Köztévés ismétlések miatt csökkent az előadói jogdíj

2015.12.09. 13:38

Kiküldte az Előadói Jogvédő Iroda az éves beszámolóját az előadóknak kiutalt jogdíjakkal kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy 30 százalékkal több pénzt osztanak ki a tavalyi évhez képest, a 2,1 milliárd forintot pedig 52 ezer magyar és külföldi előadó kapja meg. A sajtóközlemény szerint ennyi pénzt még soha sem osztott ki az EJI.

A jogdíjkifizetések egy része a rádiós játszásokat érinti, ez körülbelül 40 ezer zenésszel és 8 millió lejátszással egyenlő. Az ide vonatkozó 1,2 milliárd forint nem egységesen kerül kiosztásra, a pénzre jogosultak fele konkrétan 1000 forintnál is kevesebbet kap egy évét, mert csak 1-2 alkalommal hangzott el a zenéjük a rádióban. Ezzel szemben a 10 legtöbbet játszott előadó négymilliót kap fejenként.

Kovács Kati Ki mit tud

A televíziós ismétlésekre csak 260 millió jutott, ráadásul az M3 miatt még az átlagos jogdíj értéke is csökkent. Ez korábban 42 ezer forint környékén volt, de a kizárólag ismétlésekből álló M3 nosztalgiacsatorna idén az előző évhez képest dupla annyi ismétlést közölt, így csökkent a díjak értéke. Itt az elitet nyolc színész képviseli az egymilliónál magasabb kifizetéssel, de a 8 ezer színészből csak 200-nak jut 1000 forintnál is kevesebb. A kialakult helyzet miatt

az EJI az előadóművészek érdekeinek védelme érdekében tárgyalásokat kezdett az MTVA-val arról, hogy a produkciók ismétlési gyakoriságát alapul véve a jogdíj mértékének megállapításánál érvényesítsék az arányosság szempontjait.

Az egészen értelmezhetetlenül megfogalmazott idézet nem tőlünk származik, ez áll az EJI közleményében. Ebből nagyjából arra lehet következtetni, hogy

az EJI valószínűleg arra próbálja rávenni az MTVA-t, hogy ha már ennyit ismételnek, akkor legyenek szívesek többet fizetni, mert csak torzítják a piacot.

Most először próbál meg háttérzenéért is fizetni az EJi, de egyelőre még csak kísérleti jelleggel. Ez ugyebár például a kocsmákra, éttermekre és más hasonló helyekre vonatkozik, amiknek a játszási listájához hozzáférhet az iroda. Átlagban évi 23 ezer forint jut ma Magyarországon egy előadónak az előadói jogdíjból és 154-ből áll az az elit, ami egymillió forintnál többet kaphat.