Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Üzbegisztánban elrendelték a hatóságok, hogy az egyetemek és a középiskolák felső tagozatos diáklányainak kötelező nőgyógyászati orvosi vizsgálaton kell részt venniük, ahol megállapítják, hogy szüzek-e vagy sem. Ennek állítólag az az oka, hogy a terhes diáklányok viszonylag gyakran követnek el öngyilkosságot (amibe nem ritkán a családjuk vagy a vőlegényük/férjük kergeti bele őket), amit mindenképp meg szeretnének akadályozni a hatóságok.

  Akiről kiderül, hogy nemi életet él vagy már terhes, azzal tanárok, orvosok és pszichológusok is elbeszélgetnek, illetve a szüleiknek is adnak tanácsokat. A hatóságok így akarják helyes irányba terelni a fiatal lányokat, akik viszont fel vannak háborodva a dolog kötelező jellege miatt. 

  (Via)

 • stereo-amnesty felhivas 2

  A STEREO AKT nevű fiatal színházcsinálókból álló társulat és az Amnesty International közös akcióba kezd a társulat új, Védett férfiak című produkciója kapcsán. Az előadás témája a nemek közti egyenlőtlenség, az elnyomás és a szexizmus lesz, ehhez pedig most azt kérik, mindenki küldje el nekik az ilyesmiről szóló történetét, akinek van mit mondania a témáról.

  "A darab írásához olyan valós, személyes történeteket keresünk, amelyeket sokan átélnek nap mint nap, mégis csak akkor vesszük észre, amikor már áldozataivá válunk – de előfordul, hogy akkor sem. Segítsünk együtt, hogy még láthatóbb legyen a nemek közti megkülönböztetés problémája, és árnyaltabb a párbeszéd!" - írják, és például ilyesmikre gondolnak:

  Volt, hogy inkább a fiútól kérték a véleményét?

  Volt, hogy az ötleted helyett a segged nézték?

  Volt, hogy: miért nincs gyereked? miért van gyereked?

  Ha most nincs gyereked, hogy lesz gyereked?"

  A névvel ellátott vagy név nélküli történeteket a tortenet@stereoakt.hu címre várják december 5-ig, de a sztorik Jurányi Ház földszintjén elhelyezett Védett Férfiak vitrinben papíron is bedobhatók egy erre a célra szolgáló postaládába.

  A társulatról korábban mi is írtunk, amikor az új színházi generációt mutattuk be ebben a cikkben.

 • Erre nemcsak, hogy létezik, de még személyesen is láthatom. A zokni, amiből tényleg két pár egy egész. (Komolyan, Facebook-novellát kellene írni ilyen címmel.)

 • Egy kétméteres kékcápa tetemét mosta partra a víz Skóciában. A szerencsétlenül járt, brutálisan sérült állatot egy kutyáját sétáltató férfi találta meg (a férfi által készített képeket ide kattintva nézheti meg).

  Így néz ki egy kékcápa. Ha a képre kattint, azt a példányt is megnézheti, amelyről a hír szól.
  Így néz ki egy kékcápa. Ha a képre kattint, azt a példányt is megnézheti, amelyről a hír szól.
  Fotó: Shutterstock

  Hogy mi végzett a cápával, addig nem derül ki, míg egy szakértő meg nem vizsgálja. A két alap feltevés a motorcsónak és horgászok, de a sérülések alapján az sem kizárt, hogy delfinek végeztek végezte.

  Mi ölte meg a cápát?

  • 250
   Egy motorcsónak.
  • 242
   Delfinek.
  • 91
   Horgászok.

  (Via)