no

A Szám 2014, első kör: szavazzon a kedvencére!

2014.01.25. 17:25

Egyfajta alternatív dalversenyként elindítjuk A Számot. Ebben összesen harminc szám versenyez, amiket a soktagú zsűri és az olvasók pontoznak. Alább az első elődöntő tíz szereplőjét lehet meghallgatni, amiket a zsűri már értékelt is, és három számot tovább is juttatott. Ezek láthatók legfelül. Alatta a maradék hétre az olvasók szavazhatnak hétfő reggelig, így ők is tovább juttatnak három számot.

A zsűri természetesen nem titkolja pontjait és véleményét. Minden dalhoz kiragadtunk négy-négy kommentet, ezek a számok alatt olvashatók, legalul pedig táblázatban foglaltuk össze a részeredményeket.

De a lényeg, és ezt nem győzzük hangsúlyozni: tessék szavazni és tovább juttatni még három versenyzőt! (A legjobban tetsző produkciónak adjanak 10 pontot, és így tovább lefelé!)

A szavazásnak vége

TOVÁBBJUTOTTAK

Blahalouisiana - Tonight I'll Dress In Blue

Kolbert András: "Biztos utálják már, ha valaki Gwen Stefanit emlegeti, de én nem bántani akarom őket. Nemzetközileg is vállalható hangszerelés, párszor még meghallgatom, és becsillagozom Spotifyon is."

Dudás Gergely: "Tucatszám, egy nagylemezen egynek elmenne, de lehetne bárkié - nemzetközi mezőnyből is. 1.15-nél, az első refrénnél le is állítottam volna, amikor felfedeztem a lábfetisisztáknak külön ajánlható klip zsenialitását, a New York-i külső helyszínek folyamatos váltását a klasszik pesti polgári lakásbelsővel. Nem értem, miről szól, de lenyűgözött a kilincs, a parketta, a fűtőtest és sok apró részlet. És a név miatt is jár pluszpont."

Dankó János: "Ebben nyoma sincs magyarságnak. Lehet akkor szeretni? Naná! Kicsit talán hosszú, de annyi baj legyen."

Sajó Dávid: "Tudom, érzem, hogy állati jó ez a szám, mégsem tudom megindokolni pontosan miért. Annyira jól van összerakva, annyira nem lóg ki belőle semmi, hogy kicsit veszít is emiatt az élvezeti faktorból. A tökéletesség néha nem elég, bármennyire idiótán is hangzik."

Ivan & The Parazol - Baby Blue

Dudás Gergely: "Fasza. Hülye aki nem elsőnek hozza ki. Milyen magyar zenekar koncertjére mennél ma szívesebben?"

Rácz Attila: "Nekem olyan volt, mint egy 25 vagy 50 méteres gyorsúszóverseny: nagy levegővétel, csobbanás, eszeveszett teperés, aztán már be is csaptunk a célba, és vége."

Dankó János: "Nem rossz, de a most menő bluesos, rock ‘n rollos mezőnyből még csak halványan sem emelkednek ki. A Youtube bedobta a klip után ajánlatban az Arctic Monkeyst. Nem véletlenül."

Szász Barna: "Ha félreteszem azt, hogy ez a műfaj 2014-ben nem igazán tud lekötni, akkor egy kurvajó húzású, remek érzékkel összerakott sláger, a refrénbe rakott magas hang is például egy olyan húzás, amitől pont 100 százalékkal lesz jobb az egész dal. Persze ilyet is hallottam már valahol, de azért simán hallgatnám, miközben Instagramra lököm a szörfözős képeimet."

Mayberian Sanskülotts - Akarat

Stubnya Bence: "Erre nem tudok mit írni, mert ráfolyt a cukiság a billentyűzetemre! Szép kék klip!"

Rácz Attila: "Nekem mind hangzásban, mind énekben az egykori Unique elektropop-zenekart idézte. És ettől nem lettem túl boldog. (Igaz, most már el tudom képzelni, hogy milyen lett volna, ha Karafiáth Orsolya nem költőnek áll, hanem énekesnőnek.)"

Fekő Ádám: "Annyira jól elbólogattam rá, hogy fel sem tűnt először, hogy nagyrészt egy sort ismételgetnek a számban. Ráadásul miután feltűnt, hogy már egy órája ez a dal jár a fejemben, úgy döntöttem, hogy a mai mezőnyből ez a legjobb."

Hegyeshalmi Richárd: "Ez a szám nyomokban emlékeztet egy régi drogdiszkóslágerre, legalábbis az összhatása hasonlóan ábrándozós-melankolikus. Ez elég ahhoz, hogy ne zavarjon a lila dalszöveg."

a szam 640.png

ÉS AKIKRE MÉG SZAVAZNI KELL

Blind Myself - Veszélyes hulladék

 

Dankó János: "A Blind Myself egy komoly zenekar volt kb. három-négy évvel ezelőttig. Most már nem az, és szerintem nem mindig áll jól nekik."

Hegyeshalmi Richárd: "A japánoknak hiányzik egy enzim a szervezetéből, ami gyorsan lebontja az alkoholt, ezért igen könnyen berúgnak. Bennem 17 éves korom után szűnt meg annak az enzimnek a termelődése, ami az ilyen számokat dolgozta föl. De nem bánom, hogy öregszem."

Fekő Ádám: "Nem mehetünk el mellette, hogy ez az év klipje, hiszen szerepel benne Fásy Ádám is. Sajnos ez nem menti meg a dalt, Tóth Gergő nem tud énekelni, és a magas ordibálása is kicsit olyan, mintha székrekedése lenne."

Kolbert András: "Voltak nem olyan szar magyar numetal bandák. Na, azok nagyrészt még időben észrevették, mikor kell ezt abbahagyni (ami azért sem kis dolog, mert eleve a nemzetközi trend lecsengése után kezdtek bele). A Blind Myself sosem volt igazán jó és sosem volt vicces, kár, hogy ennyi idő után sem veszik észre. Mondjuk a Lordi is nyert rangos tehetségkutató versenyt, ez az esély nekik is jár."

5,19

Halott Pénz ft. Diaz & Mentha - Hello lányok

 

Csapó Attila: "Rádióba tökéletes. Van benne Palvin Barbi, Jóban-Rosszban és Barátok közt kikacsintás is, pörög, beakad a füledbe a refrén, a csajozós téma mindig sikeres. Jó a zenei rész, teljesen helyesen alátámaszt a raprésznek: nem nyomja el, de nem is sikkad el a nullába. Még a néhány helyen recsegő-ropogó rímekkel is ezt érzem a legesélyesebbnek."

Hegyeshalmi Richárd: "Sose gondoltam bele, milyen lenne, ha Fluor Tomi zenét írna L. Mikinek, és nem vagyok boldogabb, hogy most már tudom. Hiába ülök egy asztalnál volt Szóviccblog-szerkesztőkkel, ezeket a rímekért még én is akasztanék."

Libor Anita: "Limonádé, de nem rossz."

Kolbert András: "Lou Begára már csak én emlékszem? A legdurvábban reccenő rímeknél ő jutott eszembe, de már nála is inkább kellemetlen volt a neveket soroló csajozós szám."

5,32

Hangmás - Budapest Calling

 

Fekő Ádám: "A Hangmásnak a patetikus szomorkodás sokkal jobban áll ennél, tökre nem kéne szégyellni, hogy filmzenében a legjobbak."

Sajó Dávid: "Az előző lemezükről kapásból tudnék három sokkal jobb, slágerérzékenyebb dalt is mondani. Ez a szám inkább a dalszöveg miatt érdekes, amivel viszont maximum a budapestiek tudnak azonosulni."

Kolbert András: "Ez 8-as, pedig baromira irritál az énekes stílusa. Fenyő Miklós újkori magyar örököse lehet ő."

Panyi Szabolcs: "Az a helyzet, hogy valójában semmi nincs a dalban, ami Budapest- vagy akár csak Magyarország-specifikus lenne, azt leszámítva, hogy valaki egy öt évvel ezelőtt is elavult hangzással és pocsék énekkel veszi a bátorságot, hogy önjelölt szubkultúra-nagykövetként t/1-ben énekeljen refrént, na meg Ákost idéző kínos álbölcsességeket. Jó, ez mondjuk tényleg eléggé a mai Budapest."

4,00

Képzelt Város - Epszilon

Rácz Attila: "Ügyesen építkező (mondjam, hogy nagy ívű?) szerzemény a posztrockuniverzum hazai üstökösétől, a műfaji sajátosságnak tekinthető gitárcentrikusság mellett kissé talán nehezen érthető énekkel és szokás szerint klassz csellószólammal."

Hegyeshalmi Richárd: "Ilyen lassan építkezős kis izé, amiből akármi lehetne: szintetizátoros stadionrock, ambient szimfónia, vagy templomgyújtogatós metálzene. Ez a kis kiszámíthatatlanság végig ott lappang, de rohamosan fogyni kezd attól a ponttól, hogy megszólal az ének."

Dankó János: "Kakukktojás, de talán a leghangulatosabb a mai mezőnyben. Nem egyéni, de jó hallgatni."

Szász Barna: "Hú De Kemény Sodró Hangulatú Post-rock, csak közben teljesen unalmas. Legalább lenne hozzá egy Hangjával Rögtön Magával Ragadó Énekes, de még az sincs."

5,25

Kerekes Band - Lazy

Csapó Attila: "A népdalos Elvis-feeling emeli ki a tömegből, de kicsit ez is a veszte, mert az ének semmilyen, és így szétesik az egész. Egy erősebb női vokállal imádnám. A vége például kifejezetten erős, a klip meg zseni."

Rácz Attila: "Öncélú, sehová nem vezető hangszer- és stíluskavalkád."

Szász Barna: "Egészen távol van már ez a szám a Kerekes Band népzenés fúziós vonalától, ami nem is baj, mert a Lazynek sem furulyás/fuvolás részek az erősségei. Aranyos kis sláger, ami nélkül tökéletesen meglett volna a magyar pop elmúlt éve, de a Kerekes Band koncerteket még tök jól feldobhatja. És a klipje tényleg jó."

Panyi Szabolcs: "Olyan, mint egy átlagos magyar vígjáték, csak zenében."

4,89

Kozmosz - Az Okosak Földje

Panyi Szabolcs: "Minden hibája ellenére ez a dal legalább akar mondani valamit a 2010-es évek Magyarországáról, ellentétben az összes többivel. Nem lennék polrovatos, ha nem ide raknám a tízest, és ettől még az sem tántorít el, hogy Vadai Ágnes is posztolt képet az egyik koncertjükről."

Stubnya Bence: ":("

Szász Barna: "Távolról sem tökéletes, de sokkal inkább egy ilyen kezdeményezést kivánok magunknak, mint egy nyolcvanezredik publicisztikát az ÉS-be vagy a Narancsba. A legordítóbb hiba, hogy 1 perccel hosszabb, mint kéne, de egyébként hajrá Kozmosz!"

Libor Anita: "Még vannak gimis zenekarok, de cuki!!!!!"

6,45

Pegazusok Nem Léteznek - Segíts nekem

Hegyeshalmi Richárd: "5 perc 9 másodperc rengeteg idő. Ezalatt, ha ügyesen válogatunk, három jobb számot is meghallgathatunk. Ha legközelebb ennyi időm lesz, inkább azokat fogom hallgatni."

Szász Barna: "Nem lehet nem a The xx-re asszociálni, és ez még nem is baj, csak oda még fel kell nőniük. Ha magabiztosabb lesz az ének és slágeresebb a sláger, az már nagy lépés lesz, és akkor már egész közel lehetnek. Kérdés, hogy kit fog érdekelni 2015-ben egy magyar The xx. De lehet más út is, hajrá-hajrá."

Dudás Gergely: "A magyar The xx-utánérzés nálam is, de egy darabig szívesen hallgattam. Azon kívül, hogy túl van nyújtva, nem is elég letisztult, és ennek csak egy része a The xx nyilván százszor jobb stúdiómunkája. Nincs ott nemzetközi összehasonlításban, mint a Blahalousiana, de én inkább nekik drukkolnék, hogy fejlődjenek."

Fekő Ádám: "Biztos mindenki érzett már olyat egy zenekar neve láttán, hogy ebből már nem sülhet ki semmi jó. Na itt pontosan erről van szó, bármennyire is szeretnének ők lenni a The xx, csak a rossz névválasztásban sikerült tartani a lépés."

4,45

A zsűri pontszámai

   JM HR SB KA RA DuG DA PSz SzáB DJ LA DaG CsA SD SzaB össz
Blahalouisiana 9 10 7 10 9 5 10 8 6 10 4 9 8 9 9 9 132
Ivan & The Parazol 7 9 8 9 6 10 7 9 8 6 8 8 9 10 5 7 126
Mayberian Sanskülotts 10 8 10 5 4 4 4 7 7 2 10 10 2 4 10 10 107
Hangmás 6 2 6 8 8 8 9 4 1 8 9 7 7 5 8 6 102
Képzelt Város 8 6 9 7 10 3 6 2 3 9 5 5 4 8 3 1 89
Kozmosz 4 7 2 2 5 9 5 10 10 3 3 1 1 2 2 8 74
Pegazusok Nem Léteznek 1 5 5 3 7 7 3 5 5 4 6 6 6 3 4 4 74
Halott Pénz ft. Diaz & Mentha 2 1 3 4 2 6 1 1 9 5 7 3 10 7 6 3 70
Blind Myself 3 4 1 1 3 1 2 6 2 7 1 4 3 6 7 5 56
Kerekes Band 5 3 4 4 1 2 8 3 4 1 2 2 5 1 1 2 48

A zsűri tagjai: Csapó Attila, Dankó Gábor, Dankó János, Dezső András, Dudás Gergely, Fekő Ádám, Hegyeshalmi Richard, Jenei Miklós, Kolbert András, Libor Anita, Panyi Szabolcs, Rácz Attila, Sajó Dávid, Stubnya Bence, Szalai Bálint, Szász Barna