Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Gyurcsány ott van, de hallgat

2007.05.29. 12:43

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedden nem szólal fel Gyurcsány Ferenc és a kormány egyetlen tagja sem napirend előtt.

  Török Zsolt (MSZP) a gyermeknap alkalmából, Hoffmann Rózsa (KDNP) Vivant Professores!, Herényi Károly (MDF) Egy esztendő tanulságairól, Eörsi Mátyás (SZDSZ) Ombudsmanok, Mikola István (Fidesz) Valamennyiünk érdekében IV. címmel beszél.
 • Eörsi Mátyás SZDSZ-es frakcióvezető hevesen magyaráz Gyurcsány Ferencnek. Közben Török Zsolt beszél.


  Fotók: Huszti István
 • A képviselőket nem köti le Török Zsolt felszólalása. Alig figyelnek.
 • Magyarországon ötven éve ünnepeljük a gyermeknapot, mondta a szocialista Török Zsolt, aki szerint ilyenkor fontos megállni egy pillanatra, hogy számba vegyük, mit tesz a kormány a gyerekekért.

  Az előző ciklusban átalakított családtámogatási rendszer azt tükrözi, hogy a kormánynak minden gyermek egyforma. Fontosnak nevezte a gyermekétkeztetésre szánt összeg megemelését, valamint azt, hogy az Országgyűlés sok törvényben foglalkozik a gyerekekkel.

  A gyerekek életminőségét jelentősen befolyásolja, hogyan élnek a szüleik, ismerte fel Török Zsolt. A célzott segítség fontos eleme, hogy a gyesről visszatérő édesanyák a Start-program keretében el tudjanak helyezkedni.

  A nagyobb gyerekeket az alkohol, a drog és a cigaretta fenyegeti. Szerencsére a kormány ezen a téren is sokat tesz.


 • A szociális miniszter a szokásosnál is kerekebbnek tűnik, szerintünk felszedett pár kilót.
 • Kiss Péter szociális miniszter fontosnak nevezte a Török Zsolt felszólalásában foglaltakat, és a legyen jobb a gyermekeknek című kormányprogramot méltatta. A két kulcselem: a korai fejlesztés és a szülői minta. (A Kiss mellett ülő Arató Gergely államtitkár végigbólogatta a felszólalást.)


 • cikkünk a témában:

  Miért építenek Prágában a marslakóknak könyvtárat?

  Ha olyan szépek a magyar nők, akkor miért a cseh topmodellek ismertek a világban? Ha még nem olvasta, akkor most tegye meg!
 • Herényi Károly (MDF) visszatekint a Gyurcsány-kormány egy évére. A választási kampányt a két nagy párt ígéretversenyének nevezte, pedig az MDF már akkor szólt: az ősszel a konvergenciaprogram elfogadása vár az országra.

  Kiemelte még az őszödi beszédet, ami a mai napig uralja a közbeszédet, elvonva a figyelmet a lényegről. A reformfolyamatot szükségesnek nevezte, de fájlalja, hogy negatív töltetű a reform szó, mert nem tudják, mit hoz a jövő. Ez óriási kommunikációs hiba.

  A gazdasági bizonytalanság mellett a közbiztonság is romlik. Herényi ezért kérte, hogy Gyurcsány állítsa helyre a belügyminisztériumot.


 • Herényi visszatekintésére is Kiss Péter reagál. Ez jelenthet valamit.
 • Közvetítésünket megszakítjuk!

  Háromnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezett kedden a spanyol királyi pár; I. János Károly és Zsófia királyné találkozik a magyar államfővel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel, valamint az uralkodó felszólal a Parlamentben is. Az uralkodó gépe kora délután landolt a Ferihegyi repülőtéren.
 • A konvergenciaprogram arról szól, hogy milyen gyorsan áll az ország egyensúlyi pályára, válaszolta Herényinek Kiss Péter. A szociális miniszter szerint szerzett jogok sérelmével jár a kormányprogram. Példaként említette a patikán kívüli gyógyszervásárlást, ami a patikusoknak érdeksérelem, a széles tömegeknek nem.

  Kiss a Fidesz politikáját felelőtlennek nevezte, nehezményezte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem határolódik el a szélsőjobboldaltól.


 • cikkünk a témában:

  Eörsi Sólyomot bírálta

  Eörsi Mátyás megköszönte az eddigi ombudsmanok munkáját. A szabad demokrata politikus a jelölés módjáról elmondta, a köztársasági elnök a pártok megkérdezése nélkül hozta meg döntését az új ombudsmanjelöltekről, pedig éppen Sólyom bírálja folyamatosan az Országgyűlés politikai kultúráját.

  Kállai Ernőt és Majtényi Lászlót ugyanakkor jó jelölteknek nevezte.


 • cikkünk a témában:

  Sólyom jelöltjei

  Az államfő Majtényi Lászlót és Kállai Ernőt jelöli a két megüresedő ombudsmani posztra.
 • Kiss Pétert idézte Mikola István: „Az ellenzék a köznyugalmat veszélyezteti”. A fideszes politikus kikérte magának a miniszter szavait, szerinte a kormány veszélyezteti a köznyugalmat, például a kórházi várólistával.


 • Kovács Attila egészségügyi államtitkár szerint a várólista nyugaton bevett fogalom, Magyarországon újszerű. Első lépésben ugyan úgy tűnik, hogy visszalépés a reformban, valójában nem az. Az intézményeknek tervezhető időpontokban kell a műtéteket és egyéb beavatkozásokat elvégezniük.

  A várólistát a betegek eddig is ismerték, ez nem pénzügyi kérdés; a kórházvezetők a kapacitásokkal eddig is gazdálkodtak, illetve – ha lehetőség volt rá – alkalmazkodtak a betegek igényeihez.

  Az ilyen bonyolult intézmények átalakításánál előfordulhat, hogy a várólista túl hosszúra nyúlik, ilyenkor a minisztérium közbelép, mondta.


 • cikkünk a témában:

  Szerbusz Tom, Viktor vagyok!

  A magyar közélet origójába került orbáni mobiltelefont ragasztószalag tartja össze, de létezik, létezését maga a OV Tv leplezte le.
 • Hazugsággal vádolta Gyurcsány Ferencet a fideszes Balog Zoltán. Balog idézte Gyurcsány zágrábi nyilatkozatát, amit a közös, horvát-magyar kormányülés után tett. Eszerint a kormányfő az ellenzék hozzáálását jelölte meg okként a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletének megoldatlanságára. Miért állította Gyurcsány azt, amit állított, kérdezte ezért a miniszterelnöktől.

  A kérdésre Gál J. Zoltán államtitkár válaszolt. Illetve magára a kérdésre nem, viszont válaszából kiderült, hogy ez ellenzéknek még nincs is mit megakadályoznia, mivel a kormány leghamarabb az év végéig dolgozza ki a kisebbségek parlamenti képviseletének koncepcióját, amiről a pártok így leghamarabb jövőre egyeztethetnek. Balog nem fogadta el a választ, ami nem is felelt a kérdésére. A parlament viszont igen.
 • „Beigazolódott-e a kedvezményes üdülési csekkel kapcsolatos várakozás?” – szorította sarokba a szocialista Pál Béla Kiss Pétertől. Utalt arra, hogy kezdődik a vakáció, és megjegyezte, a kormány döntésének köszönhetően egyre többen kapnak üdülési csekket.
 • Kiss Péternek ma bőven akad dolga, most is neki kell válaszolnia. A kormány szándékát és döntését dicséri. Tavaly január és május között 10 milliárd, idén 14 milliárdért vásároltak a gazdálkodók üdülési csekket, így az idén 610 ezren tervezhetik pihenésüket a kedvezményes lehetőséggel, ecsetelte a szociális miniszter. A kormány jó döntést hozott, előlegezzük meg Pál Béla viszontválaszát, és látatlanban együtt fogadjuk el a választ a koalíciós pártokkal.
 • Szállás és hozzá kapcsolódó egyéb szolgáltatások igénybevételére
  Utazási szolgáltatásokra
  Vonatutakra
  Buszutakra
  Hajóutakra
  Személygépkocsi-üzemanyag vásárlásra, korlátozott értékben (2007 december 31-ig)
  Kulturális szolgáltatások igénybevételére
  Sport és szabadidő szolgáltatások igénybevételére
  Egészségmegőrzésre, betegségmegelőzésre
  Horgászengedélyek megvásárlására
  Fürdő és uszodai szolgáltatások igénybevételére
  Fővárosi Állat- és Növénykert belépőjegyeinek megvásárlására
  Étkezésre. (Szálláshelyhez kapcsolódó éttermekben, szállás igénybevétele nélkül is.)
  Hungaroring belépőjegyek megvásárlására
  Hungexpo belépőjegyek megvásárlására

  Forrás
 • Több száz főt érintő elbocsátások történtek a súlyponti kórházakban is, pedig az egészségügyi reform kezdetén ezen kórházak fenntartásával indokolták egyéb kórházak bezárását. Az egészségügyi miniszter annak idején pedig azt is nyilatkozta, hogy az egészségügyi dolgozóknak nem kell aggódniuk, lesz kereslet a munkájukra. Miért vannak akkor mégis elbocsátások a súlyponti kórházakban, kérdezte az MDF-es Csáky András.
 • Válaszában Kovács Attila megerősítette, hogy Csáky pontos adatokat mondott a súlyponti kórházakban történt elbocsátásokról. Ezt az átalakuló szakmai felfogással magyarázta, mert, mint mondta, még a súlyponti kórházakban is a szükségesnél több alkalmazott volt. Azaz, Kovács szerint az elbocsátások nem jelentik a súlyponti kórházak leépítését, csak a működésük racionalizálását. Az elbocsátott dolgozókról pedig a tárca mobilitás programja hivatott gondoskodni, hogy az elbocsátott dolgozók másutt munkát találhassanak. Az eredetileg 2007 június 31-ig tartó programot ezért meg is kívánják hosszabbítani. Csáky nem fogadta el a választ, a parlament igen.


 • Egyre kevesebb a pénz, egyre több az igazságtalanság, panaszkodott Bernáth Ildikó arra, hogy a fogyatékkal élőknek egyre kevesebb támogatás jut. A fideszes képviselő szerint durván megkurtította kormány a költségeket, januártól 70, májustól 90 százalékkal csökkentették az utazási támogatásokat. „Miért büntetik a fogyatékos gyermeket nevelő családokat?” – kérdezte.
 • A kormány módosította a vonatkozó rendeletet, kilométerenként 21 forintot kapnak azok, akik fogyatékkal élőt személygépkocsival visznek kezelésre, válaszolt Kovács Attila. Az egészségügyi államtitkár bocsánatot kért a kellemetlenségekért. De Bernáth Ildikó szerint még ez sem felel meg az igényeknek, ugyanis szerint január 1-ig visszamenőleg kellene a támogatást biztosítani.
 • Távoli a kikötő! - címen interpellálta Bóka István, Balatonfüred polgármestere és a Fidesz parlamenti képviselője Veres János pénzügyminisztert. Mint mondta, a balatoni kikötők kisebbségi tulajdonrésze az Állami Privatizációs Vállalat tulajdonában van. Tudomása szerint a kormány is egyetért a balatonparti önkormányzatokkal abban, hogy a tulajdonrészt átadják az önkormányzatoknak. Ennek ellenére ez még mindig nem történt meg. "Miért?" - kérdezte Bóka.
 • Válaszában Veress megerősítette, hogy továbbra is egyetértenek az önkormányzatokkal, viszont úgy gondolja, hogy amíg a közhasznú és közérdekű funkciót ellátó kikötőket ingyen kéne átadni, a gazdaságilag is sikeres vitorláskikötőket piaci alapon kéne értékesíteni. Viszony nehézségekbe ütközik a két vagyonelem elkülönítése. Veress javaslata, hogy a privatizációs szabályok betartásával hirdessék meg a kikötőket eladásra úgy, hogy az önkormányzatoknak elővásárlási joga legyen. Bóka nem fogadta el a választ, mivel eddig arról volt szó, hogy a közhasznú részeket ingyen kapják meg. Az elővásárlási jog Bóka szerint nem opció, mert az önkormányzatok nem tudnak élni vele. A parlament Bóka kifogásai ellenére elfogadta a miniszteri választ.


  Fotók: Huszti István
 • „Ez az igazi üzemegészségügy, avagy már gyárakban dolgoznak az orvosok?” – kérdezte Heintz Tamás. A fideszes képviselő egy vizsgálatot kifogásolt, és a tanulmányok hiányosságairól, téves következtetésekről beszélt.
 • Kovács Attila államtitkár szerint annyi derül ki a vizsgálatból, hogy az egészségügyi ellátórendszer rossz, át kell alakítani. Nem az orvosok kvalitásaival van baj, mondta.
 • A Forbes magazin elemzői szerint a Gyurcsány-kormány a kiadások visszafogása helyett a bevételeket növelte, jelentette ki a fideszes Mádi László, aki Veres János pénzügyminiszterhez intézett interpellációt "Miért nem hisznek már a felelős nemzetközi pénzügyi körök a kormánynak?" címen. Ezután idézte azokat a véleményeket, amik egészségügyi és nyugdíjreformot követelnek. Mádi szerint az IMF legfőbb kritikája pedig az állami újraelosztás aránya, ami a GDP ötven százaléka. Az IMF álláspontját idézve pedig attól tartott, hogy Magyarország nem használja ki a környező országok gazdasági fellendülését.
 • Válaszában Veres János az országot lejárató nemzetközi kampánnyal gyanúsította meg a Fideszt. Szerinte ugyanis a nemzetközi pénzügyi körök pont, hogy dícsérik a kormányt, például szó sincs róla, hogy a kiadások csökkentését hiányolnák a kormányprogramból. A Forbes elemzésben Veres szerint azt írják, hogy ha az MSZP kitart a reformok mellett, 2010-re visszaszerezheti támogatását. Az IMF beszámolója pedig Veres szerint tarthatónak nevezte a konvergenciaprogramot, emellett a befektetői hangulat javulásáról beszél. Veres az állami újraelosztással kapcsolatban annyit mondott, hogy ha ezt a kívánt 40-45 százalékos színtre kéne csökkenteni, akkor a nagy ellátórendszerek és az oktatás kiadásait is drasztikusan csökkenteni kéne. "Mintha nem is egy világban élnénk" - válaszolta Mádi László, aki nem fogadta el a választ