Belföld

Mégis a 666-os szobában dolgozik Dávid Ibolya

2007. július 27., -

Megfordították Dávid Ibolya képviselőházi irodájának ajtaján lévő 666-os szám középső számjegyét, hogy a bevallottan babonás pártelnöknek ne kelljen ördögi körülmények között, a Sátán közelében dolgoznia.

A dologra egyébként még egy éve az Index figyelt fel, de nemrég a Parlamentblog és a Bors is felmelegítette a sztorit. A bulvárlapnak a pártelnök babonájával magyarázta a számváltoztatást.

Egyszerű, istenfélő emberként érthető Dávid Ibolya irtózása a 666-os számtól, csak akkor az nem világos, annak idején (a 90-es években) miért egy babonás MDF képviselőre volt bízva a történelmi egyházak védelmében a kisegyházak elleni hisztérikus fellépés ("szektaáldozatok deprogramozása"). Csoda, hogy a boszorkányégetés elmaradt.

A 666-os szám körüli mizériát az értelmesebb teológusok sem veszik komolyan, Egyrészt mert, ha a fenevad (az isteni babérokra törekvő antikrisztus, gonosz ember, kanos démon, bukott angyal, Al Pacino stb., akinek száma a 666) rejtőzködni akar, biztosan nem írja ki búvóhelye ajtajára, hogy 666. Ha pedig nem, akkor sajtótájékoztatót tart, bemutatkozik, stb.

A 666-os számról egyébként a János apostol írt a Jelenések könyvében páthmoszi száműzetésében. "Itt van a helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.*"

Az sosem derült ki, hogy a Sátán, a Fenevad milyen kapcsolatban van a 666-os számmal, mi a kapcsolat közöttük.

Arról, hogy ki viseli a 666-os számot, kétezer éve fantáziálnak a babonások, az őrültek, a vallásalapítók és a hittérítők. Az első értelmezések szerint Néró római császár vagy az őskeresztényekkel még kegyetlenebb utód, Domitianus (előbbi nevének a számértékkel bíró héber betűkkel való leírása kiadja a 666-ot, utóbbinál viszont 616 jön ki.) lehetett a 666-os ember.

De - ahogy teltek, múltak a korok és diktátoraik - felmerült Attila fejedelem, Mohammed, Loyolai Szent Ignác, Luther Márton, XIV. Lajos, Napóleon, a mindenkori római katolikus pápa (!), Hitler stb. neve is. És egy kis ideig, amíg meg nem fordították a számot, Dávid Ibolya neve is közöttük volt.

Mégsem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy a veszély tényleg elmúlt volna: a számot ugyan megfordították az ajtón, de kérdésünkre a pártelnök titkárságán elismerték, a szoba száma attól még a 666 maradt.

(Nem akarjuk éhen hagyni az összeesküvéselmélet-rajongókat sem, a 666-os szoba sosem jelentett semmi jót a pártnak. A szobaszám a 2002-es választások után szállt az MDF-re, miután a helyiséget addig használó FKGP - a pártot szétziláló belharcok miatt - kiesett a parlamentből. Nem úszta meg belső szakadás nélkül az MDF sem. A 24 fővel induló képviselőcsoportban már az előző ciklus elején tartottak a kisgazda átoktól, ami aztán be is teljesedett, 8-an maradtak 2006-ra.)

* - A Magyar Bibliatársulat újfordítású Biblia-fordítása (protestáns), a Szt István Társulat-féle katolikus fordítás szerint: "Ez a bölcsesség! Akinek van esze, számítsa ki a vadállat számát, hisz emberi szám: hatszázhatvanhat." (Jel 13,18)

N;
hirdetés
N;