László
17 °C
32 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem kell mindig készpénznek venni, amit a Daily Maily brit bulvárlap ír, de azért ez jól hangzik: Adam Rutherford brit sztárgenetikus, BBC-s tudományos újságíró, író, szóval a helyi Czeizel Endre azt állítja, hogy Európában MINDANNYIUNKBAN királyi vér csörgedez, pontosabban császári, mindenki családfája visszavezethető ugyanis a 768 és 814 között uralkodó Nagy Károly frank császárig.

  Matematikailag levezetve: mindenkinek 2 szülője, 4 nagyszülője, 8 dédszülője van, és így tovább, a 2 hatványaival. 24 generáció az már 16 millió ős, kábé ennyien laktak a frank birodalomban.

  (Oké, ez csak Nyugat-Európára vonatkozik, és akkor még nem is volt honfoglalás, meg hát ennek a levezetésnek is vannak bökkenői, hiszen száz generációval ezelőtt egyáltalán nem élt annyi ember, ahány ősünknek lennie kéne, de de ne kössünk bele mindenbe.)

  Ezzel Rutherford eléggé lelombozta Sir Richard Branson üzletember-milliárdost, Branson ugyanis azzal büszkélkedett, hogy valami genetikai vizsgálat bebizonyította, hogy ő Nagy Károly rokona. Na, erre mondta Rutherford, hogy oké, de ez egyáltalán nem nagy szám, mert ezt mindenki elmondhatja, csak épp nem mindenkinek van pénze kikutatni ezt a tényt.

  De igazából a genetikának mint tudománynak ehhez már nem sok köze van, úgyhogy ez inkább csak egy kis csipkelődés volt Branson dicsekvésére, tette hozzá a genetikus.

  A briteknek külön öröm, hogy ők még ráadásul nagy eséllyel a 14. században uralkodott III. Eduárdnak is rokonai.

 • Méghozzá többször, és alaposan, összesen 3000 dollár (bő 800 ezer forint!) értékű üdítőt, csokit és rágcsálnivalót lovasítottak meg az automatákból a szuperhekkerek. A gépek olyasmi kártyával működnek, mint nálunk a sörfesztiválok, és a szoftverük online kapcsolaton át intézi a fizetést. Mint kiderült, a Bűn Napóleonjai úgy verték át a rendszert majdnem két éven keresztül, hogy egyszerűen kihúzták a netkábelt a gépből, és az így üres kártyára is kiadta, amit az ember kért tőle. Végül úgy buktak le, hogy az üzemeltetőnek feltűnt a hiányzó pénz, és bekamerázta a helységet, ahol az automaták vannak. A tolvajok egyébként nem a CIA alkalmazottai, hanem külsős munkatársak voltak.

  Pont mint Edward Snowden az NSA-nél.

  (via Independent)

 • Tizenegy légijármű, oldtimer repülőtéri autók, szimulátor, kicsinyített kifutópálya - ezt mind megnézheti, aki akarja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felüljárója mellé költözött, megújult  Aeroparkban. A reptér parkolójának építése miatt költöztették el a repülőgép múzeumot még tavasszal, de most már újra látogatható.

 • Mármint nem negyedszer ugyanazt az ebet, az amerikai politikai rendszer fékei és ellensúlyai ügyesen védekeznek az ilyen vadhajtások ellen, nehogy a hatalom annyira megrészegítsen valakit, hogy elkezd diktátorkodni. A Kentucky állambeli Rabbit Hash kisvárosában először 1998-ban lett kutya a polgármester, bizonyos Goofy Borneman, aki 2001-ben, 16 évesen elhunyt, és a posztja egészen 2004-ig üresen állt. Akkor Junior Cochrant, egy fekete labradort választottak meg a Rabbit Hash-i polgárok, akit szintén hivatali idejében ért utol a tragikus halál. 2008-ban Lucy Lou, egy border collie vette át a polgármesteri hivatalt a város első női vezetőjeként; róla később az a pletyka is elterjedt, hogy indul a 2016-os elnökválasztáson, de aztán inkább visszavonult.

  A legutóbbi polgármester-választáson Brynneth Pawltro, egy pitbull diadalmaskodott, ami jól mutatja az amerikai politikában a szélsőségek előretörését, és az agresszióra épülő közbeszéd térhódítását. Opcionálisan pedig az amerikai választópolgárok fogékonyságát a szóviccekre, ami mindenképpen dicséretes a mai, vészjósló világpolitikai helyzetben. Szintén progresszív lépésnek minősül, hogy a választáson az etnikai sokszínűség jegyében most először indult egy macska, egy tyúk, és egy szamár is.

  (A városkának egyébként 315 emberi lakója van, polgármesterre pedig egyáltalán nincs szüksége, a választást ezért azzal turbózzák fel a kilencvenes évek óta, hogy minden lakónak annyi szavazata van, ahány dollárt bedob a közösbe. A pénzt aztán felújítási munkákra fordítják a városban.)

  (via)