Vendel
5 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A jelenséget mindenki ismeri, akivel megesett már hogy a Szigeten valamikor hajnalban, már nem szomjasan olyan országból való fesztiválozókkal haverkodott össze és beszélgetett hosszan, akiknek a nyelvét józanon egyáltalán nem beszéli. Most azonban a tudomány is megerősítette a dolgot a maga módszereivel. A kísérletben 50, német anyanyelvű, hollandul tanuló diák beszélgetett 50 holland anyanyelvűvel, előbbiek közül a fele egy-egy korsó 5%-os sört, a másik alkoholmenteset fogyasztott előtte.

  Amikor a hollandok kiértékelték a beszélgetőpartnereik nyelvtudását, jelentősen jobb átlagos pontszámot kaptak az alkoholt fogyasztók, mint a kontrollcsoport. Érdekesség, hogy maguk a kísérleti alanyok a saját nyelvtudásukat pontosan ugyanolyanra értékelték mindkét csoportban.

  A dolgot lehet azzal magyarázni, hogy az alkohol oldja a gátlásokat, és növeli az ember önbizalmát, ami a kommunikációs képességeinek határozottan jót tesz. Vagy azzal, hogy az egész kísérlet el lett szúrva, hiszen a holland nyelvről közismert, hogy pont úgy hangzik, mintha valaki részegen beszélne németül.

  (via)

 • Akihito japán császár – az egyetlen ma élő császár a világon – 2019 március végén lemond trónjáról fia, Naruhitó koronaherceg javára. Hasonlóra legutóbb több mint 200 éve volt példa, amikor 1817-ben Kókaku császár mondott le, szintén a fia javára.

  Ez egyébként nem egy egyszerű ügy, ugyanis az uralkodóváltáshoz külön törvényjavaslatot kellett elfogadni, Japánban ugyanis a jelenlegi törvények szerint a császárnak élete végéig uralkodnia kell. Az új törvényt egyébként kifejezetten a 83 éves Akihitóra írták és mindössze három évig lesz érvényben, hogy az utána jövő császárok csak úgy ne mondjanak le a császárságról.

  Akihito 1933. december 23-án született, ő Hirohito császár első fia, a világ egyik legrégibb dinasztiájának képviselője, 1989 óta van hatalmon. Érdekesség vele kapcsolatban (legalábbis számunkra), hogy 2002 júliusában ellátogatott Magyarországra, japán uralkodótól hasonlóra soha azelőtt nem volt példa.

  (MTI)

 • Nem lehet elégszer megnézni azt, ahogy a Phoenix Suns játékosai egyszerre megindulnak egy labdaszerzés után a Portland Trail Blazers elleni meccsen. Abban semmi furcsa nincs, hogy mindenki startol, de ilyen szinkronban lenni még gyakorlással sem nagyon lehet.

  bigoka1.gif
 • Képzelje el a szituációt: Svájcban él, tehát vélhetőleg kényelmes, békés élete van. Épp a garázsban ügyködik valamit, leköti kicsit magát, majd egyszer csak a semmiből azt hallja: 

  Vigyázz, kerék! 

  Ez egy elég szokatlan dolog, így hát kikukkant a garázsból, hogy hát mégis mi a franc történik. Erre szembetalálja magát egy 100 km/órával száguldó, 600 kilogrammos traktorgumival, ami egy kisebb meteorként becsapódik a házába:

  A 73 éves Hans Niederhauserrel ez történt meg nemrég, de az anyagi károkon kívül szerencsére senki nem sérült meg. Azt nem tudni, hogyan jött le a kerék a közelben dolgozó traktorról, de a jármű tulajdonosa vállalta a teljes felelősséget az eset miatt.

  (Via)