Kampánycsendet sértett az MSZP-s „Húzzunk bele!” sms

2006.04.29. 15:20
A Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta az OVB határozatát. A plénum előtt van Gyurcsány Ferenc kampánycsendben terjedő hangüzenete is, Eperjes Károly hangüzenetéről jogerős a határozat: a fideszes színművész nem sértett kampánycsendet.

Megsértette a kampánycsendet az, aki a "Húzzunk bele! Szavazzunk ma az MSZP jelöltjére. Magyarországért, a második Gyurcsány kormányért. Add tovább!" szövegű sms-üzenetet több helyre is továbbította április 22-én és 23-án, állapította meg szombati végzésében a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Az LB ezzel megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) április 25-én hozott határozatát.

Az OVB akkor arra hivatkozott, hogy az előterjesztett bizonyítékokból nem tudta megállapítani, ki és milyen célból küldte az sms-t, ezért a kampánycsendsértés megállapítását nem tartotta lehetségesnek.

Az LB annyiban igazat adott a választási bizottságnak, hogy valóban nem volt megállapítható, ki küldte az sms-t az adott telefonszámról, ugyanakkor a bíróság szerint ettől függetlenül is megvalósult a jogsértés.

Madarász Gabriella az LB szóvivője az Indexnek elmondta, mivel az OVB-hez érkező beadványok csupán a kampánycsendsértés megállapítását kérték, ezért retorzióra nem számíthatnak "az elkövetők", akiknek kilétét amúgy sem lehet megállapítani.

Eperjesről lekéstek

Az OVB a kamápnycsend idején terjedő hangüzenetekkel kapcsolatban is megállapította, nem történt kampánycsendsértés. Április 22-én és 23-án Gyurcsány Ferenc, illetve Eperjes Károly hangja kereste fel a választókat korteskedés céljából, de az OVB az sms-ügy indoklásával összhangban nem állapított meg kampánycsendsértés.

Eperjes Károly hangüzenetének ügyét az LB nem tárgyalja, mivel az OVB-nél a háromnapos határidőig nem fellebbeztek, Gyurcsány Ferenc hangüzenete azonban az LB előtt van, a bíróságnak hétfőig kell döntenie.

A kampánycsendsértés miatt végső esetben akár a választást is meg lehet ismételtetni, ha az OVB-hez beadott panasz ezt kéri, és a tiltott korteskedés olyan volumenű volt, ami érdemben megváltoztathatta a választás kimenetelét, ahogyan az történt a Bács-Kiskun megye 2-es választókerületében.