A Sziget fesztivál idén is nyereséges lett

2010.08.16. 20:56
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

Bár a tavalyi rekord nem dőlt meg, idén a csúcsévnél mindössze háromezerrel kevesebben, összesen 382 ezren voltak a Sziget fesztiválon.  A legtöbben szombaton szórakoztak kint, akkor 72 ezren voltak kint, ez csaknem elérte a 75 ezres telt házat. A vasárnapi zárónapon 69 ezren mentek a Szigetre – mondta Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke hétfőn.

Az idei látogatószám 2007 óta a legalacsonyabb, ennek ellenére Gerendai Károly főszervező szerint minden szempontból sikeresnek mondható a tizennyolcadik fesztivál. „A válság ellenére alig csökkent a látogatottság, és az esőzések valamint az árfolyam-ingadozások okozta többletköltségek ellenére is nyereséggel zártunk” – mondta Gerendai.  A fesztivál egyébként az előnytelen árfolyamváltozásokon körülbelül 50 millió forintot bukhatott, az esőzések pedig 20-30 millió forint többletköltséget okoztak a szivattyúzás, illetve a homokszórás miatt, sőt az eső miatti bevételkiesés is harmincmillió forint körül lehet.

Szokásos ügymenet

Szeles Gézának, az egészségügyi szolgálat vezetőjének a tájékoztatása szerint a fesztivál idején mintegy 2500 embert kellett az ambulancián ellátni, a Sziget egyéb részein pedig tovább ezret.

hitechsziget 03

"A legjellemzőbb esetek a végtagtörések, ficamok és rándulások voltak, súlyos eset nem történt. Idén nem volt sok légúti megbetegedés. Az elején talán a nagyszínpad elé leszórt homok miatt kicsit porosabb volt a Sziget, mint tavaly, de ezt elintézte az utolsó három nap esőzése" - tette hozzá Szeles Géza.

A rendőrség közlése szerint a bűnügyi statisztikák a Sziget méretéhez, illetve az előző évekhez képest kifejezetten jók, de ennél több konkrétumot nem árultak el. A hét elején elfogtak egy nigériait férfit, akinél  több mint ötszáz kábítószergyanús tablettát találtak, később az került be a hírekbe, hogy egy 45 éves férfit is lekapcsoltak, aki nyolc külföldi hátizsákját tulajdonította el.

Hangos – vagy túl hangos

Idén nem a színpadok hangerejével, hanem a hangerő-korlátozásokat betartató kommandóval voltak gondok. A brigád szombaton a VHK koncertjét halkította le annyira, hogy az énekesből már semmit nem lehetett hallani, vasárnap hajnalban pedig Palotai Zsoltot zsidózták le, mert szerződésének megfelelően tovább mert játszani az állítólag megengedettnél.

szigetbejaras09

Ennek ellenére a Sziget tetszett a külföldi újságíróknak. A New Musical Express, a The Guardian, a Mixmag, a The Telegraph újságíróiból álló csoport tagjai egy sajtóbeszélgetésen kiemelték többek között a Sziget atmoszféráját és szervezettségét. Azt mondták, a Sziget rendkívül barátságos fesztivál, és egyedülálló abban, hogy a nagy koncertek mellett számos izgalmas és érdekes kisebb programot is tartalmaz. A külföldi újságírók külön kiemelték a zenei helyszíneken felállított technika minőségét, azt, hogy milyen jól szólnak színpadok. Elmondásuk szerint más fesztiválokhoz képest a szolgáltatások minősége és a higiéniai körülmények is kiemelkedők.

Újratelepítik

A legnagyobb programhelyszíneken már éjszaka megkezdődött a színpadok bontása, reggel óta mindenütt zajlanak a munkálatok. Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője az MTI-nek elmondta: a tervek szerint öt nap alatt bontják le a technika nagy részét, a "teljes levonulás" nyolc-tíz nap alatt történik meg,  ezalatt több ezer köbméter szemetet kell eltávolítani.

sziget zárás-16

"A terület a fesztivál előtt a nagy esőzések, és ebből következően a talajstruktúra javítása miatt nem volt olyan jó állapotban, mint az elmúlt években, de a járólapokból hasonló mennyiséget raktunk le, mint korábban" – közölte a vezető. A múlt heti esőzések után kialakuló sár elfojtására használt, közel ezer köbméter homokot el kell szállítaniuk a szervezőknek, hiszen ilyen talajban nem nőne ki a fű. Csak a sármentesítés 9 millió forintjába került a Szigetnek, az elszállítás költsége ennek várhatóan többszöröse lesz.

A sziget egy fővárosi közpark, amelynek helyreállítási folyamata több részből áll. Ide tartozik a szigeten található közforgalmi utak esetleges sérüléseinek kijavítása, valamint a zöld terület rekultivációja, a füvesítés, a cserjék ültetése. Benis Dániel hozzátette: a Főkert az eredeti állapot visszaállítását követeli meg tőlük, a fű már a téli fagy beállta előtt meg tud annyira erősödni, hogy tavasszal már szép gyep alakul ki a területen.