Beszólnak a mindenre elszánt biciklistának

2007.09.10. 10:37
Rendre utasítani a Parlamentben szónokló Sólyom Lászlót, vagy nem - erről polemizált az MSZP elnöksége. A nem került kisebbségbe, a többségi álláspont szerint a frakcióvezető biztosan - és esetleg Gyurcsány is - helyére teszi az államfőt, ha beszól nekik.

Beszélni vagy nem beszélni, pontosabban Sólyom László mellett, mögül, ellenében beszélni vagy nem beszélni - miniszterelnökként és frakcióvezetőként. A kérdésről vita alakult ki az MSZP elnökségében csütörtökön.

A köztársasági elnök a parlament szezonnyitó hétfői ülésén ugyanis fel fog szólalni.

A szocialista elnökség többsége azt az álláspontot képviselte, hogy ha a köztársasági elnök a törvényhozó - és jelenleg a végrehajtó - hatalom saját otthonában kívánja leckéztetni a honatyákat és a kormányt, akkor egyszerű politikai aktorként kell kezelni, s bizony a két kormánypárti frakcióvezető (Lendvai Ildikó és Eörsi Mátyás) - és adott esetben a kormányfő - csak nyugodtan szóljon be "ennek a mindenre képes biciklistának".

Úgy tudjuk, hogy akadt azonban két fajsúlyos, a felső vezérkarba tartozó MSZP-s vezető, aki szembe ment a többségi véleménnyel. Egyikük pragmatikus okokra hivatkozott, mondván, ha Sólyom keményen odamondogat a koalíciónak és a két frakció, illetve a magát türtőztetni képtelen Gyurcsány le akarja iskolázni az államfőt, akkor elvész a miniszterelnöki szándék.

Nevezetesen a kutya sem törődik majd a kormányfő őszi programadó szónoklatával, a közbeszédet így nem Gyurcsány, hanem Sólyom és a parttalan feleselés uralja majd.

A "belső ellenzék" másik tagja már emelkedettebb szempontokra koncentrált. Álláspontja szerint az utóbbi egy év annyira meggyengítette az alkotmányos kereteket (persze ebben szerintük főként a Fidesz a ludas), hogy a szocialistáknak semmiképp nem szabad tovább erodálniuk az államfői tekintélyt, s ennek érdekében le kell nyelniük az esetleges "sólyomi békát".