Vérpettyes lepelben jött az Úr Csepelre

2019.12.02. 16:28

Szabadság híd, budai hétfő,

Zamárdi alsó, Adidas-felső

– szövegeli Závada Péter (Újonc P.) újhiphopos projektje, a Tranzkaphka legújabb, Kunert Péterrel jegyzett klipdalában. A Vapor Vilmos tér című számhoz az Üres lovak és a Fagyott május című filmeket jegyző Lichter Péter rendezett videót, ami a Stenken debütál.

"A Vapor Vilmos tér című szám évekkel ezelőtt készült, mikor Kunert még a lakótársam volt. Mindketten nagy grunge-rajongók vagyunk, így kitaláltuk a grunge-hop műfaját (hiphop/rap zene grunge-os hangzással, elemekkel), melynek a Vapor Vilmos tér jellemző példája" – mondja a dalról Závada.

A számhoz készült videót Lichter Péter rendezte és vágta. A klip a Pécsi Tudományegyetem filmtudományi tanszékén készült, egy kísérleti filmes szemináriumon, ahol a hallgatók a filmnyersanyagra festéssel is megismerkedtek. A videó vizuális anyagát a hallgatók készítették, a képanyaghoz játék- és dokumentumfilmek 35 mm-es filmszalagjait használták fel.

"A trAnzKaPHka továbbra is kiszámíthatatlan időközönként jelentkezik majd dalokkal és klipekkel. Konkrét új album egyelőre nincs kilátásban, viszont Ratkóczi Hubával, a trAnzKaPHka Live élő zenés verziójával felbukkanunk itt-ott kávézókban és klubokban" – ad helyzetjelentést a projektről Závada Péter. A Kodein című Tranzkaphka-szám videóját tavaly az Index az év legjobb magyar klipjei közé is beválogatta.

Lichter Péter Üres lovak című filmjét októberben az Indexen is bemutattuk – ez megtekinthető a cikkünkben. A filmtörténeti szatíra két filmrendező, Kertész Mihály és Bódy Gábor halál utáni találkozását mutatja be, a kísérteteket Mácsai Pál és Rába Roland alakítják.

Ne maradjon le semmiről!