Emőke
8 °C
19 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei őskori leletek reményében feltárásokat végeztek a Remle város melletti út építése kapcsán, mivel a környéken korábban 250 ezer éves kőkorszaki szerszámokat találtak. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban csak mindössze százéves leleteket találtak, méghozzá I. világháborús brit katonák üres alkoholos üvegeit - de abból legalább több százat:

  Untitled-1
  Fotó: GilLitman / Twitter

  Történelmi tanulsággal azért így is járt a feltárás: kiderült, hogy a csaták szüneteiben a katonák igen jelentős mértékben ittak töményet, gint, likőrt és whiskeyt.

 • Na persze csak akkor ha indokolt. Épp ma jelent meg egy nagy cikk az Urbanistán a nagyvárosi favágásokról, amiben arra is panaszkodtam, hogy miért nem lehet egy táblán tájékoztatni a lakosságot, hogy ki, mit és miért fog majd csinálni a fával. Ahogy az Ausztriától Kanadáig bevett szokás.

  Nos mint az Klári fotóiból kiderül, van ahol ezt tényleg megcsinálják. Persze bízzunk benne, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni, de ha már kivágják (vagy akár csak ápolják őket), akkor valahogy így kellene arról értesíteni minket, városlakókat.

 • Ma van a meteorológia világnapja, amit az időjárás nálunk méltóképpen szép tavaszi napsütéssel tisztel meg. De nem is ez a lényeg. Tudta, hogy a nyelvújítás korában ezt a csúnya szót is magyarították eleink, és igen szép kifejezést találtak rá. Kár, hogy a meteorológia győzött. Mit gondol, mi volt rá a magyar szó?

  Mit gondol, mi volt a meteorológia neve a nyelvújítás korában?

  • 1144
   légtüneménytan
  • 604
   körlégállagtan
  • 590
   légkörészet
  • 339
   felhészet

    

  A helyes megfejtést nézze meg itt.

 • Sajnos nem úgy, hogy a miniszterelnök barátja rájött, hogy ez mennyire menő lenne, és elintézte a bizniszt, hanem úgy, hogy megvett egy céget, amely korábban megcsinálta a dolgot. 

  Ha így kicsit zavaros, akkor íme névvel-címmel: Mészáros Lőrinc beleugrott most az Opimus Zrt.-be. Az Opimus egyik leányvállalata a régóta működő Euro Generál Zrt., amely az eddigi munkáit referenciaként feltünteti a honlapján. Ott találtuk, hogy Győrben, a Mészáros Lőrinc utcai Lidlt is ők csinálták. Taps.