Belföld

Hogyan lesz a mélyen emberi politikusból szép politikus?

2006. szeptember 28., -

Bizonyára önök is észrevették már, hogy nemcsak a kampányoló politikus hajlamos hazudni, de az esetek túlnyomó részében a választási plakátok sem fedik a valóságot. Hol a sok ránc? A táskás szemek, a kialvatlanságtól karikás szem? Miért nincs egyetlen politikus arcán sem miteszer, pattanás, egy kicsinyke furunkulus? A modelleket, az életmódmagazinok celebjeit és a nép képviselőit is egy fáról metszették volna?

Gondolhatja a választó, hogy a politikusnak annyi pénze van, hogy futja belőle kozmetikusra, manikűrösre és pedikűrösre is, aztán a személyes találkozónál kiderül: a király meztelen, sőt ő is ember, tele furunkulussal, ragyás bőrrel, ferde szájjal. A szépségápolásnál és a plasztikai műtétnél ugyanis sokkal olcsóbb megbízni egy képmanipulátort, aki néhány órás munkával egy életre megváltoztatja a képen szereplő politikus fizimiskáját. Aki meg személyesen akar politikust látni, legyen a maga baja.

Szerdán Dénes Margit józsefvárosi képviselőjelölt arcáról rántottuk le az elleplezett ráncokat, de hogy a kulisszák mögött folyó képmanipulációs technikákkal megismertessük az olvasókat, kollégánkból csináltunk választásra készülő politikust - természetesen a Photoshop segítségével.

A kísérleti alany szerepét az Index Gazdaság rovatának vezetője, Gazda Albert vállalta magára. Köszönet érte! Albert szerzője a talponállókkal szemben a hochkultúrát képviselő intelligens ivászati magazinnak, a Művelt Alkoholistának is, emellett tisztes családapa, hisz egy szebb jövőben, abban, hogy lehet még Magyarországból egy modern és európai értelemben vett köztársaságot csinálni. Nem győzi hangsúlyozni, hogy minél több sport- és szabadidőcentrumra, zöld felületre, illetve nyugdíjasotthonra van szükség, de a legfontosabb célnak az egyensúly megteremtését, a gazdaság dübörögtetését és a tömegközlekedés fejlesztését tartja, de határozott nemet mond a járdákat elborító kutyapiszokra is.

Hát nem volna ideális politikusnak? Nosza, indítsuk el! Már csak egy jó választási plakát hiányzik!


Az eredeti fotó

Kezdjük a fotóval. Mint minden laikus, ő sem könnyen engedi el magát a fényképezőgép előtt, szerencsére kollégáink megnevettetik, fotósunk pedig elkapja a vigyor pillanatát. Ideális alap egy plakáthoz.

A képpel és Alberttel azonban több gond is van. Egyrészt a kép eléggé vörös, hideg, szürkés, és sötét, ezért állítani kell a színhőmérsékleten, a színmélységen, a fényerőn és a kontraszton.

Magával Alberttel is gondok vannak. Erősen borostás, szarkalábak figyelnek a szemei mellől, alattuk pedig táskák türemkednek. Gondterheltségről árulkodik finoman ráncolt homloka, tokában pedig túl erős, arcbőre sem hibátlan, a fogak színe is túl természetes. Bizonytalan szavazó legyen a talpán, aki rászavaz.


Albert fényelés előtt és után
(Fotó: Szémann Tamás, Manipuláció: Felix Bohunsky és Tbg)

Jóllehet ezek mélyen emberi tulajdonságok, de képzeljük magunk elé a bizonytalan szavazót, akinek két, számára ismeretlen jelölt közül kell dönteni. Ránézésre ikszel, és amikor így dönt az ember, hajlamos a simább bőrű, kockább fejű politikust választani.


Ránctalanítás bőrradír és kozmetikai termékek nélkül

Első lépésben tehát a ráncokat tüntettük el a homlokról és a szemek mellől. Az eredmény a sima bőr, bár így kissé pudingos/kelt tésztás hatást kelt Albert arca. Ha figyelmesen végignézik a választási plakátokat, ugyanez az érzésük támad. Aprólékos munkával ugyan szebben is meg lehet csinálni, de az ilyesfajta műgond inkább a felsőkategóriás divat- és férfimagazinokra jellemző, mintsem a választási kampány óriásplakátjaira.


Plasztikai műtétek közben és után

Albert mosolyának őszinteségével semmi probléma nincs, viszont a fogain kicsit fehérítettünk, illetve elrejtettük kivillanó fogínyét, nehogy egyetlen bizonytalan szavazó is - akár tudat alatt - a vicsorgásra asszociáljon. Albert imád kulináris élvezetekben tobzódni, és ezért a tulajdonságáért csak szeretni lehet, de előfordulhat, hogy megereszkedett tokájáról valakinek a tunyaság, renyheség ugrik be, ezért egy ügyes mozdulattal szintre hoztuk az állkapocs alatti részt is.

A plasztikai műtétek sorát az orr keskenyítésével folytattuk, majd következett némi bőrradír, végül a szemöldököt tettük dússá, hogy ezzel is növeljük az érzést a választóban, életerős képviselőjelölt vigyorog a plakátról. Dolgunk végeztével jelöltünk Kóka Jánosra kezdett el hasonlítani, de annyi baj legyen!

Most, hogy Albert fitt lett és szebb, mint valaha, csak egy jó háttérképre van szükségünk. Modern, európai értelemben vett jövőt sugárzó épületegyüttest választottunk, hogy ezzel is hangsúlyozzuk, Albert a szép, rendezett és új városi környezetnek tud örülni igazán. A szellős, kék ég pedig mi másra utalna, mint arra, Gazda Albert, az Ön képviselőjelöltje, nem ismer határokat, ha céljai eléréséről van szó.

Játsszunk el a bukás gondolatával

És mi van akkor, ha egyáltalán nem szeretnénk, hogy politikosunk megnyerje a választásokat? Tegyük az arcát minél gonoszabbá, hogy még a legmegátalkotottabb sátánista és Szodoma-rajongó is kétszer meggondolja, kire szavazzon!


Reszkessenek a szavazók (Manipuláció: Etele)

N;
hirdetés
N;