Szabolcs
19 °C
25 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Tudta, hogy a kormány fizet az anyatejért? Eddig literenként 1800 forintot adott az állam literjéért, nemsokára viszont ez az összeg másfélszeresére emelkedik, így 2700 forintot lehet majd kapni a gyűjtőállomásokon, erről tudósít a Magyar Idők. 

  A kormány nagyon szeretné, hogy minél több magyar gyerek kapjon magyar anyatejet, Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár szerint ezért emelik az önkéntes anyatejleadók támogatását. Más kérdés, hogy a közgazdaságtan és a pszichológia még nem igazán döntötte el, hogy többet adnak-e az emberek olyan dolgokból, mint az anyatej, ha többet fizetnek érte. A véradásnál például már az is felmerült, hogy a donorok szívesebben adják, ha nem kapnak érte cserébe semmit, sőt, kifejezetten elveszi a kedvüket a véradástól, ha úgy érzik, lefizetik őket a vérükért. 

  Azért reméljük, hogy minden magyar gyereknek jut magyar anyatej. 

 • Gondolom, nem örülne neki, ha az óvónő azzal fogadná egyik délután, hogy a gyerek már megint csúnyán beszélt. Ön meg csak magyarázkodhatna, hogy csak egy török gyerekdalt hallgatnak mostanában otthon és biztos csak azt énekli. Ki hinné el?

  Ez a török dal, egy vidáman ugrándozó békáról szól. A kis béka törökül leírva így néz ki:

   Küçük Kurbağa

  Ugye Önnek sem jelent semmit? De ha meghallgatja a dalban török kiejtéssel, máris érteni fogja miért nem ajánljuk. 

  A találatot köszönjük olvasónknak, Szabó Eszternek.

 • Van egy PetNet nevű cég, ami háziállatokat etető robotokat gyárt, amikbe csak bele kell önteni a teljes zacskó kutya- vagy macskakaját, a gép pedig beállítás után magától kiporciózza és kiönti az állatoknak a napi adagot. Szuper ötlet, aki egyszer megveszi a 150 dolláros gépet, annak soha többé nem kell túlórázás vagy nyaralás miatt az ismerőseit zaklatnia, hogy ugorjanak már át megetetni a kutyát/macskát.

  Legalábbis így menne a papírforma szerint, de a cég szerverei, amelyek interneten keresztül kommunikálnak a gépekkel, meghibásodtak és leállt az automata etetés. Az állatok hiába várták a robotoktól, hogy megetessék őket, azok elzárva tartották a kaját. Több állat is éhen maradhatott a megszakadt internetes kapcsolat miatt. A cég azt tanácsolta a gazdáknak, hogy ne felejtsék el "manuálisan" megetetni az az állatokat.

  (Guardian)

 • Egyelőre még teljesen fehér, csupaszképű, zászlósfarkú és kicsit megszeppent a Veszprémi Állatkert legújabb majomkölyke. Hat hónap vemhesség után, július 12-én jött a világra, ma már anyjával együtt rágcsálja a leveleket. 

  A zászlósfarkú kolobuszok, más néven gerezák Közép-Afrika bambusz-és esőerdeinek lakói. A felnőtt egyedek színe fekete-fehér, arcuk csupasz, farkuk végén nagy fehér bojt található, az újszülöttek viszont az első hetekben még teljesen fehérek. Az utódok nagy szerepet játszanak a szociális szerveződésben, a nőstények egymásnak is átadják őket, és gyakran előfordul az is, hogy amikor az anya nem figyel, látszólag ellopják kicsinyét. A fiatal hímek gyakran küzdenek is azért, hogy egy fehér utódot tarthassanak karjukban.