bankrabló bulija?'

2005.10.07. 11:45
Julian Rubinstein amerikai író október hatodikára nemzetközi ünneplést szervezett Ambrus Attila, a viszkis rabló születésnapjára. A bejelentett tizenhat városból négyet megrohantunk, hogy a megadott időpontban a helyszínről tudósíthassuk az olvasót az eseményekről. Volt nagy meglepetés.

Tudta Ön, hogy Ambrus Attila születésnapja egybeesik az Aradi vértanúk napjával? Nem. Az amerikai Julian Rubinstein, aki tavaly ősszel jelentette meg regényét "A Viszkis Rabló balladája" címmel, tett róla, hogy a jövedelmező viszkisrabló-kultuszt életben tartsa Amerikában és ezúttal a Viszkis születésnapját izzította be.

Bár megkeresésünkre a sátoraljaújhelyi börtönben, ahol Ambrus Attila jelenleg is tölti 17 éves büntetését, csak annyit mondtak, "hallottunk róla, de nem tervezünk semmit, tiltják a rendszabályok is", a bestselleríró honlapján tudatta a világgal: a könyv sikere után annyian érdeklődtek a magyar bankrabló sorsa iránt, hogy Rubinstein elhatározta, idén október 6-án nemzetközi köszöntőt szervez a Föld tizenhat városában Barcelonától Bogotáig.

A terv szerint a rajongók ittak volna Ambrus egészségére, és képeslapokat írtak volna a Viszkisnek a börtönbe. Azt nem tudjuk, mi történt tegnap éjjel Bogotában, de Berlinben, Budapesten, Londonban, és Ambrus szülővárosában, Csíkszeredán, az Index embereit sorra érték a meglepetések.

Budapest, este 8 óra

Lendületes kíváncsisággal lépek be a Ráday utcai étterembe - a Castro tömve van, de egy asztalra sem böknék rá kapásból, hogy tessék, ezek bankrablót ünnepelnek. Sehol egy képeslap írogató, torta-mosolyú társaság, és Julian Rubinstein könyve se hever a sótartók között. A pultnál kezdek kérdezősködni, de csak addig jutok, hogy ambrusatt... - az egyik üzletvezető, Kelemen András, azonnal hárít.

"Itt nem lesz semmilyen ünneplés. Néhány hete felhívott minket egy hölgy és elmondta, hogy egy amerikai úriember részére szervezne itt valami nagyobb szabású eseményt ma estére. A kolléga mondta neki, hogy maximum 10 fős foglalást veszünk fel. Nézzen körül, most is tömeg van. Aztán később az is kiderült, hogy a viszkis rablót akarják itt felköszönteni a születésnapjára. Állítólag valaki Amerikában írt Ambrusról egy könyvet, és nagy sztár lett, nem tudom. Erre a célra végképp nem vettünk volna fel foglalást; elzárkózunk az egésztől, nem akarunk belefolyni ebbe az ügybe semmilyen módon."

London, este 7 óra

Londoni emberünknek először azzal kellett megküzdenie, hogy Rubinstein weboldala hibásan közölte a tervezett ünnepség címét: 'Milrose' nevű hely nincs a SoHóban. A szervezők valószínűleg a Milroy's-ra, a SoHo híres whisky-üzletére és bárjára gondoltak, ami viszont nem étterem. Az este 7-kor teljesen üres boltban Dave, az eladó gyanakodva nézett, amikor feltették neki a kérdést, hogy ugye itt lesz a magyar bankrabló születésnapi bulija.

"Megkérdezte, hogy jól értette-e. Aztán elkezdett nagyon nevetni. Aztán elkomolyodott megint és azt akarta tudni, hol a kandi kamera. Addig erősködtem, amíg végül azt mondta, próbáljam meg a szomszédos étteremben, a Gay Hussarban, amit magyarok üzemeltetnek. Erős kétségek közt átsétáltam oda, ahol egy Jumurdzsák külsejű pincér beleegyezett, hogy megnézze a vendéglistát. Talált is valamit. "Igen, van egy Ambrus nevű vendégünk", de mondtam neki, hogy ez viszont azért nem valószínű, mert Ambrus Attila börtönben van, úgyhogy itt sem jártam sikerrel."

Csíkszereda, este 8 óra 15 perc

Rubinstein biztos azt gondolta, úgy az igazi egy határokon átívelő születésnapi köszöntő, ha az ünnepelt szülőhelye is felkerül a listára. Daczó Kati újságíró szerint azonban itt sem koccintottak Ambrus egészségére.

"Amint talán az a fotón is megfigyelhető, abban az étteremben, ahol állítólag Ambrus Attila születésnapját ünnepelték volna szülővárosában, csütörtök este 8 óra 15 perckor egyetlen vendég és két pincérnő "tolongott". Az állítólagos ünneplésről sem a vendéglőtulajdonos, sem a szórakozóhely működtetője nem tudott" - jelentette Kati.

A csíkszeredai újságírónő azt is elárulta, az Ambrusról szóló könyvet az ismeretségi körében senki nem olvasta és nem hiszi, hogy náluk különösebb könyvsiker lett volna. "Semmiképpen nem képezte beszéd tárgyát, és nem volt a nagy csindaratta körülötte, mert akkor azt tudnám" - tette hozzá.

Berlin, este 9 óra

És a negyedik helyszín: egy berlini bár, a Der Würgeengel. Ahol megtört a jég. Bár nem ismerték honfitársuk, MC Orgelmüller dalát a Viszkisről, német hölgyek maréknyi csapata összegyűlt, hogy Ambrus Attila, a magyar bankrabló születésnapján lehajtsanak egy skót whisky-t. Vincze Barbara, az Index berlini tudósítója számolt be az estéről.

"Helyi szokásokhoz igazodva pontban kilenckor lépek be a vörös fallal borított közkedvelt bárba. Ugyanazt a kétes komolyságú kérdést teszem fel a személyzetnek, a szomszéd bárok személyzetének és két gyanúsnak tűnő asztaltársaságnak, hogy "elnézést, nem ünnepelik ma itt véletlenül egy legendás magyar bankrabló születésnapját?". Miután mindenkitől vigyorgással kísért nemleges választ kapok, elvonulok egy sarokba és csendben figyelek, hátha felbukkan valamelyik pincér kezében a jel: a whisky-s üveg.

21.25-kor teszek egy utolsó próbát, megszólítok még egy asztaltársaságot. Nagy meglepetésemre kiderül, hogy a jólszituált hölgyek asztala a befutó. Mint kiderül, nem egy Ambrus-fanklub kemény magjába csöppentem, hanem egy kiadó vezetőjének vidám baráti társaságába. A viszkis története németül ugyanis majd csak december közepén jelenik meg a berlini Rogner & Bernhard kiadó gondozásában. Marlies Hebler üzletvezető asszony hamar felfedi nekem a helyi viszonyokat: a viszkis (vagy ahogy ő és barátnői nevezik: Attila) Németországban egyelőre nem különösebben ismert, a történések idején is legfeljebb csak a lapok színes híreiben szerepelt. Az asztaltársaság azonban Rubinstein könyvének köszönhetően átlagon felüli ismeretekkel rendelkezik Ambrusról.

A kiadó sajtóreferense, Anke Göbel elmeséli, hogy a hely, ahol ülünk, whisky-kínálatáról híres, ezért szervezték ide a találkát, és jópofa dolognak tartják, hogy a világ több pontján egyszerre ünnepelnek a fanok. (A fordító sajnos nincs jelen, mivel ő nem berlini, hanem kölni.) Nem maradtam le tehát semmiről, a whisky-ket csak tíz óra tájban rendelik meg, s mivel egy pár is csatlakozik asztalunkhoz, a koccintás idejére már kilencen vagyunk.

Alaposan kifaggatnak a viszkis hazai fogadtatásáról - különös tekintettel arra, hogy miért lett "Attilából" kultuszfigura és hogy mivel tölti napjait a börtönben - majd az Ambrusról készült fotókat nézegetjük. Az egyik vidám hölgy összegezi és új színnel gazdagítja a viszkis körül kialakult képet: "Értem, tehát mindenhol otthagyott egy üveget, a nép fia és nem ölt meg soha senkit. Mindezek mellett szerintem egy kicsit még George Clooneyra is hasonlít, nem?""