Alfréd
5 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elég öcsi videót sikerült a neten találni, ami az Identitesz nevű szervezethez fűződik. Tudják ők azok a kretének, akik szarásig erőlködnek, hogy a magyar alt-right élharcosai legyenek, de közben hol infantilis, félnáci Lutra albumozásra, hol értelmezhetetlen üvöltözésre futja tőlük. 

    Nem nagyon akarok spoilerezni, de én rögtön az elején befostam a röhögéstől, amikor a drámainak szánt klimpírozásra egy Boncz Géza hangján megszólaló fiatal azt fejtegeti, hogy mi lesz 2040-ben, amikor jó eséllyel azt se tudja, hogy a hétvégén mit fog csinálni. Egy valamit szeretnék kérni a szervezettől: engem ne mentsetek meg! 

  • Március 16-án, csütörtökön, archív fotónapot rendez az Index címlapjáról már bizonyára ismert Fortepan és a londoni Archive of Human Conflict az Útisz Galériában, ahol mindenféle jó minőségű, 1960 előtti fotóhagyatékokkal lehet találkozni – sőt, akár vásárolni, eladni és felbecsültetni is lehet majd. Az eseményen ott lesz például Thomas Szlukovenyi, az Archive of Modern Conflict kurátora és a Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrielnöke, Kincses Károly fotómúzeológus, valamint Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője is.

    A részvétel ráadásul ingyenes, csak regisztrálni kell hozzá. Minden fontos információ megtalálható az esemény Facebook-oldalán.

  • Elég jól indult az év a Fővárosi Állat- és Növénykertben, mert azután másfél hónappal, hogy január elsején megszületett Sauda a zsiráfborjú, újabb két zsiráfbébi jött a világra. Ez bizony rekord, soha ennyi zsiráf nem született korábban egy naptári éven belül a budapesti Állatkertben. A két egyhetes borjúnak még nem tudták minden kétséget kizáróan kifigyelni a nemét, ezért nevet is csak később fognak kapni, de látogatni már lehet őket és érdemes is, mert nagyon helyesek:

  • A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából. Pedig ezeknek a könyveknek a használatát épp a mostani kormány tette kötelezővé 2013-ban, hogy ne kelljen mindig új könyveket venni. Az ötlet amúgy nem rossz, egy gond volt csak: a gyerekek, nem jelölhettek meg semmit bennük, pedig mégiscsak tankönyvekről van szó. Tavaly óta már az 1–2. évfolyamon nem volt kötelező, most rendelet is született erről. A Magyar Nemzet idézi a minisztérium hatásvizsgálatának indoklását:

    Életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása.