300 milliót osztanak szét a köztévés ismétlések miatt

2016.08.16. 13:39

Nyolcezer előadóművész között osztja fel az Előadóművészi Jogvédő Iroda az összeget. A közmédia ismétlései torzítják a piacot, erről tárgyalnak a jogvédőkkel, egyelőre még észrevétlenül.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdi az állami média csatornáin (M1, M2, M3, Duna és Duna World) 2015-ben ismételten sugárzott televíziós műsorok után járó jogdíjak, azaz az ismétlési jogdíjak felosztását. A felosztás több mint 8000 előadóművészt érinthet, a kifizetendő jogdíjak nagyságrendje pedig meghaladja a 300 millió forintot – írja közleményében a szervezet.

A kizárólag ismétléséket sugárzó, állami M3 csatorna miatt csökkent tavaly az átlagos jogdíj értéke: korábban 42 ezer forint környékén volt, de a nosztalgiacsatorna 2015-ben az előző évhez képest dupla annyi ismétlést közölt, így csökkent a díjak értéke. Ezért az EJI az előadóművészek érdekeinek védelme érdekében tárgyalásokat kezdett az MTVA-val arról, hogy a „produkciók ismétlési gyakoriságát alapul véve a jogdíj mértékének megállapításánál érvényesítsék az arányosság szempontjait”, azaz ne torzítsák ennyire piacot, fizessenek többet – írtuk 2015 decemberében.

Dr. Békés Gergely, az EJI jogtanácsosa kérdésünkre azt mondta, a tárgyalások folyamatosan zajlanak azóta is a háttérben, de az idei, 300 milliós összegben még nem érezhető a hatásuk.

Az EJI egyúttal arra is felkérte az előadókat, hogy ellenőrizzék az EJI honlapján közzétett adatokat, és ha kell, pótolják az információkat, amelyek a jogdíjak felosztásához kellenek, ami már csak azért is fontos – írja az EJI –, mert még mindig vannak olyan előadók, akik nem is tudják, hogy létezik az ismétlési jogdíj.

Az MTVA csak a saját gyártású műsorai után köteles jogdíjat fizetni, a mozifilmek és a más televíziós csatornáktól átvett műsorok után nem. Ismétlési jogdíjra az alkotások előadásában közreműködők jogosultak, azaz a többi alkotónak (rendező, operatőr stb.) ez a díj nem jár.

A kifizetések előreláthatóan október elején kezdődnek. A jogosultak köre egyébként nemrég bővült, mivel idén januárban a szerzői jogi törvényben a felvételek védelmi ideje – felfutó rendszerben – 50-ről 70 évre nőtt, ezzel egyidejűleg a zenészek kiegészítő díjazásra váltak jogosulttá.

Ne maradjon le semmiről!