Hedvig
7 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Lassan teljessé válik a 2018-as Snowattack fellépőinek listája. Ez Közép-Európa legnagyobb sífesztiválja, ahol a havas pályákon való lecsúszás mellett, koncertek és bulik is lesznek. A legnagyobb név a fellépők közül egyértelműen a Rudimental.

  Ők elég nagy bulit szoktak csapni, írtunk az idei szigetes fellépésükről, illetve tavaly az EFOTT-on is megnéztük őket és általában elég jó véleménnyel voltunk róluk. Mondjuk a Snowattackre csak DJ-szettel készülnek, a fesztiválokon pedig ott volt a teljes csapat. 

  Fellép a Snowattacken a Lost Frequencies is, aki elég népszerű a magyarok körében, megfordult már a Volt és a Strand fesztiválokon is korábban. A fesztivál közönsége nemzetközi, de lesz pár magyar fellépő is. Minden egyébről itt lehet tájékozódni.

 • Az amerikai albérletközvetítő portál, a Rentcafe.com a japán MORI Intézet a világ legvonzóbb nagyvárosairól készített listája alapján összehasonlította az albérletárakat. A felmérés adatait alapul véve az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy 200 ezer Ft/hó bérleti díj hány négyzetméteres lakásra elegendő a felmért városokban. Az ábrán az látszik, hogy átlagárakat tekintve Budapest  az utóbbi időben elszabaduló ingatlanárak ellenére is viszonylag jól áll a felmérésben vizsgált nagyvárosok között.

  Az itthon már komolyabb összegnek számító 200 ezres havi összegért összegért Zuglóban és néhány külső pesti kerületben, így pl. a XVI. vagy a XX. kerületben 80-90 négyzetméteres lakás, a frekventált belső pesti kerületekben (a VI, VII, VIII., IX. kerületben) már csak 73-78 négyzetméter, Budán a II. és XI. kerületben pedig 73-74 m²-t bérelhetünk. A 2017 január-szeptember között megkötött albérleti szerződések adatai alapján a legdrágább fővárosi kerületekben 55-70 négyzetméter körüli lakást kapunk ennyiért.

  A jelentősebb európai központokban azonban ennél is kisebb lakások bérlésére futja ebből az összegből. Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban egy nem egészen 30 négyzetméteres garzont, Párizsban Londonban, Zürichben pedig lakást nem, csak egy szobát (14-15 négyzetmétert) kapunk ennyi pénzért.

 • Oké, nem mozgatott meg tömegeket, de legalább dugót sem okozott. Sőt!!!

  Kollégánk a helyszínen megtudta, hogy a tüntető férfi egy BKV-sofőr, akinek egy közlekedési incidens után egy hónapra bevonták a jogosítványát, de azóta újra állományban van.

  Egyedül a betűk színe nem hagy nyugodni! Vajon miért pont ezek, miért pont így? Ha összeolvasom a kékeket vagy a pirosakat, kijön-e valami? Ki tudja!

 • Tamás küldte a fenti fotót és az alábbi levelet az Urbanistának:

  „A minap lőttem ezt a képet a Móriczon. A felújítás óta sokszor utaztam a Bartók Béla úton, de valamiért csak most merült fel bennem a kérdés, hogy a megállók akadálymentesítésekor miért csak a felén csinálták meg a rámpákat. Mi az extra funkciója a lépcsőknek, ami miatt nem lehetett kihagyni? A gonosz énem azt mondja, hogy a lépcsőnek csak demonstratív funkciója van, így látványosabb az akadálymentesítés. A jobbik énem viszont kíváncsi, hogy ti tudtok-e valamilyen okról."

  Nem tudok én sem, bár gyanítom, hogy csak egyszerűen formatervezési dologról van szó. Bár annak az értékéből valóban levon elég sokat, hogy így egy korláttal többet kellett építeni, ahogy mondjuk a Szervita téren is

  De ha valaki tud valami jobb magyarázatot, ne habozzon megosztani velünk az Urbanista Facebook-oldalán.