300 millióból emlékeznek 56-ra a nyári fesztiválok

2016.05.27. 16:55

Az 56-os emlékbizottság 300 millió forintot adott a Sziget Kft.-nek az 56-os emlékév kapcsán, megkérdeztük hát, hogy mit kezdenek majd ezzel az összeggel. Az alábbi választ kaptuk a Sziget sajtóirodájától:  

  • A 300 millió forintot 5 fesztiválon való megjelenésre kapták.
  • A pénzből a teljes körű kivitelezést is meg kell oldani mind az 5 fesztiválon, az összes pénzt erre fordítják.
  • A helyszínek: Sziget Fesztiválköztáraság, VOLT, Balaton Sound, Gyerek Sziget és Strand Nagyon Zene Fesztivál.

Az egyes fesztiválokon több helyszínen idézik meg a forradalom emlékét látványos installációkkal, a kort idéző tárgyakkal, járművekkel, óriás kivetítőkre vetített filmekkel, kortárs művészek által készített nagyméretű alkotásokkal.

Elsőként a Gyerek Sziget rendezvényein találkozhatunk az ’56-os Emlékév kapcsán a forradalom szellemiségével. Itt régi teherautó, busz, korabeli díszletek teremtik majd meg az ötvenes évek hangulatát, a tér középpontjában pedig interaktív társasjáték várja a családokat.

A VOLT-on ismert és neves művészek készítenek alkotásokat a témában, a közönség aktív részvételével.

A Balaton Soundon látványos térinstalláció mellett filmvetítések, videó etűdök bemutatása emlékeztet a 60 évvel ezelőtt történtekre.

A Szigeten - egyebek mellett - egy 100 méter hosszú, 450 m2-es felületen, a Hősök falán kapnak helyet a forradalom mártírjai, felépül egy egyedi és gigantikus építmény, a Hősök Tornya, ami egy tematikus kiállításnak is helyt ad. Emellett egy különleges, az 50-es években gyártott repülőből kialakított vendéglátóhely is megidézi a kor szellemét.

A VOLT-on, a Soundon és a Szigeten is megismerhetik a fiatalok Puskás Ferenc életútját, és az 1956-os eseményekhez kapcsolódó történetét.

A Strand fesztiválon több helyszínen, különféle aktivitással jelenik meg az évfordulós megemlékezés, egyebek mellett képzőművészek csoportja készít majd különböző alkotásokat.

A nyári rendezvényeken természetesen a bulizásé a főszerep, de a szervezők szeretnék a fiataloknak megmutatni, hogy bár napjainkban a fesztiválok fontos vonzereje a szabadság élménye, a 60 évvel ezelőtti kortársaiknak a szabadság egészen mást jelentett. 1956-ban a mostani látogatókhoz hasonló átlagos fiatalokból lettek a történelmünk hősei, egyszerűen azért, mert kiálltak, - sőt voltak, akik az életüket áldozták - a szabadságukért.

Ne maradjon le semmiről!