Belföld

Fogadjon Ön is, melyik közvélemény-kutató bukik!

2006. szeptember 11., -

Felületesen nézve a Medián után egy héttel nyilvánosságra hozott Gallup felmérés alapján egyértelmű, hogy Tarlós rövid idő alatt átvette a vezetést a korábban még bő 10 százalékos előnyben lévő Demszkytől a népszerűségi listán. Ha kevésbé felületesen nézzük, akkor már nem annyira egyértelmű, ugyanis a két cég szinte egyidőben mért.
Ön kinek hisz?
 420
 970
 763
 156
 1119

Ha most vasárnap lenne a választás, hinne-e Ön valamelyik közvélemény-kutatónak?

A Gallup szeptember 7-én kiadott kutatásai eredménye alapján úgy tűnt, egyetlen hét alatt fordult a kocka a fővárosban, és az addig másodikként elkönyvelt Tarlós István behozta, sőt meg is előzte Demszky Gábort a főpolgármester-jelöltek küzdelmében. A cég szerint Tarlóst már a fővárosi megkérdezettek 36 százaléka tartaná alkalmasnak Budapest vezetésére, Demszkyt viszont csak 35 százalék.

A Medián egy héttel korábban, szeptember 1-én tette közzé a Népszabadságban saját kutatási számait, amely még azt mutatta, hogy az MSZP-s támogatással újrainduló SZDSZ-es politikus mind a teljes népesség, mind a választani tudó "biztos" szavazók körében 12-13 százalékkal vezet, tartva a korábbi támogatottsági különbséget a Fidesz által támogatott független jelölt előtt.

A kényelmes interpretációt (megtörtént Tarlós gyors előretörése) csak az zavarja meg, hogy a két kutatás majdnem egyszerre készült. A Medián emberei augusztus 23. és 28. között személyesen keresték fel kérdőíveikkel az 1000 fős mintában szereplő választókat, a Gallup pedig augusztus 30 és szeptember 1 között végezte a vizsgálatot egy 1037 fős véletlen budapesti telefonos mintán.

Most vagy meglett vagy eltűnt augusztus utolsó napjaiban 13-14 százalék. A legvalószínűbb azonban, hogy a közvélemény-kutatók közül valaki megint orbitálisat téved.

N;
hirdetés
N;