Adalbert
6 °C
22 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az OECD egy friss jelentésében elég átfogóan járta körbe a szén-dioxid-kibocsátást, illetve annak megadóztatását. Ebben szerepelt az alábbi kép is, ami elég jól mutatja, hogy melyik állam mennyivel járul hozzá az éghajlatváltozáshoz a szén-dioxid kibocsátáson keresztül

  oecdco2orszagok
  Kép: OECD

  Az élen természetesen Kína áll, több mint a globális kibocsátás ötöde innen jön, bár ez annak fényében nem meglepő, hogy nagyjából a világ minden ötödik embere Kínában él. viszont az azonos lakosságú Indiához képest ég és föld a különbség.

  A jellemzően fejlett országokat tömörítő, Kínához hasonló összlakosságszámú OECD viszont majdnem kétszer ennyit pöfékel, tehát egy főre eső értékekben még mindig messze vezet a nyugati világ. Az egy főre eső  energiafogyasztás a legnagyobb Kanadában és az Egyesült Államokban, de például Luxemburg, Ausztrália és Finnország is majdnem annyit  mint az Észak-Amerikaiak.

  oecdco2orszagok
  Kép: OECD

  Magyarország egyébként A harmadik harmadban van, nagyjából Kínával egy szinten. Viszont az energiafelhasználás szén-dioxid intenzitásában (azaz abban, hogy mennyi pöfékeléssel jár az energiafogyasztás) nagyon nagyok a különbségek az országok között, míg például a vízenergiával fűtő norvégok és az atomozó franciáknál nagyon kevés a relatív szén-dioxid kibocsátás, addig a szénnel fűtő kínaiaknál nagyon magas.

 • 23 millió megtekintésnél jár Facebookon az a videó, amin egy nagyon dagadt macska sétálgat egy hotel parkolójában, majd kimerültségében ledől és megpróbál átgördülni a hátán, teste azonban láthatóan ellenáll ennek.

  A Logan névre hallgató állat a new hampshire-i Best Western Silver Fox Inn házi cicája és akkora népszerűségnek örvend, hogy többen csak azért utaznak oda, hogy őt láthassák. A cica ugyanis folyton feltűnik a hotelben, hol egy karosszékben, hol egy élő (és nagyon dagadt) ajtóékként, a vendégek nagy örömére.

  csicsa

  Persze nem mindenkinek tetszik az elhízott macska, sokan bírálták a hotel tulajdonosait, amiért "halálra etetik" szegény állatot.

 • A XX. századi magyar politikai hagyomány nem más, mint a NER, errefelé a maga leválthatatlanságán ügyködő hatalom számít normálisnak – mondja Tölgyessy Péter, nagyjából. A volt SZDSZ-elnök, majd volt egyszemélyes Fidesz-belső ellenzék és mindenkori politikai elemző szerint a győzelemre esélytelen ellenzéknek is megvan a szerepe a magyaros Nemzeti Együttműködési Rendszerekben.

  SZT1003
  Fotó: Szémann Tamás / Index

  Erről, és „a magyar demokratikus hagyomány megszakítottságáról” Tölgyessy október 8-án, a Történelemtanárok Egylete konferenciáján fog részletesen beszélni, de az már szövegének mostani előzeteséből is látszik, hogy  a győzelemre esélytelen ellenzék is megkapja a magáét: ők ugyanis a centrális erőtérrel együtt szoktak elbukni az aktuális rendszerváltásnál. Ez pedig akkor esedékes, ha változik a nemzetközi helyzet.

  Részletek és további  Tölgyessy- mondatok az Emlékezetkiesés konferencia oldalán olvashatók.

 • Biztos mindenki ismeri az érzést, mikor valahol sorban áll és hirtelen valaki bevág elé. Ezt nyilván mindenki máshogy reagálja le, van aki egyből felkapja a vizet, mások inkább nem szólnak semmit.

  Ezt a sztorit olvasva talán mindenkinek megfordul a fejében, hogy legalább a lottózóban visszanyelje az anyázást és inkább várjon tovább. Történt ugyanis, hogy egy neve elhallgatását kérő új-zélandi férfi éppen sorban állt egy szelvényért, mikor valaki bevágott elé. Épp nem sietett sehova, úgyhogy inkább szó nélkül hagyta a dolgot. Ez volt a szerencséje, ugyanis később kiderült, az extra perc nyertes szelvényt hozott magával, a férfi pedig átszámítva közel 300 millió forinttal lett gazdagabb.

  Történetünk főhőse a New Zealand Heraldnak azt mondta, reggel nézte meg a számokat és mikor meglátta, hogy mind stimmelnek, fel se fogta a dolgot, csak bement dolgozni ahogy szokott. Feleségének is csak délután mondta a jó hírt, de azóta már nagyban tervezgetnek. 

  Úgy tűnik a jó karma kifizetődő.

  - mondta a férfi. Igaza is lehet, hiszen ha nekiáll erősködni, talán éppen az elé bevágóé lett volna a főnyeremény.