Ukrajnában még az autógumi is aranyból van

2015. november 1., 17:40 Módosítva: 2015.11.02 09:33
38

A hét lemeze cikksorozatunk mintájára mától minden héten igyekszünk összeszedni a legérdekesebb videóklipeket. Az első Videódiszkóban rögtön nagyon erős kisfilmekkel kezdünk, Grimes poppunkos vérengzésével, MØ posztszovjet Mad Maxével és Kendrick Lamar epikus vígjátékával. Rajtuk kívül lesz még szó Conner Youngblood, Joanna Newsom, Freddie Gibbs, a Jack Ü és Perfecto új klipjeiről is.

Tovább

Aki ma nem akar Kis Grófóval dolgozni, az egy idióta

2015. november 1., 17:35 Módosítva: 2015.11.02 12:40
798

Évek óta az egyik legkeresettebb magyar kliprendező, mégis most nyárig kellett várni arra, hogy egy videója igazán berobbanjon, illetve idén kitalálta az első Magyar Klipszemlét, amiről mi is részletesen beszámoltunk. Miki 357-tel beszélgettünk a szívességi alapú kliprendezésről, a hazai videók technológiai korlátozottságáról és arról, hogy miért nem ciki egyáltalán Kis Grófo.

Tovább

A rocksztár, aki lenyelte Mick Jaggert

2015. november 1., 08:59 Módosítva: 2015.11.02 08:53
183
A Depeche Mode énekese egy olyan albummal rukkolt elő, ami olyan, mintha egy Tarantino-westernhez készült volna, Roots Manuva kiégett veterán lett, Afroman pedig nagyjából egy alga szellemi szintjére szívta magát. Ezen túl hallgattunk még például sivatagi elektropopot, kertvárosi verandarockot, Get Lucky-szerű diszkózást és remek magyar pszichedelikus rockot is.

Rögtön az elején el kell mondanom, nem vagyok Dave Gahan feltétel nélküli rajongója. Mint szinte minden korombelinek, természetesen nekem is megvolt a magam sötét, elektronikus korszaka, tiniként ott voltam az első budapesti koncertjükön is. Később mégis megváltásként tekintettem a Songs of Faith and Devotion albumra, amin a rock irányába nyitott a DM, ezt akkor rajtuk kívül szinte senki nem mert meglépni. Érdekes, hogy ugyanezt az utat fordítva járva érkezett hasonló ponthoz a Cult is, ők az indiános, csörgővel térdcsapkodós rockba merték bevezetni az elektronikát, így alkotva meg egyik kedvenc lemezemet. A crossover, a stílusok egybemosásának szülei ők nekem.

A rockos irány maradt, ám a következő két évtizedben kapcsolatom a Depeche Mode-dal nagyjából kimerült a négyévente érkező lemezek slágerlistás dalaiban. Hiába az egyik legtehetségesebb dalszerző Martin Gore, az, ami az ő fejében áll össze, túlságosan rátelepedett már a zenekarra. Ez önmagában nem baj, ezt a zenét, ezeket a fordulatokat imádják a rajongóik világszerte, de Dave Gahannak a 2003-as szólólemeze után már szűk lett ez az ösvény, ahogyan ő fogalmazott:

a dalszerzés kinyitott előttem egy ajtót, amit aztán sosem tudtam teljesen becsukni.

Dalszerzői karrierjének legújabb állomása a Soulsaversszel készített második lemeze, az Angels & Ghosts. De milyen ez az  új ház, ahol mindez történik? 

Tovább