A kéket a sárgával

2003.02.04. 15:25
Osváth András úgy dönt, hogy harmincadik születésnapján elér mindent, amit kisiskolás dolgozata alapján addigi életében elmúlasztott elérni. Fazekas Csaba úgy dönt, vigjátékával betölti a kritikusok szívében elhelyezkedő jéghideg ürességet. Vajon sikerül-e elérni céljukat?
Igen. Pontosabban: eleinte bizonytalanul, majd egy magabiztosabban válaszolok a kérdésekre, hogy tetszett-e. Megnyugtató módon datálom, hogy hamarabb tetszett, mint Jancsó Miklósnak. Mentálisan kiabálok, hogy navégre, illetve tessék, ennyi kell csak: sorsfilozófia, humor, térfogatfokozó.

A film után kiderültek behorpasztják az arcom: huszonnégy forgatási nap alatt ötvenhárommillió forint elégetésével készült el a Boldog Születésnapot! Lövésem sincs, hogy mennyibe kell kerülnie egy filmnek, de érezhető (és mondják is), hogy ez olcsó, hogy párizsis zsemle volt a kétering (értsd: zacskómenzán éltek a filmesek). Pontosabban az horpasztja az arcom, hogy nem érezhető, hiszen a néző ilyesmit észre nem vesz, mert elmerül és röhögcsél.

A film után kiderültek másik tényezője, hogy Fazekas Csaba önmagában is vicces: elárulja, hogy eredetileg egy vámpíros musicalt gondolt diplomafilmnek, de a műanyagfogak magas világpiaci ára beakasztott az elképzelésnek. Mindebből arra következtetek, hogy a film humora magából Fazekasból fakad - ezt egyébként maga is megerősíti.

jacuzziban
Már majdnem minden sikerült
A néző már a film elején elmerül és röhögcsél. Egy reinkarnációs álommal kezdődik minden, amely jól beszippant az ébrenlétbe, ahol (amikor) Osváth András (Kocsis Gergely) az embargós torta marcipánmackójának fejét elfogyasztva elkezdi a kisiskolás vízió abszolválását. Supermanes pólóban kurvákhoz siet, hogy végre két nő feküdjön rajta. Kocsit szerezne, de nem megy neki a lopás - szerencsére segít neki egy rokonszenves fiatalember, aki elmagyarázza mely drótok összeérintésére indul a motor (ld. cím). Majd feltűnik az álterhes Gyöngyi, aki Ónodi Eszter és a történet még több szituációs humorral és némi romantikával folytatódik.

Tapasztalataim szerint a film olyan vicces szituációkat és beszólásokat tartalmaz, amelyek alkalmasak rá, hogy a kedves néző nevetéstől fuldokolva mesélje őket ismerőseinek. Ez pedig eléggé meggyőző ahhoz, hogy a Boldog Születésnapot! hírét futótűzként terjessze és végső soron a Csinibabához hasonló mániás közönségsikert okozzon.

A megkérdezett szakértők és elemzők szerint Fazekas filmje ezt megérdemelné, mert a humorkodás mélyén ott lapul a kérdés, hogy az ember mit ér, illetve mit érhet el itten. Nem beszélve a magyarság fogyásának okait érintő számmágiai rejtélyről: ha harminc évesen nincs gyereked, akkor várható életkorodva vetítve lesz-e egyáltalán időd felnevelni, illetve megismerheted-e valaha unokád.

Ezeket tartalmazza tehát a boldog Születésnapot!. Tartalmaz továbbá: Nobel-díjas fizikust, gedeon bácsit, kutyát, egeret, ropit, sajtot, húst, vizeletvizsgálatot, szondázást és még csókot is. A megkérdezett szakértők és elemzők szerint, jól lesz megnézni.

Boldog Születésnapot!
rendező: Fazekas Csaba
forgatókönyv: Fazekas Csaba
operatőr: Sas Tamás
vágó: Barsi Béla
zene: Emil.RuleZ!
szerepel: Kocsis Gergely, Ónodi Eszter,
Hernádi Judit, Máté Gábor, Almási Éva,
Bálint András, Kovács Kati
gyártó: Laurinfilm
színes, 99 perc