Soha sincs jó idő, mindig esik az eső

2.gif
  • Télen nagyon hideg van
  • Nyáron nagyon meleg van
  • Soha sincs jó idő
  • Mindig esik az eső
2014.08.04. 18:35
Hallgasd az éjben a nyári esőt, mi? Mégis kinek van kedve a legszebb nyári melegben az esőt hallgatni? Nekünk nincs, pedig az elmúlt napokban akartuk, nem akartuk, kellett: július az elmúlt száz év egyik legcsapadékosabb hónapja volt, a hétvégén monszunszerű eső volt Budapest egy részén és a Dél-Dunántúlon. Úgyhogy megkértünk néhány előadót, hogy készítsen az Indexnek egy feldolgozást az időjárásról szóló ismert népdalból.

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a nyár közepén, a legszebb napsütés helyett csak szomorúan kopog az eső. Az időjárásos cikkeink ilyenkor rekordolvasottsággal pörögnek, minket pedig annyira lelombozott ez az őszies esőzés, hogy kínunkban az ismert népdalt kezdtük dúdolni, hogy

Télen nagyon hideg van,

Nyáron nagyon meleg van.

Soha sincs jó idő,

Mindig esik az eső :(

Ekkor hirtelen rájöttünk: ennél aktuálisabb, minden helyzetre (így a mostanira is) alkalmazható, nemzedéki közérzetdal nincs is. Felkértünk néhány, az Indexhez közel álló zenészt, hogy házi körülmények között dolgozza fel izibe ezt a kis négysorost, ez lett belőle.

Hó Márton a Stenkben

Nem sikeres vagyok, csak hírhedt

HÓ MÁRTON: MINDIG ESIK AZ ESŐ

Hó Márton már készített jó néhány népszerű feldolgozást, ezek közül a valószínűleg legismertebbet éppen egy Index-videó, vagyis annak egyik szereplője ihlette, Figyelj öcsi címmel, ő hozta össze egyetlen remixben a két legnépszerűbb dalt, a Most múlik pontosan-t és a Mizut is. Nem kell tehát azon sem csodálkozni, hogy az Index felhívására is ő küldte el elsőként a dalát, és ismét egy nagyon ismert magyar dalt dolgozott fel benne.

Következő koncert Szabó Benedekkel közösen augusztus 20-án, az A38 hajón.

HAJDU KLÁRA & NEUMANN BALÁZS: MINDIG ESIK AZ ESŐ

Hajdu Klára a koncertje után még egy kicsit visszament a színpadra Neumann Balázs zongoristával, és ott játszották el spontán ezt a négy sort, úgy, hogy közben épp a lámpát is rájuk kapcsolták. Szép lett, klasszikus dzsesszes, ami nem meglepő, hiszen Klára mindig a dzsessz körül mozgott, hol a népzene felől, hol a pop felől közelítve. Közel 10 éven át volt a Balázs Elemér Group énekesnője, tavaly pedig nagylemeze jelent meg saját együttesével, a Hajdu Klára Quintettel, a JazzMa.hu szavazásán pedig év énekesnőjének választották.

Hajdu Klára & Neumann Balázs - Mindig esik az eső

Következő koncertjük augusztus 9-én, a Paloznaki Jazz és Bor Pikniken lesz.

ZOMBIE GIRLFRIEND: TÉLEN-NYÁRON

Így zajlott le A Szám döntője

Még albumuk sincs, de fődíjuk már igen

A Zombie Girlfriend név valójában azt a Szabó Benedeket takarja, aki az Index tehetségkutatóját, A Számot a zsűri pontszámai alapján tulajdonképpen megnyerte, csak Szabó Benedek és a Galaxisok nevű felállásban. Szabó Benedek nevéhez fűződik egyébként a Holnaphoz Holddal című feldolgozáslemez is, amelyben a Kispál és a Borz első albumának dalait értelmezték újra a magyar hálószobapop-szcéna előadói. Most erre a felhívásunkra egy kicsit zajosabb produkciót küldött, ami inkább emlékeztet a korábbi, angol nyelven zenélő egyszemélyes formációjára, a Zombie Girlfriendre, úgyhogy az előadó beleegyezésével inkább ehhez a labelhez kötjük ezt a szösszenetet. 

Következő koncert Hó Mártonékkal közösen augusztus 20-án az A38-on.

LÓCI JÁTSZIK: TÖKMINDEGY

Csorba Lóránt filmelmélet-portugál szakon éppen mostanában diplomázott az ELTÉ-n, 2011-ben kezdett Lóci játszik néven fellépni itt-ott, az egy szál gitárral előadott saját dalokat feldolgozásokkal, storytellinggel vegyítette, és egyre több helyre kapott meghívást. Legutóbb a Karlovy Varyban az Index által is ajnározott magyar film, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan zenéjében közreműködött: a dalokat ugyan a rendező és a főszereplő írta közösen, de Csorba Lóránt kupálta ki azokat olyanra, hogy egy egész albumnyi filmzene is kifutott belőle, amit egyébként még mindig csak az Indexen lehet meghallgatni

Lóci játszik - Tökmindegy

SZAGOS HÖRIGEKKÓK: ÉVSZAKOK

Szagos Hörigekkók: Évszakok

(Mivel a felvétel fapados technikával készült és nagyon visszhangos lett, a teljesebb műélvezetért leírjuk az Évszakok szövegét is:)

Valami jő, valami jő: egy kicsike felhő.  
Tavasz van már, tavasz van már, nőnek a virágok.
Nyár van most már, nyár van most már, süt a nap a szembe.
Aranybarna lett a bőröm.
Ősz van, ősz van, hullik a levél, ősz van, ősz van. 
Tél van, hullik a hó, s mindenki reszket.
(...) Reszketünk.

Kedvenc tinizenekarunk, a 10 éves Fanni és a 14 éves Márk alkotta Szagos Hörigekkók a jelenleg létező legcukibb lo-fi duó Magyarországon. „Szerintem csak azért rajonganak értünk, mert kicsik vagyunk és viccesek″ – mondja szerényen Fanni, és ha csak abból indulnánk ki, hogy a zenekarnevet kedvenc állataik, egy hörcsög és egy gekkó alapján találták ki, akkor még elhihetnénk, hogy ez így van. De aki meghallgatja számaikat, pl. az Eperről szólót, a vészjósló tetkós dédmamásat,  vagy a melankolikus-filozofikus Isten tudja ki vagyok én-t, az már tudja, hogy egy kifejezetten különleges és egyedi, akár nagy jövő előtt álló startupzenekarról van szó. Komolyságukat mutatja, hogy megkeresésünkre sem az eredeti négy sorral válaszoltak, hanem rögtön írtak egy dalt az évszakokról. ALIG TUDUNK CAPS LOCK NÉLKÜL ÍRNI RÓLUK, annyira szeretjük őket.

Legközelebbi koncertjük az A38-on lesz augusztus 14-én, a Pegazusok Nem Léteznek előtt.

BÜLBÜLS: MINDIG ESIK AZ ESŐ

„A Bülbüls egy 2013 nyár végén alakult popzenekar” – írják magukról, mi pedig hozzátesszük, hogy Csillagbölcső című számuk az elmúlt év egyik legaranyosabb, legromantikusabb popdala. Nem véletlenül játssza őket szanaszét a Petőfi rádió. Az együttes tagjai és dalszerzői között van az Emil.Rulez!-es Bruzsa Bab Gábor, de úgyis mindenki a kedves hangú énekeső, Takács Noémi hangjára fog emlékezni, aki most egy szál gitárral énekelte fel nekünk azt a bizonyos négy sort.

 Legközelebbi koncertjük augusztus 15-én lesz a Duna-parton, a Felliniben.

SZEDER-SZABÓ KRISZTINA: MINDIG ESIK AZ ESŐ

Az izgalmasan karcos hangú Szeder-Szabó Krisztina pár éve végzett a Kőbányai Zenei Stúdióban (ahonnan pl. A Szám-nyertes Middlemist Red is indult), majd olyan lendülettel fordult a sanzonok felé, hogy rögtön kijutott a francia TV5 tehetségkutatójának elődöntőjébe, pluszban pedig megalakította a saját, magyar nyelvű dalokat játszó Szeder zenekart, szerelmével pedig a Melodisztik duót, ami kis túlzással a magyar Once zenészpárosnak mondható. Sokat játszik a fentebb említett Lócival, sőt, a mostanában nagyon divatos Ivan and The Parazollal is. Időjárásos levelünket épp a Veszprémi Utcazene Fesztiválon kapta meg, és a szállásként szolgáló kolesz szobában rögtön meg is harmonizálta nekünk a négy sort. Sort. Ső.

Szeder Szabó Kriszti - Mindig esik az eső

JÓNÁS VERA: MINDIG ESIK AZ ESŐ

Jónás Vera az új magyar dalszerző-énekesgeneráció egyik legígéretesebb tagja. Dzsesszből indult, de mára azt a fajta jó értelemben vett popzenét játssza, amiért nyugaton a legnagyobb kiadók állnak sorba. Alighogy végzett a London Centre for Contemporary Musicban, felvette első nagylemezét, és azóta ontja a klipeket, először a Budapestet körbetáncoló Game-et, aztán a csajszis-romantikusra vett Cold Fire-t (nem véletlen, hogy a Megdönteni Hajnal Tímeát betétdala is ez lett), ősszel pedig jön következő, itt, az Indexen. De addig is olyan dolog történik most, amit még nem hallottunk: Vera magyarul énekel – webkamerájába a népdal négy sorát egy szál gitárral ismételgetve, addig, amíg aztán megszólal a telefonja. 

Jónás Vera - Mindig esik az eső

Legközelebbi koncertje augusztus 7-én a Szimpla 10 éves születésnapján lesz, de legizgatottabban a szeptember 13-i, Katona József színházbeli nagykoncertjét várja.

SZEPESI MÁTYÁS: MINDIG ESIK AZ ESŐ

Szepesi Mátyás elsőre kakukktojásnak tűnhet a listában, mert sokáig inkább menedzserként és koncertszervezőként volt ismert (pl. ő szervezte/szervezi a Brains, az Emil.Rulez!, Harcsa Veronika stb. koncertjeit), volt a Zöld Pardon zenei vezetője és az MTV Icon zenei producere is. Az utóbbi években viszont aktív zenélésre váltott, gitározik a Magashegyi Undergroundban és énekes-gitáros frontember saját zenekarában, a Lovasi András-féle Megadó Kiadó által felkarolt Konyhában. Bár az összes fenti videó spontán és rapid módon készült, Matyi volt a leggyorsabb mindenki közül. Épp hazaesett legújabb klipje forgatásáról, amikor meglátta az emailünket, rögtön gitárt ragadott, és már küldte is a lo-fisan torzított füttyel megbolondított felvételt.

Szepesi Mátyás (Konyha) - Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van

Dallamtapadása lett? Most már örökre ez a szám fog szólni a fejében, és lehetetlen kiverni onnan? Küldje el nekünk a saját feldolgozását is!